Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От местната управа в Белоградчик очакват среща с министъра на здравеопазването заради болницата

Лекари подадоха молби за напускане след като разбраха, че ще работят с пациенти с коронавирус

Снимка: Анжела Каменова

В условията на пандемия, болницата в Белоградчик спря приема на пациенти, защото няма достатъчно лекари, които да работят. Няколко специалисти са подали молби за напускане, след като е станало ясно, че в лечебното заведение ще се приемат и болни с COVID-19. Официално поводът да напуснат са неизплатени възнаграждения. За утре- 07 април, е насрочена среща със здравния министър, каза председателят на общинския съвет Боян Минков. На нея ще са също кметът на общината и управителят на многопрофилната болница.

След като е станал ясен списъкът на лечебните заведенията, които ще приемат болни с коронавирус, в болницата е съставен график за работа с такива пациенти, но веднага след това са подадени първите оставки, каза управителят на  МБАЛ "Проф.д-р Георги Златарски" Лилия Трифонова:

"На следващия ден вече няколко човека, първоначално двама, след това още един, още един, трима- четирима подадоха оставки поради невзети възнаграждения."

Тъй като лечебното заведение има задължения към тях, отпада изискването лекарите да представят предизвестия.

"В момента, поради липса на персонал, няма как да функционира болницата"- каза управителят.

Малка болница като тази в Белоградчик няма как да се справя с пациенти с коронавирус, каза кардиологът Жоро Николов, който е сред напусналите:

"Запознах се с всички инструкции, които са от София как да работим, как да приемаме новите болни, за които ние нямаме опит до сега… За да бъда чист пред съвестта си и да изпълнявам заповедите, бях принуден да си дам оставката, не, че желая."

Кметът Борис Николов не разчита в тази ситуация лекарите да се върнат:

"Проведохме много разговори с тях, помолихме ги в тази тежка криза да останат да работят…"

Според него,  както има защитени училища, трябва да има и защитени болници в страната:

"Не може болница като нашата да работят на бизнес принцип. Не може да работи, за да печели."

Лекарите ще се върнат, ако здравният министър извади лечебното заведение от списъка за пациенти с коронавирус, каза председателят на Общинския съвет Боян Минков. Друга възможност е на място да бъдат изпратени млади специалисти, а в Белоградчик да поемат заплатите и издръжката им със средства от дарения. Съдбата на болницата в града ще бъде решената на насрочената за утре среща със здравния министър.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23

В Кула приеха отчета за изпълнението на бюджета

Общинският съвет в Кула прие отчета за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г. Кметът Владимир Владимиров съобщи: "Приходите на общината са в размер на 12 300 000 лв. Реализира се превишаване на приходите малко над 3 000 000 милиона лв., които са разпределени в делегираните от държавата дейности. Разликата плюс е от 500 000 лв., а в..

публикувано на 28.09.24 в 15:18

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С връчването на наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40