Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

103 години от гибелта на героя

Откриват паметник на полк. Стефан Илиев в Белоградчик

Снимка: Светлин Николаев, личен архив

Днес се навършват 103 години от гибелта на полк. Стефан Илиев- легендарния предводител на 15-и пехотен Ломски полк. Роденият във Видин военен командир загива геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля в днешна Северна Македония по време на Първата световна война. По този повод за днес в Белоградчик беше насрочена официална церемония по откриването на паметник в негова чест. Извънредната ситуация в страната обаче отложи временно честването, каза за Радио Видин Росен Младенов зам.-кмет на Белоградчик:


"Отлагаме за една по-късна дата. Паметникът е напълно готов, единствено трябва церемония по тържественото откриване да направим. Две поредни години кандидатствахме за средства пред Министерството на отбраната за изграждането на този паметник. Сумата, която бяхме заявили, беше предоставена в пълен размер и успяхме да изградим този паметник. Смятам, че полк. Стефан Илиев заслужава в гарнизонния град, където е командвал 15-и пехотен Ломски полк, да бъде изграден паметник."


В края на XIX и началото на XX век гарнизонът и щабът на 15-ти пехотен Ломски полк са разположени в Белоградчик. Скулптор на паметника е Светлин Николаев от Видин, изграден е със съдействието на Община Белоградчик, по идея на Емилия Кожухарова, сродница на героя:


"Това е края на проекта, подготвяхме го дълго време, с общи усилия, благодаря на Общината, на министерството и на Светли Николаев - направил е нещо великолепно."


В чест на героя, в съавторство на Мария Димоларева от Военноисторически архив, е подготвен и албум- каталог, в който, освен експонатите от изложбата, посветена на 130 години от сформирането на полка и на 150 години от рождението на полк. Стефан Илиев, която беше показана в Белоградчик и Видин, са включени още снимки и документи. Албумът ще бъде отпечатан с финансовото съдействие на министерството на отбраната и музея в Белоградчик. Изложбата ще бъде представена и във Военния клуб в София, допълни Емилия Кожухарова. 

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07