Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин: Имам нулева толерантност към корупцията, аз трябва да въведа ред / ВИДЕО/

д-р Цветан Ценков: Ако се наложи, и аз като лекар ще се включа в кардиологичното отделение на болницата

Снимка: Светослав Цветанов

В Деня на труда в редовната ни рубрика Добро"утро, кмете", гостува д-р Цветан Ценков- кмет на община Видин, С него разговаряме за това, как се промени животът в града и населените места от общината по време на въведеното извънредно положение и какво се предвижда за справяне с проблемите. 

"Всичко се промени до неузнаваемост. Като се почне от транспорта, който бе ограничен, достъпът на хора, включително до парковете, всякакви комуникации. Това страхотно стресира бих казал над 50% от населението, защото видинският край е и застаряващ. Много са нещата, които ни се стовариха на главите, но най-тежкото е социалният проблем, който ни очаква. Това е безработицата, големият процент на хора, които ще се завърнат от чужбина и ще потърсят своето препитание тук...  

Нормални са резултатите от проверките след освобождаването на режима в парковете. По въпроса аз бих казал така- първо са гражданските права на хората по конституция. Второ - всички мерки, които са въведени с извънредното положение, не правят хората престъпници, ако някой нещо е нарушил."

Общината в икономически план

"Мерките изключително ще ни повлияят в икономическо отношение. Аз лично не знам дали 4% или 6 % ще падне БВП, но виждам в общината какво се случва. Докато за първото тримесечие ние събрахме близо 286 000 лева повече отколкото през същия период на миналата година, сега вече сме на минус 500 000 лева, но се надявам това да се компенсира след приключването на забраните, когато освободим достъпа на хората да си плащат данъците и т.н. Защото за Общината един от начините да съществува, е да си плащат хората данъците и тия пари ние да ги влагаме в обществения живот. Въпреки това, в тези тежки условия, след като Общината предприе някои действия през последните три месеца, обликът на града се промени. И аз сега използвам да отправя един апел към гражданите, да почистят предблоковите пространства при спазване на изискванията на наложените мерки. Общинската фирма "Чистота" ще отиде да извози отпадъците. Вече съм се разпоредил да влязат и в междублоковите пространства, квартал по квартал. Сега чакам Министерството на културата да ми прехвърли историческите паметници, за да може и за тях да се погрижим. Надявам се, ако до края на май получим необходимите документи, и това да свършим..."

Мерки срещу безработицата

"Не съм спрял през тези два месеца да мисля как да се ограничи безработицата. Ще го кажа така: Общината има две цели. Едната е да почисти и оправи нашия град в чисто битово отношение, но тук трябва да се включат и гражданите като поддържат чистотата. Втората е да докараме инвеститори. По темата вече имам няколко разговора. Първо ще направим един икономически форум с Асоциацията на индустриалците в България, може би в началото на юни. Очаквам един изключително сериозен инвеститор от Германия. Не мога да кажа дали това ще се случи, защото виждате какви са условията и то в световен мащаб. Но има интерес към нашия край и аз като кмет и общинската администрация, сме мотивирани да заявим- нулева корупция ще има в Общината оттук натам! Аз трябва да въведа ред и ще го направя! Много хора ме подцениха. Много хора смятат, че съм изключително благ и добър човек, но аз ще кажа, че първо съм телец, второ съм лекар и ми пука за този хубав край...


Връщането на строителни работници от Германия, които са загубили работните си места, може да се окаже притеснителен проблем, но това може да е и положително за нас. Какво имам предвид. За съжаление работната ръка във Видин е по-ниско квалифицирана- това са шофьори основно, строители, селскостопански работници. Тези хора, които идват, идват и с един друг манталитет, други умения...

Приключи раздаването на пари от излишъка. Излишъци вече няма да има. И сега ще проличи коя Община как се справя със собствените си проблеми. Затова ще започнем от сметището, което дължи маса пари на РИОСВ Монтана. Не са плащани от години. Това място, за което държавата е дала толкова много милиони и което наистина е направено по еталон, ние там се опитваме да въведем ред и може би до края на годината ще го направим печелившо..."

Цялото интервю с кмета на Видин д-р Цветан Ценков, включително мнение за проблема с видинската болница и Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи към Фондация "Надежда за нашите деца", както и отговор на зададените от слушатели на Радио Видин въпроси, можете да чуете в звуковия файл или да проследите във видеоматериала към публикацията.
 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48