Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на април във Видин ще започне пръскането за комари

2
Снимка: Архив:Община Видин

В общините по поречието на Дунав със затоплянето на времето се появяват комарите, които се превръщат в истинско бедствие, ако обработките срещу тях се забавят.  80 хиляди лева са предвидени в бюджета на Община Видин за борбата с комарите, кърлежите и бълхите. За обработките срещу комари е все още рано, казаха от фирмата, на която са възложени тези дейности. По график се третират зелените площи във Видин срещу кърлежи. 


"Предвидените средства за дезинфекция са 82 800 лева с ДДС, както и предходни години. Средствата са от бюджета на Община Видин. За разходването им е обявена обществена поръчка и сме избрали изпълнител. По отношение на площите, които ще се обработват, съгласно техническата спецификация са около 3 500 декара, които ще се обработват против комари, кърлежи, както и бълхи и други инсекти"каза Светла Ангелова, началник на отдел "Екология, инфраструктура  и инженерни мрежи и съоръжения" в Община Видин.


Освен в общинския център, обработки ще има във всички населени места по поречието на Дунав в общината:


"Планираме да се осъществи имагоцидна обработка, за да се намали популацията на комарите. До септември 2020 година сме предвидили ларвицидни и имагоцидни обработки, които ще се общо 17 на брой в град Видин, град Дунавци и всички населени места по поречието на Дунав. Това са селата Ботево, Цар Симеоново, Антимово, Гомотарци, Кошава, Кутово и Сланотрън. Друго, за което можем да информираме слушателите е, че съвместно с фирмата- изпълнител сме в постоянен мониторинг на биотопите и при необходимост ще бъдат извършени допълнителни ларвицидни и имагоцидни обработки на площите."


Ако времето се задържи все така топло, пръскането  срещу комари ще започне до края на април, каза Пролетка Нинкова, управител на фирмата, на която са възложени дейностите:


"Все още не е настъпил момента за ларвицидните обработки, тъй като няма в момента формирани биотопи. Наблюдаваме ги ежеседмично имаме готовност да започнем в първия подходящ момент, а аерозолни обработки ще започнат в момента, в който имаме наличие на летящи форми. Може би това ще се случи до края на април, ако времето продължава да е все така топло."


От миналата седмица започна третирането на зелените площи срещу кърлежи. Обработките са по график, каза началникът на отдела по екология в общината Светла Ангелова:


"По график, изготвен от фирмата - изпълнител и съгласуван с Общината, от 9 април започна обработката срещу кърлежи.Това се случи на зелените площи в град Видин, град Дунавци и село Градец. Бяха третирани паркове, градинки и междублокови пространства."


Дейностите ще продължат, казаха от фирмата- изпълнител.


"Ще продължим и през май месец с още една обработка на зелени площи. Предвидена е и една есенна обработка към края на август, началото на септември и през летния сезон дезинсекция на детските площадки на територията на град Видин" - каза управителят на "ДДД-1" във Видин Пролетка Нинкова.


Около местата, където се извършват обработките се оставят съобщения. Препоръката е за ограничение на достъпа до третираните площи за 24 часа:


"Освен, че Общината чрез медиите и чрез интернет страницата е оповестила за предстоящата обработка, ние също поставихме табелки на по-големите тревни  площи, особено около детски площадки, където има шанс дечица да излизат. Има карантинно действие, което трябва да се спази до изсъхване на препарата 24 часа."


Дейностите са съобразени с изискванията за безопасност, казаха от Общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се радвам, че..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28