Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовници от САЩ с изпълнения на църковна музика във Видин

Снимка: Радио Видин

Църковна музика в изпълнение на духовници от българския православен манастир "Св. Йоан Кръстител" в САЩ и черковни певци от софийския хор "Свети Наум Охридски" ще звучи в залата на Симфониета- Видин по повод празника Сретение Господне. Концертът ще е тази събота, (01.02.) от 18.30 часа, а входът е свободен. Организатор е Видинската митрополия с благословението на митрополит Даниил:


"В навечерието на празника Сретение Господне решихме да организираме един концерт, с който да предоставим възможност на по-широката публика на град Видин да се докосне и да се зарадва от богатството на църковната музика. Решихме да оползотворим тази възможност, която ни се предоставя с гостуването на двамата отци Натанаил и Йосиф от САЩ, които през тези дни отново са във Видин. Като добри  църковни певци, те радват и създават молитвено настроение по време на служба, но решихме да предоставим тази възможност на гражданите на Видин да се докоснат до духовността на църковната музика и като една подготовка за предстоящия празник. Част от песнопенията на концерта ще бъдат изпълнени от двамата братя от манастира "Св. Йоан Кръстител" от Уоруик, щата Масачузетс, САЩ. Останалите произведения на концерта ще бъдат изпълнени от псалти от църковния хор "Свети Наум Охридски" от град София. Надяваме се всички присъстващи да имат възможността да изпитат насладата, да се докоснат до духовната радост, която има в църковните песнопения."   


Йеромонах Натанаил и йеромонах Йосиф, които са основатели на православния манастир в САЩ, гостуват във Видин по покана на митрополит Даниил за пореден път. Преди да оглави видинската епархия, като викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, той е и пръв игумен на светата обител. Двамата свещеници от Масачузетс стигат до православието по различни пътища. Преди това и двамата са изучавали музика.


"В университета в Бостън изучавах тромпет, но по време на заниманията си разбрах, че не ми е целта да ставам професионален изпълнител на тромпет или нещо свързано с това. Много бях щастлив и се зарадвах да продължа музикалното си обучение практически с пеенето в православна църква… Концертът е отражение на нашето пеене в православния манастир и точно това ще представим, нашия живот в православието, тези химни, които ние всеки ден изпълняваме" - казва отец Натанаил.


Йеромонах Йосиф е с магистърска степен по оперно пеене, но изборът му е различен:


"Моите приятели се чудеха какво се случва и се надяваха аз да бъда оперен певец. Казвах им, да разбира се, аз пея всеки ден. Пея на най-добрата публика, пея на Господ… Значителна част от музиката, която ще изпълним е писана за голям катедрален хор. Ние ще я изпълним по-просто, но разбира се, че с Божията помощ, това ще стане от сърце."


Двамата свещеници от Съединените американски щати, които гостуват в епархията, на шести февруари ще направят в Лом видео презентация за историята на българския православен "Свети Йоан Кръстител". След представянето на филма, което ще е от 17.30 часа следващия четвъртък (06.02.) в читалището в града, ще има и беседа за православната вяра в живота. Входът отново ще е свободен.  Среща с духовниците от манастира "Свети Йоан Кръстител" ще се проведе и в град Брегово. Тя ще е на 4 февруари от 17:30 часа в залата на общинския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Млади актьори попълниха състава на драматичния театър във Видин

Двама млади актьори се присъединиха към състава на драматичния театър във Видин . Калина Савова и Симеон Георгиев са студенти на Калин Сърменов от Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършили са през тази година неговия клас по актьорско майсторство.  Първата голяма роля на Калина на театралната сцена е именно във Видин. Ще дебютира в главната..

публикувано на 02.10.24 в 17:45

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00