Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В местността "Рашов дол" почетоха паметта на загиналите Ботеви четници

4
На Рашов дол
Снимка: Община Мездра

Повече от 30 родолюбиви българи от Мездра, Враца, София, Лютиброд и други селища от района на Искърското дефиле се събраха в местността "Рашов дол", за да почетат паметта на 12-те Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и на двете овчарчета Герго и Петко, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в сражение с турски аскер, черкези и башибозуци. Сред поклонниците бяха представители на община Мездра и на кметство Лютиброд, хора на изкуството, граждани. Най-малки в родолюбивата група бяха сестрите Андрея (3 г.) и Матея Нинови, придружавани от своя баща, баба и дядо, информират от Община Мездра. 

В словото си кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев посочи: "Днес ние мълчаливо пристъпваме към „Рашов дол“, към това свещено място. И в своето мълчание тръгваме към онова героично време. Този път ни е необходим за нашата съвест, за нашето достойнство на българи, за нашето родолюбие..."

Своята признателност към саможертвата на героите поклонниците засвидетелстваха с едноминутно мълчание и падане на колене. Журналистът и поет Красимир Стефанов изпълни своето стихотворение "Нашите светини".

Възпоменателната проява завърши със скандирания "Да живее България!", "Христо Ботев" и "Ура!", пушечни изстрели и групово изпълнение на "Тих бял Дунав", след което всички се снимаха пред възстановената кошара на баба Мария Цоловска, в която през бунтовната пролет на 1876-та намират последен пристан 12-те мъченици за българската свобода.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00