Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дарения осигуряват обяд за 250 възрастни във Видин

С видеоуроци в читалището в Буковец поддържат ритъм

6
Снимка: Радио Видин

250 души от град Видин и другите населени места от общината, които не ползват услугите на Домашния социален патронаж и диетичната кухня, получават всеки ден обяд, благодарение на дарения. Фирма за кетъринг приготвя храната, а доброволци я доставят до хората, които имат нужда, обясни за инициативата Борислава  Борисова, заместник-кмет "Хуманитарни дейности и социална политика" в Община Видин:

"Община Видин от получени дарения, съгласно волята на дарителите, пое инициативата да организира доставка на храна на възрастни хора, самотноживеещи, хора от уязвими групи- около 250 души на територията на общината и града. Храната, която получават потребителите, се приготвя от фирма за кетъринг. Разнася се от доброволци до дома на всеки потребител, като логистиката при доставката на храната е на два етапа. В 9.30 тръгват автомобилите на домашния социален патронаж за населените места извън град Видин. Доставят храната до кметовете, които с доброволци разнасят храната до всеки един дом, с цел хората там да останат в социална изолация. Вторият етап е от 10.30, когато потегля разносът за града. Чрез доброволци храната се доставя до всеки един потребител. За всички, които се включиха в нашата инициатива Община Видин осигури предпазни средства- ръкавици и маски. Всичко това се случва при високи хигиенни и дезинфекционни условия." 

Десетки са доброволците, които помагат на възрастните. Светломир Петров е само на 20 години. Убеден е, че във времето, в което той е свободен от други задачи, може да помогне на хората, които имат нужда от подкрепа:


"Много хора на моята възраст в момента имат този проблем, да няма какво да правят, заключени са вкъщи и аз поради толкова свободно време реших да стана доброволец."


Зоя Борисова, която е служител в направление "Социални услуги и здравни дейности" всеки ден посещава по няколко адреса:

"В ситуацията, в която всички се намираме в момента, би трябвало всеки да се включи по някакъв начин и да окаже съдействие."


Сред доброволците са и от екипа на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин. Психологът Весела Димитрова е от първите:


"Като цяло Общинският съвет по наркотични вещества винаги се е стремял да участва дейно във всичко, което се подхваща от Общината. Може да се каже, че удоволствието беше изцяло мое да участвам. За мен беше привилегия да бъда в първата група…Такива хора има много и ние сме длъжни да направим нещо по въпроса, защото доста от тях не знаят дори къде да сигнализират и да потърсят тази помощ. Хубаво е, когато разберем, че наши съседи, наши познати са в такова състояние, нека, който може да се обърне към нас, за да бъдат включени в списъка."


Всеки ден с личния си автомобил на разположение е Емил Асенов:


"Изцяло собствено време отделям, средства, гориво и така нататък, и автомобил. Всеки един в такива моменти се опитва да помогне."


Освен топла храна, възрастните  получават грижа и отношение. 92-годишната Александрия Рангелова обяснява, че сама ѝ е трудно дори да отиде до магзина или аптеката, затова освен за обяда, разчита на помощ и за лекарства:

"Добре, че имат грижа за нас. Не са ни забравили нас, старите хора."


От дома си почти не излиза и Марийка Йонова. Казва, че не знае как би се справила, ако нямаше кой ѝ помогне:

"Аз съм много доволна, защото ми се подаде ръка, точно, когато трябва."


Друг начин да помогне в ситуацията, когато сме налага да избягваме социалните контакти, е избрала Роми Василева. Шие предпазни маски, които подарява:

"Изработването на маски е наложително към днешна дата, защото имаше голяма липса в аптеките и магазинната мрежа…Иначе шиенето е приятно и е забавление вкъщи, особено по време на тази карантина."


Танцьорите от фолклорният състав към читалището във видинското село Буковец пък ни дават пример как се поддържа ритъм, дори когато трябва останем у дома. Тъй като няма как да се събират за репетиции, изучават стъпките онлайн. Качват видеоуроци в страницата на читалището във фейсбук и репетират вкъщи, но се надяват скоро да излязат и на сцена.

"Харесахме една страница във фейсбук- Народни танци "Плетеница" се казва. Всяка вечер от 18.30 до 19 часа двама хореографи момче и момиче предават онлайн уроци на живо на различни хора. Няколко от момичетата от състава се включихме. Разучаваме ги и ги качваме на страницата. Засега сме научили около десетина нови, откакто сме си вкъщи. Преди това не ги знаехме…Опитваме и старите хора да не ги забравим, но искаме и нови, които след като приключи тази ситуация, в която се намира сега страната, да можем да ходим по събори и фестивали с нови хора. Много е приятно, раздвижваме се и всички сме много запалени по хората. Нов състав сме, от година и половина и много ни харесва. Постоянно си пишем в една обща група на самодейките, обменяме информация, пращаме си клипчета. Качваме тези, които ни харесват на страницата и отзивите са много добри, момичетата се забавляват"- разказва Вероника Атанасова, секретар на читалище "Просвета-1925" в село "Буковец".


По повод Лазаровден, който е утре от читалище "Просвета 1925" в Буковец очакват снимки на малки и големи лазарки в народни носии. От всички изпратени и публикувани снимки ще направят колаж, който ще украсява страницата на читалището през идните Великденски празници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59