Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Събиране на реколтата на зелено“- да или не?

Снимка: Радио ВИДИН


До 5 юни земеделски стопани- гроздопроизводители могат да подават заявления за включване в кризисната мярка "Събиране на реколтата на зелено“. Заявленията се подават в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Условието е да са регистрирани и изрядни като производители, и ако бъдат одобрени, да оберат всичко от масивите, за което ще получат по 303 лева на декар. Одобрените кандидати могат да подават в Държавен Фонд "Земеделие" заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 година, а до средата на юли трябва да оберат реколтата на зелено. 

Никой уважавщ себе си винопроизводител няма да кандидатства, а държавата може да намери друг начин да се погрижи за лозарите, категоричен е Петко Миков- той е и лозар, и винар:
"Мярката, може би, ще бъде по-полезна за хора, които нямат винарски изби или договори с такива, ако се притеснени от това, че реколтата ще е по-добра от миналогодишната, а цената на гроздето ще се срине... Лично аз не съм много убеден, че трябва да се възползваме, защото никой не знае следващата реколта каква ще бъде и е хубаво винаги в една винарска изба да има леко презапасяване с вино... На пръв поглед това изглежда като грижа за лозарите, но аз не смятам, че премахването изцяло на гроздето е кой знае каква грижа, защото досега са вложени достатъчно средства в операции, които са необходими, премахването на гроздето също струва пари... По мои изчидсления, ако човек го направи, даже няма ад стигнат тези средства от държавата, които се дават, за да огледа и опази лозето до опадане на листата... Може би по-разумното е да се премахне част от гроздето, но не на 100 процента...Моят съвет е да не избързват..."
Петко Миков е собственик на "Видинска гъмза"- една от водещите изби в региона. Със семейството си отглеждат около 450 декара лозя в новоселския регион с различни сортове, сред които, естествено, и гъмза. Как се справят с работата, къде срещат трудности, грижи ли се достатъчно държавата за този традиционен за страната и за региона отрасъл, има ли във Видин винено общество и успя ли да изплува родното вино на световния пазар- темата ще продължим следващия вторник. 

Своя категорична позиция имат и новоселяни, защото знаят, че хубавото вино е оная пъпна връв, която свързва новоселяни с родното им място. На въпроса на Светла Бондова дали ще ползват новата мярка, те отговарат: "Коко такой чъ останъм без винó. С овей пъре, що чъ ми даду зъ зълъно беритбу, можъм дъ си купим само химию“./ Как така ще остана без вино. С тези пари, които ще ми дадат за зелената беритба, мога да си купя само евтина химия./ И продължават: Ние гледаме лозя, за да пием хубаво домашно вино. Само пръскането и орането ни струва 120 лв./декар. Ами резитбата, торенето, филизенето поне два-три  пъти, пръскането срещу трева в редовете или косенето й, според предпочитанията на стопанина, беритбата… Колко струва нашия труд? При това всички операции трябва да се извършат, защото лозе не се гледа година за година.“
В Ново село няма големи лозарски стопанства. Най-големият лозар има около 30 дка. Тепърва се създава нов масив. Затова новоселяни предпочитат си да гледат лозето и да приберат гроздето. Нали лозарите създадоха новата традиция - вечер на младото вино. Ако някой друг иска да си направи домашно вино - да заповяда наесен, ще му продадат грозде; ако ли не - имаме много роднини и приятели в градовете, които идват да си вземат новоселско вино за всеки по-голям празник.

Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна, с цел подпомагане на лозарите, които не могат да реализират продукцията си, но Красимира Владимирова е скептична- тя е специалист- лозар, главен асистент по лозарство и човек, който отглежда лозови насаждения:
"Изключително странно е някой да ти каже: хвърли си гроздето, когато  ти години наред се грижиш за собственото си лозе, гледаш ги като родни деца тези лозички- това звучи малко зловещо за дребнитепроизводители. Може би мярката е добра за един едър производител, който има огромни масиви, в същото време няма затворен цикъл- сибствена изба, и му е трудна реализацията, или съответно- не го устройва цената... В региона големите производители са много, повече са дребните производители- това, което не продадат, го правят на вино, защото такава е традицията."
Според нея, дори и някой да се възползва от мярката за събиране на реколтата на зелено, грижата за растенията трябва да продължи, защото те ще ни трябват и следващата година. 
Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Симеон Матев

Симеон Матев: Във Видинско скоро няма да има сняг

Части от България осъмнаха в сняг. На много места в страната, най-вече в Западна България, заваля късно снощи. Жълт код за обилен снеговалеж е обявен за 13 области, сред които Видин , Враца и Монтана . Във Видинско обаче скоро сняг няма да има, посочи климатологът  Симеон Матев , преподавател в катедра "Климатология, хидрология и..

публикувано на 12.11.24 в 15:00

Среща с режисьора на филма за Гунди вдъхновява ученици

Срещата на учениците от ПГ „Васил Левски“ в Мездра със създателите на българския филм „Гунди – легенда за любовта“ – режисьора Димитър Димитров и оператора Борислав Славков, премина при голям интерес и силни вълнения. Как възниква идеята за това събитие, разказа директорът на училището Мирослав Павлов:  "Срещата с подобен тип хора..

публикувано на 12.11.24 в 14:00

Съботният пазар във Видин – място за търговия и приятелски срещи

Съботният пазар във Видин през есента е изпълнен с топлите багри на есента, които струят от шарените зеленчуци, плодове и пъстрите цветя през този сезон. Мястото вече е част от живота на много видинчани. На пазара в съботния ден идват стотици хора, защото знаят, че тук може да се намери всичко - от традиционния червен и праз лук, тиквата и..

публикувано на 12.11.24 в 13:00
Румяна Димитрова

Румяна Димитрова: Готови ли сте с празничните визии през декември?

Ето, че дойде и времето в месеца, когато си говорим за мода и модни тенденции. А с настъпването на декември идва и времето за празнични събития - коктейли, фирмени партита и семейни вечери, където всички искат да изглеждат стилно и празнично. Всяка зима бляскавите и металически материи се завръщат като основен акцент в празничните..

публикувано на 11.11.24 в 16:00

Съюзът на младите писатели в Монтана обяви конкурс за комичен разказ

За втора поредна година Съюзът на младите писатели в Монтана обявяват национален конкурс за разказ. За разлика от миналата година, когато произведенията трябваше да предизвикат всякакви емоции, то сега те са концентрирани върху смеха. Именно затова и темата е:  "Смях до сълзи - Истории, които не бихте си измислили" , каза  Димитър Петров ,..

публикувано на 11.11.24 в 15:00
Милан Миланов- Революцията

Милан Миланов: "Закъснелият богомил" от село Ягодово

Милан Миланов, по прякор Революцията , е личност от най-новата история на Северозападна България. Приживе е наричан още човека-епоха, съвременния будител и дори закъснял богомил. Той силно е вярвал, че Берковица може да се превърне в привлекателно курортно селище с неповторима природа и културно-историческо минало.  Точно по тази причина, той..

публикувано на 11.11.24 в 14:29

Читалището в Козлодуй празнува

В град Козлодуй отбелязват 145-годишнина от създаването на Народно читалище храм-паметник "Христо Ботев" . За планираните събития, по време на празничните дни, ни разказа повече Силвия Маринова - секретар на културното средище: "Програмата, посветена на годишнината, е систематизирана в няколко дни. На 11 ноември ще открием изложба на..

публикувано на 11.11.24 в 14:08