Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит юбилей!

Видинската езикова гимназия стана на 50 години

Снимка: Фейсбук ГПЧЕ "Йордан Радичков"
Днес се навършват 50 години от откриването на Английската гимназия във Видин. Извънредното положение в страната обаче отложи тържественото честване на годишнината. Предвижда се това да стане през есента - по време на традиционните "Радичкови дни", с които училището чества своя патрон, обясни директорът на езиковата гимназия Любомир Георгиев:

"Днес трябваше тържествено да отбележим 50 годишния юбилей на нашата гимназия. В училището трябваше да се проведе тържествен педагогически съвет, на този съвет, трябваше да присъстват освен днешните колеги и бивши колеги, директори на училища. Поканили  бяхме представителни институции като областния управител, кмета, вицепрезидента на Република България. В театъра трябваше да представим един театрален спектакъл по пиесата на нашия патрон Йордан Радичков. Същия ден на централния площад трябваше да се проведе и концерт с участието на нашите таланти. Всичко това отива обаче в "трябваше". Трбябваше да е по друг начин, но за жалост обстоятелствата възпрепятстваха намеренията ни.  Това което ние смятаме като ръководство на гимназията и педагогическия съвет като решение взехме, дай Боже всичко да стане нормално, да се упокои обстановката и тържественото честване да го преместим някъде есента по време на "Радичковите дни". Аз в този ден бих поздравил всички бивши и настоящи учители и служители, които са оставили частица от себе си в богатата история на гимназията, дълбок поклон пред всички тях."


Повече може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неделното училище във Видин отваря врати

На 12 октомври започва учебната година в Неделното училище към митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" във Видин . Първоначално ще се изучава вероучение, а впоследствие ще има още една школа - по  иконопис. Мария Борисова , която е учител по религия и православие, ще ръководи школата по вероучение.   "Обучението ще е в рамките на един..

публикувано на 07.10.24 в 16:00

Сдружението на жените мотористи с безплатни прегледи за рак на гърдата във Враца

Враца става поредната спирка от Националната кампания за борба с рака на гърдата , организирана от Сдружението на жените мотористи "Lady Bikers MPowered Bulgariа". В града ще се проведат безплатни прегледи, които ще бъдат извършени от д-р Цветомир Иванов.  "Въпреки че в "розовия" октомври много лечебни заведения и специалисти пускат..

публикувано на 07.10.24 в 15:54

Родители поддържат детска площадка във Видин

Във Видин има една вдъхновяваща група от млади бащи, които се грижат за детската площадка в парк "Владикина Бахча" със сърце и внимание, които рядко се срещат днес. Те предпочитат да останат анонимни, не търсят признание или слава, но делата им говорят повече от всякакви думи. Това, което правят, заслужава уважение и дава надежда, че все още..

публикувано на 07.10.24 в 15:30

От кризата до травмата - как влияе стресът на развитието на детето

В днешното издание на рубриката "Децата на фокус" ще поговорим за кризите, през които преминава детето и по-скоро за това какво се случва, ако те се превърнат в травми, които оставят дълбоки емоционални белези. Може би първо трябва да започнем от там какво представляват кризите при децата. Психологическите кризи са онези ключови..

публикувано на 07.10.24 в 14:00

Изложбата "Портали" на Галина Велчева гостува във Видин

От днес, 7 октомври, в Културен център "Жул Паскин" във Видин  можете да разгледате изложбата живопис "Портали" на художничката Галина Велчева , която е съвременен български живописец. Работи приоритетно в сферата на модерния абстракционизъм и кубизъм. Разработва също авторски техники. Нейните творби са дълбоко символични и всяка от тях..

публикувано на 07.10.24 в 13:00

Враца се включва в борбата с рака на гърдата

Розови балони ще полетят в небето над Враца  утре по повод Световния месец за борба с рака на гърдата , който се отбелязва ежегодно през октомври. Жени на управленски позиции, ученици, студенти и доброволци ще участват в проявата, организирана от Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Целта е да бъдат приканини жените да си направят..

публикувано на 07.10.24 в 11:48

В „Музикална зона“ слушаме чешкия славей Карел Гот

 Карел Гот, чешкият Франк Синатра, беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-а. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и Чехия. Създател на..

публикувано на 07.10.24 в 09:00