Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дезинфекция на храните и кухненските площи у дома- съвети и препоръки

Снимка: Радио ВИДИН


Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана в днешно време. Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които трябва да имат контактно време минимум 60 секунди. При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Също избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба, както и други полезни съвети за неща, които по принцип мислим, че знаем, сега във време на заплаха от зараза, оказва се, че трябва да ги преосмислим и да променим някои от навиците си. В помощ за това полезни съвети дава кулинарят Георги Николов от Фондация "Mate Kitchen". 

"Най-общо казано да внимават с миенето на ръце, с продуктите, които се купуват. От къде се купуват, как са опаковани? Да се внимава как ги разопаковат, как ги обработват впоследствие. След като се върнете от пазар с покупки, поставяйте продуктите в обособена зона в кухнята, дали ще е кухненски плот или маса, за да не ги смесите с вече обработени и почистени продукти. След това измивате ръцете и аз препоръчвам да започнете да обработвате първо зеленчуците и плодовете, тъй като те не са пакетирани предварително. Можете да започнете първо да речем с листните зеленчуци, защото те се нуждаят от едно хубаво първоначално изплакване и след това да ги накиснем да престоят за 1-2 часа в студена вода. Ако искате можете да добавите и малко оцет, защото киселината засилва дезинфекцията. После продължавате да речем с доматите, които трябва също да се измият и да им се откъснат дръжките. Тях също може да ги накиснете в студена вода. Ако разполагате с цитруси, там трябва да се обърне повече внимание, заради порестите кори. Препоръчвам да ги миете като обикновени съдове с препарат за миене на чинии и с гъбичка, без да прекалявате с препарата разбира се. Втривате ги, след което ги изплаквате с хладка вода  и ги отделяте в чист съд настрани."


Георги Николов съветва как да дезинфекцираме по най-елементарния начин и с подръчни средства продуктите, които внасяме в дома си и кухненските пространства и плотове. Разбрахме за плодовете и зеленчуците. Ето и съвети как да дезинфекцираме пакетираните продукти от магазина.


"Препоръчвам също с един препарат за универсално почистване, който всеки има вкъщи, или за прозорци, оцет също ще свърши работа. Всички пакетирани продукти е хубаво да се обработват. Да се пръскат с пулверизатор, след като остане препарата малко върху тях, да се избърсват с кухненска хартия, а не с кърпи за ръце или гъба за попиване, защото така всички микроорганизми остават в гъбата и после не знаем за какво ще я използваме и върху какво ще бъде допряна. Месото е много специфично, за него препоръчвам да се измива с вода обилно, но след това да се подсуши, така че да не остава водата по него, след което да се препакетира наново, в кухненско фолио или найлонова торбичка и в зависимост от това, кога е предвидено да се използва, ако е повече от 24 часа, просто да бъде замразено. В противен случай, няма как да бъдат спрени да се развиват патогените, тъй като то е жива материя. Другият вариант е, който разполага с машина за пакетиране, предполагам че не много домакинства имат такива, да бъде вакуумирано и съхранявано в хладилника, което му осигурява също един доста дълъг период на съхранение. Не препоръчвам дървени дъски за рязане, защото почистването им е по трудно. Много добре се почистват в миялна машина, ако разполагате с такава. Температурата няма да ги повреди. Пластмасовите е достатъчно да ги натъркате хубаво с абразовата част на гъбичката с повечко препарат."

Още от съветите на кулинаря Георги Николов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милостта е велика добродетел

венец, ако не се е състезавал законно. " Кой печели медалите? Кой грабва венеца? Отговорът на този въпрос пак е свързан с вярата в Бога!  Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.

публикувано на 03.08.25 в 08:00
Самодейците към НЧ

Фолклорен младежки събор "Среща на три поколения" подготвят в Гюргич

В Гюргич се подготвят за Фолклорния младежки събор "Среща на три поколения". Той ще се проведе на 9 август край язовира до ружинското село. Идеята за провеждането на този празник е на Бойко Младенов, който сега е кмет на населеното място. "Аз съм инициатор на това събитие, на младежкия събор между поколения. И отначало моята фирма го..

публикувано на 01.08.25 в 16:55

Събития с почерк: Как Диана Василева създава атмосфера, която се помни

"Професия хоби" днес ни отвежда зад кулисите на едно изкуство, което придава настроение, емоция и стил на най-важните моменти в живота - декорацията на специални събития. Ще надникнем в процеса по създаване на украса за сватби, рождени дни, юбилеи, кръщенета, балове, момински партита, погачи и още много поводи за празник. Срещаме ви с..

публикувано на 01.08.25 в 16:30

Ретро парад - Видин събира отново почитатели на класиката

За девета поредна година Видин посреща едно събитие, което се утвърди като неизменна част от културния календар на града. Става въпрос за Ретро парад - Видин  - колоритна и обичана инициатива, която събира на едно място миналото и страстта към автомобилите. Идеята и реализацията на парада принадлежат на видинчанина Иван Цолов - човек с..

публикувано на 01.08.25 в 16:15

"Слейд Хаус": Къщата, която се отваря веднъж на девет години

На една крачка от кръчмата „Лисицата и хрътките“, която винаги изглежда така, сякаш е видяла и по-добри времена, понякога… но само понякога… и то малцина, получават възможността да тръгнат по тясната уличка „Слейд Али“. Тя е от онези улички, които е по-лесно да пропуснеш, отколкото да намериш. Може би защото някъде по протежението ѝ има една малка..

публикувано на 01.08.25 в 12:10

Кула - градът на границата, в който младите липсват

Кула е третият по големина град в област Видин - град с богата история. Там, където някога се е намирала римската крепост "Кастра Мартис", чиито останки и днес пазят спомена за славни времена. Намира се на 30 км западно от Видин и на 13 км от границата със Сърбия, на която е разположен контролно-пропускателният пункт "Връшка чука". Към момента на..

публикувано на 01.08.25 в 11:22

Мизия посреща панаирните дни с богата програма

Вечер на талантите, концерти със звездни изпълнители, автокино, изложби и развлечения за деца ще зарадват жители и гости на Мизия в дните от 2-ри до 9 август. Проявите са част от тазгодишните традиционни панаирни дни в града. Програмата е богата и включва забавления за всички възрастови групи, обясни за Радио ВИДИН Кристине Декова от Община Мизия,..

публикувано на 31.07.25 в 14:00