Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи от Видин и Враца обменят опит с колеги от Румъния

2
Снимка: ОД МВР - Видин

Областните дирекции на МВР – Видин и Враца работят съвместно с  Полицейски инспекторат на окръг Долж - Румъния по проект, финансиран от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), по Програма "Херкулес III".

Директорите на двете териториални структури на МВР - старши комисар Петър Коцин и старши комисар Янко Янколов участваха в конференция по проект RAISA "Повишаване на осведомеността и подобряване на методите на работа за противодействие срещу измамите при вътреобщностни придобивания (ВОП), засягащи бюджета на ЕС.". В първата съвместна работа проведена в периода от 19 до 21 февруари, те обсъдиха  с колегите си от окръг Долж  професионалното взаимодействие между полицейските служби от двете страни на река Дунав. 

"Географската близост на българските области Видин, Враца и румънския окръг Долж допринася и стимулира традиционно доброто сътрудничество и професионалното взаимодействие между полицейските служители от двата бряга на река Дунав", подчерта старши комисар Петър Коцин по време на първия работен модул. 

"За втори път служители на ОДМВР-Видин участват, като партньори, в проект на Полицейския инспекторат на окръг Долж. През последните 8 години видинската полиция е партнирала по три европейски проекта на Полицейските инспекторати в окръзите Арат, Олт и Долж - Румъния", уточни още старши комисар Коцин.

В рамките на съвместни учения, служители на шест румънски териториални структури и Митническа дирекция- Крайова ще  споделят  с колегите си от Враца и Видин практиките на  разследване в сферите на борбата  с измамите, корупцията и други незаконни дейности  засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Участие ще вземат и фискални и митнически служители от Унгария. Основната цел е повишаване на професионалния капацитет на служителите участващи в борбата  с измамите.  Дейностите по проекта ще се реализират до 31 януари 2021г. с участието на служители от трите крайдунавски държави.

Програма "Херкулес III" има за своя основна цел да подпомага финансирането на дейности в сферите на превенцията и борбата с измамите, корупцията и други незаконни дейности, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Общият бюджет на проекта RAISA е 102 104.02 евро (81 683.21 евро финансиране от ОЛАФ и 20 420.81 евро съфинансиране от Полицейския инспекторат на окръг Долж–Румъния).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 9 октомври 2024 година

Тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2024 на видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" се проведе във Видин. Официалната церемония започна с шествие от площад "Бдинци", което продължи до сградата на драматичния театър "Владимир Трандафилов". Там бяха раздадени дипломите на абсолвентите. Близо 350 000..

публикувано на 09.10.24 в 18:00

Ученици се срещнаха с инспектори по труда в Мездра

Колективът на ПГ ”Васил Левски” в Мездра организира среща на ученици от 16 до 18-годишна възраст с представители на Инспекция по труда във Враца. Темите на срещата бяха "Видове трудови договори" и "Трудовият договор ни пази". Така учениците получиха полезни съвети за отношенията между работодател и работник, с които скоро им предстои да се сблъскат в..

публикувано на 09.10.24 в 16:29

Кула отбеляза Световния ден на ходенето

В Кула отбелязаха Световния ден на ходенето с поход до местността Салореца. Инициативата е по проект на спортния клуб „Кула-спорт за всички“ и на Общинската организация на инвалидите в града, под мотото „Спортуваме, пеем, танцуваме“. Дейностите са съфинансирани от фондация „Софийска платформа“ по програма „PROTEUS” на Европейския съюз, съобщи..

публикувано на 09.10.24 в 15:34

Прокуратурата проверява 3 сигнала за буферния паркинг край Дунав мост 2

Прокуратурата във Видин проверява три сигнала, свързани с буферния паркинг край Дунав мост 2 . През последните месеци шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват на въпросния паркинг, а ако не го направят, биват преследвани и заплашвани. От журналистически разследвания стана ясно, че цената за еднодневен престой на..

публикувано на 09.10.24 в 15:25

Движението по пътя Ботево-Арчар е ограничено заради катастрофа

Временно е ограничено движението по пътя Ботево – Арчар поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път I-1 Видин – Монтана – Враца и се регулира от "Пътна полиция". Днес, в 13.05 часа на тел.112 постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие преди село Арчар –..

публикувано на 09.10.24 в 15:18

Съветниците в Кула одобриха заем от 100 000 лева за училището в града

Общинските съветници в Кула приеха  на извънредно заседание  отпускането на заем от 100 000 лева за местното училище . Докладът на кмета  д-р Владимир Владимиров е за отпускане на заем от Общината на СУ „Васил Левски“ за погасяване на натрупани задължения. „Училището иска от Общината временен безлихвен заем в размер на 100 000..

публикувано на 09.10.24 в 15:10

„Кошмарна комедия” забавлява публиката в Белоградчик

Кирил Ефремов, Антоанета Добрева - Нети, Поли Недкова, Ралица Ковачева - Бежан и Петър Данов от Драматично-куклен театър - Враца препълниха залата на Народно читалище „Развитие – 1893” в Белоградчик. Зрителите се насладиха на "Кошмарна комедия" от Жан Поаре - забавна пиеса, която разказва историята на петима възрастни, чиито животи се..

публикувано на 09.10.24 в 13:45