Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се пазар за видинските зеленчуци, търговията със зърно- вяла, с ниски цени

2
Снимка: Личен архив


Вяла търговия, малко сделки, ниски цени- така изглежда пазарът на зърно към днешна дата. Има ли място за притеснене и как извънредното положение се отразява на българското земеделие по отношение на търговията? 

"Зърното у нас е достатъчно, дори прекалено достатъчно. Около 2 милиона тона пшеница и царевица има у нас, над 1 милион тона е наличността от слънчоглед. По-слабо е търсенето на зърно за износ, а износът е насочен предимно към Гърция. Наблюдава се спад на цените, но е в рамките на нормалното. 270-280 лева е цената на царевицата, фуражната пшеница се търгува за 310-320 лева, малко по-висока е цената на хлебната пшеница, около 630 лева се движи цената на слънчогледа. Ечемик, фуражен грах и фасул са останалите продукти, към които има известен интерес"- каза Борис Ангелов, представител на Софийска стокова борса, регион Монтана. Според него по-трудно е да се каже как ще се осъществяват сделките на зелено:

"...Такива договорки между производители и потребители може да има, но ще се изхожда от непредвидимостта на ситуацията, вероятно ще има сделки, но за по-малки количества, и при по-ниска цена. Обикновено при продажба на зелено търсенето е от произвозителите...." 

Пренареждане приоритетите - това ще последва от ситуацията, в която се намира пазарът на зърно в момента. Според Борис Ангелов спад в цените и сделките има, но ситуацията е нормална и не би трябвало да доведе до поскъпване на насъщния. 
"Оттук нататък всичко ще зависи от структурата на производството, но всичко, което се случва, е нормално, няма нищо трагично. В момента не падат цените под някаква критична точка и няма причина да се увеличават цените на брашното, на хляба...."

И ако зърнопроизводителите могат да чакат, не така стоят нещата при зеленчукопроизводителите. Стела Лозанова е млад земеделски роизводител от Видин. Основният проблем пред семейството й, както и пред десетки други зеленчукопроизводители сега е, че няма пазар за произведените ранни зеленчуци- стока, която не може да чака. Със заповед на кмета на община Видин и във връзка с мерките за неразпространението на коронавирус, Общинският пазар е затворен. На този етап Стела е намерила решение- предлага произведените пролетни оранжерийни зеленчуци в три квартални магазина във Видин- "Понти", "Божур" - зад Военното окръжие и в магазин до общинския пазар. 

"Главният проблем е в реализацията на продукцията. Сега реализираме в няколко квартални магазинчета, но продукцията ни е повече. Намерихме клиенти, но те са малко... Произвеждаме пресен лук и чесън, марули, спанак, хората харесват нашата продукция, но не всеки има възможност да си закупи. Беше много по-удобно на пазара. Иначе нямаме проблем, минаваме през КПП-тата, получаваме по график субсидиите... Идеята за зареждане на големите вериги в града е добра, но на този етап няма как да се осъществи, защото те искат количества, които ние няма как да предоставим." 

Според Стела, сега, в условията на намален внос, е удобен момент българският производител да намери своите клиенти, които все повече търсят родното производство. 

Освен за оранжериите, в които се произвеждат пролетни и летни зеленчуци, Стела, заедно със семейството си, си грижи и за овощна градина- 13 декара ябълки и 6 декара сини сливи. От миналата година имат и цех за производство на натурален ябълков сок. Изграден е по проект, а идеята е да си помогнат при реализация на продукцията, която при добра година е около 10 тона. Засега основните им клиенти са познати и приятели, но се очаква от есента да започне зареждане и на търговската мрежа.
 
Въпреки сегашното затруднение с пазара на пресните зеленчуци, семейството на Стела не се отказва. Имат намерение заедно с други земеделски производители да направят подписка, с която да поискат от общинското ръководство, да обособи място и да разреши на производителите един или два пъти в седмицата, да имат възможност да продават собствена продукция, която не може да чака... Защото е убедена, че истинското, българско производство не бива да иде на боклука.

Апелът на Стела е хората да търсят българската продукция:
"Предпочитайте българските плодове и зеленчуци, защото няма по-хубаво от нашето. Не купувайти плодове и зеленчеци, които не знаете как са третирани. За да сте здрави, яжте българските плодове и зеленчуци!" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03