Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът заплаха за туризма?

Градски плаж Видин
Снимка: Полина Тодорова

Туризмът е поставен пред сериозно изпитание, заради разпространението на коронавирус по всички краища на планетата, в това число и България. Както знаем в нашата страна този отрасъл от икономиката е сериозно развит, отделно много българи посещават туристически дестинации извън страната. Има ли страни и места където е забранено да се пътува и отчита ли се спад на резервациите, обясни Николай Антов представител на туристическа агенция във Видин:


"Относно туристическите пътувания имаме стриктни указания от Външно министерство, Министерството на туризма, Министерство на здравеопазването, които ние сме длъжни да спазваме като лицензиран туроператор. Ограничени са пътуванията до Китай, Италия и Израел. Карантината в Израел е 14 дни, Италия също. В това време не се приемат туристически групи, затворени са летищата за полети, контролират се влакове. Тези, които са заявили пътувания туроператорите възстановяват сумите или предлагат по-късна дата. В нашият офис има туристи, които на 16 април трябваше да пътуват за Италия и с оглед настъпилото положение избраха друга дата за лятото, не се отказаха от пътуването. Преди 1 ден се прибрахме от успешно пътуване в Сърбия. На 19 имаме пътуване за Константинопол, има туристи, които се притесняват за своето здраве и всичко това ако те държат да се откажат е за тяхна сметка. Ако има официална забрана за пътуване до дадена дестинация ние ще я спазим при всички случаи. Не винаги на всяка цена трябва да се случат пътуванията, те се случват само тогава, когато са безопасни за нашите туристи. Все пак ние правим за тяхно удоволствие тези пътувания. Паниката е нещо много излишно, не може да ограничаваме културни събития, а в същия момент ресторантите и дискотеките да са пълни с хора. Не мога да преценя в момента дали има спад на интереса към туризма. Повечето от нашите туристи резервират предварително, примерно от октомври резервират за другия октомври. Интереса не го отчитам като намалял, но мога да отбележа интереса към самолетните билети е намалял има много анулирани полети за дестинациите Италия да речем. Абсолютно нормално е да има отлив заради създалата се ситуация, но това е временно и много бързо ще се промени."


Повечето видинчани не плануват пътуване, но това не е свързано със страха от заразата, показа анкета на Радио ВИДИН:


"Не е желателно да се пътува. Защото на места се събират много хора, но кой както реши. Няма кой да спре даден човек, то ние сами ако не се пазим - няма кой. Тази година не съм планувал почивка. Ако спечеля почивка, ще искам парите да ми дадат, не бих отишъл... Не планувам почивка в чужбина. В България може би, по-спокойно е тук. Не може да се предпазим, където и да е... Паника изобщо не трябва да има.. Къде да ходя? Ще си остана в тази хубава държава. Всичко е хубаво тук цени, заплати. И да имах планувана почивка нямаше да я отменя. Всяко лято работя на Слънчев бряг, дори и да е голяма психозата пак отивам. Там хората са със съвсем друго мислене."


Трябва да се има предвид, че ситуацията с COVID 19 за момента остава динамична и трудна за прогноза. При неблагоприятно развитие туризмът няма да е единственият засегнат отрасъл от икономиката. Всички се надяваме със затоплянето на времето вирусът да отслабне, което да ни позволи да пътуваме без ограничения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00
Проф. Радостина Александрова

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски..

публикувано на 13.06.24 в 13:00

Отбелязваме празника на шофьорите

Шофьорите отбелязват празник на днешния Спасовден. Той е честван за първи път през 1913 г., когато първата шофьорска организация в България, Българският шофьорски съюз, приема Спасовден за свой празник. След 1950 г. честването на деня се преустановява. Възстановено е през 1990 г. по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и българския..

публикувано на 13.06.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 13 юни 2024 слушаме мексиканския композитор Карлос Чавес

На днешния 13 юни се навършват 125 г. от рождението на мексиканския пианист, композитор, диригент, преподавател и обществен деец Карлос Чавес. Бил е директор на Националната музикална консерватория и генерален директор на Националния институт за изящни изкуства. Основава Националния мексикански симфоничен оркестър. Произведенията му са пропити от..

публикувано на 13.06.24 в 09:00

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища.  Заради горещините от вчера климатиците..

публикувано на 12.06.24 в 15:11

"Любов на хоризонта" във Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин . Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани , които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 15:07