Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се снабдяват с лекарства хората в селата без аптеки

2
Снимка: Радио ВИДИН Архив

В извънредната ситуация, в която се намираме, все по-трудно става за възрастните хора от видинските села да се снабдяват с лекарства, тъй като не е желателно пътуването с автобус, а в повечето села няма аптеки. За трудности със снабдяването с лекарства в село Раковица алармират местни жители. В селото няма аптека от години. Сега единствената алтернатива е подвижната аптека, която идва веднъж седмично и тя не винаги е заредена с всички лекарства, които се изписват от личния лекар. Случва се аптеката въобще да не дойде поради различни причини, казва 90- годишният Станчо Цеков: 


"Аптеката не идва редовно. Оня ден в събота чакахме и към 11:30 те обадиха, че се е строшила колата някъде по пътя и че няма да идва. Ето сега пращам тука пари и рецепта по автобуса. Чакаме по цели часове и ни кажат: "Ей, нема да идва". Хората пращат по некой до Видин, предишния път ми каза, че такива лекарства във Видин няма. А на мен ми ги купиха от Кула. Нема добър асортимент, тя се отбива в много села и се свършват лекарствата. Ето тук някои ходят всеки месец във Видин, а те без лекарства не могат да живеят. Имахме аптека, ама му искаха наем.  Обещаха на предизборните срещи, че три пъти в седмицата ще направят да идва подвижната аптека. А сега тази аптека кога дошла, кога не дошла." 


Какво се случва с тези възрастни хора, които нямат близки в града и не могат да разчитат на подобна помощ, попитахме кмета на село Раковица Николай Ненчев


"Значи, който не може да си купи лекарства, аз лично отивам и купувам. На няколко хора купувам. Събирам повече рецептурни книжки и отивам и купувам. Но повечето имат роднини, деца във Видин. Има мобилна аптека, идва всяка събота, взима книжките на хората и им дава лекарства.  Ето сега очаквам Червения кръст и на тези, които получават "Топъл обяд" им се дават пакети хранителни  продукти. Аз ги знам хората тук... Не сме говорили с тях да идват по-често, аз съм доволен от тях, че ни обслужват."


Подвижната аптека е добра алтернатива за местното население, но за Великденските празници тя няма да пътува, обясни кметът на община Макреш Митко Антов. Той е разговарял с фирмата, която извършва тази дейност, да пътува повече от един път седмично, но се оказва, че това е икономически нерентабилно за нея.


На кметовете и кметските наместници се пада  сериозната и важна роля в малките населени места да подпомагат своите съселяни, освен с основните си дейности,  и със закупуването на лекарства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02