Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровище от видинското село Костичовци е сред най-ценните у нас

| обновено на 12.02.20 в 16:39
6
Снимка: Кристиян Желязков, уредник в Исторически музей


Съкровище от видинското село Костичовци, открито още през 1966 година, стана известно на местната общественост едва през последните дни, когато се заговори за подготовката на третата българска изложба в парижкия музей "Лувър", и то бе посочено сред възможните експонати.
Най-възрастният жител на Костичовци - 90-годишният Стоян Георгиев, каза, че е чувал за съкровището и сподели предаденото му преди години от други местни хора:


"Съкровището се е намирало в местността "Селски дол". Този, който го е заровил, е писал и е предал книгата на първородния си син. Може би над 25 поколения са минали, но то си е стояло в чешмата. Иманярите са си копали покрай нея, но не са се сетили да повдигнат плочата. Този, който е знаел от книгата, е дошъл и е взел това, което му е трябвало. Останало е само гърненцето, за да видят, че златото е извадено."

Стоян Георгиев, най-възрастният жител на Костичовци. Снимка: Радио Видин

Справка в Националния археологически институт с музей при БАН показа, че откритите край Костичовци ценности са част от фонда на институцията и в момента са включени в изложба. Зам.-директорът на института доц. Стефан Александров обясни:


"Данните са доста оскъдни в нашия архив. Съкровището е открито вероятно през 1966 година, като липсва всякаква информация за мястото на откриване, като изключим, че е около село Костичовци. То е откупено от Теофил Кръстев през ноември 1966 година за сумата от 300 лева. Оттогава се съхранява при нас. Това, което е предадено, се състои от 3 броя цели невестински венци и 6 елемента от такива, 3 броя наушници, 9 гривни и 2 копчета, изработеки от сребро с позлата. Според въпросния човек те са били поставени в един меден съд, който той е намерил и предал в Археологическия институт с музей, както сме се казвали тогава. Най-вероятно съкровището се датира от 16 век. В момента тези експонати са в една изложба в Казанлък, която е посветена на късносредновековното българско изкуство. Така че, известно е на специалистите, а сега с тези изложби става известно и на по-широк граждани."

Снимка: Кристиян Желязков, уредник в Исторически музей Искра Казанлък

В изложбата "Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН" са включени над 240 експоната от едни от най-богатите съкровища от епохата на Късното средновековие. Представени са накити от някои от най-важните съкровища, сред които са и тези от берковските села Главановци и Горна Бела речка, Василовци, Ломско и Костичовци, Видинско. Предполага се, че представените съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа. Историческите сведения доказват, че освен като султански монетен двор през ХVІ в. Чипровци се е развил и като ювелирен център.


Интересът към изложбата е много голям, затова вече два пъти е удължаван срокът на нейното гостуване в Казанлък, обясниха от местния исторически музей "Искра". Експозицията ще остане в града до края на месец март, а след това ще продължи да представя изкусните произведения на българските майстори и на други места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 10 октомври 2024 година

Общинският съвет по наркотичните вещества  във Видин  и превантивно-информационният център към него дариха комбиниран фитнес уред на Спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77". Инициативата е по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва днес, 10 октомври. Във Врачанско се готвят за  зимата .   Осигурени са нужните количества..

публикувано на 10.10.24 в 18:05

Три монтански села все още са на воден режим

Три населени места в област Монтана остават на воден режим. В други девет мярката е премахната. По едно село в три общини в региона вода продължава да се подава по график. На режим остават Горна Вереница, община Монтана, Мокреш, община Вълчедръм и Равна в община Чипровци. В девет, които през август бе въведен режим, е премахнат. От ВиК-Монтана..

публикувано на 10.10.24 в 16:03

Във Видин отбелязват Световния ден на психичното здраве

Поредица от събития организира Общинският съвет по наркотичните вещества във Видин по повод Световния ден на психичното здраве , който отбелязваме днес, 10 октомври. В регионалната  библиотека психологът Мартин Лишков проведе беседа с единайсетокласници от училище "Петко Р. Славейков". "Задачата беше да разберат как да се грижим за..

публикувано на 10.10.24 в 15:26

Д-р Ивета Найденова остава директор на болницата във Видин

Д-р Ивета Найденова спечели конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" . Тя беше единствен кандидат за поста и ще управлява лечебното заведение втори пореден мандат.  В същия конкурс бяха обявени още..

публикувано на 10.10.24 в 15:07

Застраховането и социалното осигуряване обсъждат на национален форум

Проблемите на застраховането, социалното и здравно осигуряване в България ще бъдат обсъдени на Националната научно-практическа конференция "Пазарни и извънпазарни системни предизвикателства пред застраховането и осигуряването – теория, практика, проблеми и решения" . Форумът се организира от катедра "Застраховане и социално дело" при Стопанска..

публикувано на 10.10.24 в 14:45

Районен съд-Видин проведе Ден на отворените врати

Днес в Съдебната палата в град Видин се проведе  Ден на отворените врати . Инициативата е ежегодна и се организира от Районен съд - Видин. Специални гости бяха учениците от 9-и "в" клас на ППМГ "Екзарх Антим I", заедно с техния преподавател Борислав Казашки . Милена Стоянова - председател на Районния съд, обясни повече за идеята на събитието:..

публикувано на 10.10.24 в 13:50

Ясна е програмата за духовния празник на Видин - Димитровден

Общината обяви програма за отбелязването на духовния празник на Видин   - Димитровден , 26 октомври. Проявите започват на 19 октомври и ще продължат до 27 октомври, включително.  Програмата включва: 19 – 20 октомври (събота – неделя) Бивше летище, с. Иново Национален шампионат по драг-рейсинг – четвърти кръг 20 октомври (неделя)..

публикувано на 10.10.24 в 11:35