Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ти си магьосник, Хари!"

5
Снимка: ММ


Всяка година в началото на февруари българските почитатели на магията отпразнуват Нощта на книгите на Хари Потър със специално организирано тематично събитие. Училища, книжарници, библиотеки, читалища и фен клубове от цялата страната се включват в Нощта. Превърналото се в едно от най-любимите събития на малки и големи, феновете заедно споделят магията на незабравимите истории на Дж. К. Роулинг.

Млади магьосници, вещици и мъгъли ще имат възможност да вземат участие във вечер, изпълнена със забавни игри, четения от любимите книги за Хари Потър и голям магьоснически куиз и във Враца, където предстои четвъртото издание на събитието. На
6 февруари в ролята на очилатия магьосник ще се превъплъти Михаил Митев - лицето на тематичната вечер, наричано от хората в родния си град "Врачанския Хари Потър".

"Не можеш да избягаш от магията - така започна всичко при мен. Бях доброволец в Библиотеката дълго време, помагах на директорката и на целия екип. Откликнах с голямо желание, когато за първи път инициативата "пристигна" и във Враца. За четвърта поредна година ще вляза в ролята на Хари Потър, отново ще си играя с децата. Радвам се, че малчуганите ме разпознават, защото когато ме видят, казват ми "А, това е Хари". Когато бях малък, признавам си, не обичах да чета. Моят брат пък постоянно беше с книга в ръка. В един момент взех "Хари Потър", отворих първата глава, започнах да чета, интересът ме грабна. Първата книга прочетох за 2-3 дни, толкова ми отне и втората. Това е магията. Почувствах се запленен. Детството винаги ще го свързвам с Хари Потър - една поредица, превърнала се в културен феномен, с която са пораснали милиони деца. Мненията за света на Роулинг са различни, но е факт, че книгите по цял свят се преиздават. Чарът е в това, че поредицата носи за всекиго по нещо различно. Книгите не са единствено за деца, убеден съм в това".

Темата на тазгодишното събитие ще е Тримагическият турнир - изпитанието, в което Хари Потър се включва в четвъртата книга от поредицата, озаглавена "Хари Потър и Огненият бокал". Съветвам почитателите на магията да подготвят магическите си пръчки и да прелистят книгата отново, за да имат шанс да спечелят, обръща се към тях Митев и напомня, че магическата мантия или елегантният костюм е желателният дрескод. 

Любовта не е само емоция. Във вселената на Хари Потър любовта е могъща магия, която непродумващите в отдел "Мистерии" се опитват да разгадаят и да контролират, продължаваме разговора с Михаил относно основните сюжети в поредицата.

"Заедно с Хърмаяни Грейнджър, моята помощничка, организираме Тримагическия турнир. Ще има изпитания, ще има игри за лакомства, ще проверим кой колко знае от книгата. Препоръчвам страниците да се разлистят отново, защото четвъртата книга е в основата на цялата история. Обещавам, че никой няма да загуби, защото това е вечерта на Хари Потър, в която споделяме общ интерес. Днес съм аниматор, работя с деца, спомените вече при мен се разливат, но не мога да забравя как веднъж след поредната нощ на Хари Потър отивах да си купя закуска, а срещу мен се спуснаха дечица и викаха "Хари, Хари, Хари". Същината на цялата поредица аз намирам в един цитат от "Даровете на смъртта": не съжалявай тези, които са мъртви, а онези, които са живи, но не изпитват любов. Любовта крепи света. Роулинг го показва и през цялото време гради историята си, разчитайки на тази сила. Любовта винаги е променяла света. Моят любим герой е Рон Уизли. На пръв поглед е невзрачен, леко незначителен, сякаш бледнее пред основните събития. Въпреки това, през цялото време остава себе си. Не се чувства зле, че не е Хари Потър, че не е толкова популярен. Душата на компанията е, а без него животът на героите нямаше да е същият. Най-недооцененият момент от тази поредица е впечатляващото ядро от второстепенни герои".

Понастоящем студент, Михаил Митев от ученик се занимава с доброволчески инициативи и културни събития, които му носят постижения на местно и регионално ниво в сферата на литературата. Сред тях са и двете издадени книги.

"Идеята да разказваш човешки истории ми е любим момент. Сблъсках се с журналистиката вече, тъй като стажувам в БНР. Не е това, което си мислиш, че е, когато все още не си се докоснал с нея. Но пък ако има качествени журналисти, ще има качествена журналистика. Птичка пролет прави. Защото до една птичка има друга, събирате се. След това със следващата. Мечтата ми беше да бъда писател. Няма да се откажа от нея, въпреки че виждам бъдещето си като журналист. Самата среда в България не дава шанс на младите писатели". 

На 7 февруари от 18 часа Нощта на книгите за Хари Потър ще се проведе и във видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00