Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участието в пробното преброяване - само онлайн


Пробно преброяване на населението и жилищния фонд започна Националният статистически институт /НСИ/. Поради извънредното положение, провеждането му е само по електронен път. Участието в него не е задължително, но ще помогне за организирането и провеждането на същинското преброяване през януари 2021 година, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания"- Видин Цветан Цветков:


"Пробното преброяване стартира от 00:00 часа на 20 април и ще приключи в 24:00 часа на 30 април. Целта на пробното преброяване е да бъде тестван инструментариумът за същинското преброяван, което ще се проведе догодина. Затова всеки може да запише своето мнение, ако има препоръки за подобряване на въпросите и т.н. Разбира се, всичко това ще бъде прегледано от нас и ще бъде съобразено при провеждането на същинското преброяване. Открит е кол център. Всеки, който има някакви затруднения с провеждането му, може да се свърже на телефон 02/ 9078 430. Там наши служители, които дежурят от 08:00 до 20:00 часа, ще окажат помощ на нуждаещите се, тоест по методологически въпроси или по технически въпроси."


За да участваме в пробното преброяване, първо трябва да посетим страницата на Националния статистически институт, обясни Цветан Цветков:


"Първата стъпка е да посетим сайта на Националния статистически институт или да се изпише "Преброяване 2021", след това да се направи самата регистрация. Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност. Образец на преброителна карта може да се види на страницата на преброяването. Три са основните групи въпроси, на които се отговаря. Това са въпроси за сграда, след това карта за жилище и съответно се попълват за самото домакинство лицата, които живеят в него. Въпросите са стандартни, няма разлика то предишните преброявания. По-различното от предишното преброяване това е за енергийната ефективност, но това не е нещо, което би могло да ни затрудни. Сега е по желание, но призовавам всички да покажем, че в нашия Северозападен регион имаме активна гражданска позиция и да се преброим електронно."


Националният статистически институт продължава да провежда и своите редовни наблюдения на процесите в страната. По този повод Цветан Цветков призова:


"Една част от дейността ни е свързана с провеждане на анкети сред домакинствата. Знаете, НСИ обяви, че прекратява обхода по места, тоест интервютата, които се провеждаха преди "лице в лице" са прекратени. В момента текат три основни наши изследвания сред домакинствата, останалите са отложени във времето. Във връзка това искам да апелирам, че НСИ и по-скоро отделът във Видин разпраща писма до адресите на домакинствата, попаднали в извадката, с молба да се свържат с нас. Там ще има подробни инструкции и телефон на анкетьори. Апелирам да се свържат са нас, за да може да проведем нашето интервю по телефона. Вече са изпратени такива писма, имаме обратни връзки, за което искам да им изкажа най-сърдечни благодарности."


Информирана е Областната дирекция на МВР, запознат е и областният управител на Видин. Всяко писмо носи отличителните знаци на НСИ, подпис и печат на отдел "Статистически изследвания"- Видин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че агресивното..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00