Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белоградчик увековечиха паметта за полк. Стефан Илиев

7
Снимка: МО

Президентът на Република България Румен Радев посети днес Белоградчик. Държавният глава, заедно с кмета Борис Николов, откриха паметник на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България. 
Историята на Белоградчик е дълбоко свързана със славния 15-и пехотен Ломски полк, каза Румен Радев: 
"Където и да е бил призван от Родината, този полк винаги е отстоявал българската храброст, достойнство и чест в тежки и неравни битки...Славата в тези тежки времена винаги е била съпътствана със свидни жертпви. Ние днес трудно можем да осъзнаем какви длъжници сме на тези хора. Потънали в нашите житейски проблеми, често и в дребнотемие на фона на безпримерния героизъм мащаба на мислене и висотата на духа на тези хора..."
Нека този паметник бъде символ на нашата памет към полк. Стефан Илиев, каза Емилия Кожухарова родственичка на полк. Стефан Илиев:

"15-и пехотен Ломски полк участва във всички войни, които води България след Освобождението. Полкът не просто воюва, той изпълнява по най-добрия начин всички поставени му бойни задачи, за което неговото знаме и неговите воини нееднократно са отличавани...Начело на този полк  е бил именно полк. Стефан Илиев.."

В словото си кметът на Белоградчик Борис Николов отбеляза значението на 15-ти пехотен Ломски полк за обществения и културния живот в града. Паметникът бе осветен от НВП Видинският митрополит Даниил. На откриването присъстваха депутати от Видинския избирателен район, представители на министерството на отбраната, граждани и гости на Белоградчик.  

Автор на паметника на полковник Стефан Илиев в гр. Белоградчик, където някога е бил разположен 15-и пехотен Ломски полк, е скулпторът Светлин Николаев. Изграждането е финансирано със средства на министерството на отбраната, в размер на 10 800 лв. В поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов към жителите на гр. Белоградчик бе посочено: "Полковник Стефан Илиев принадлежи към онова поколение наши военачалници, което изгради здраво темелите на Българската армия като институция и което не само изнесе на плещите си войните за национално обединение, но и положи костите си пред олтара на Родината. Отдаването на синовна почит към нашите велики пълководци е свещен дълг на всяка нация. Днес Вие, гражданите на Белоградчик, изпълнявате своя синовен и граждански дълг към паметта на един достоен български офицер и командир. Един от тези, които командваха „След мен, момчета“, давайки личен пример пред своите войници как се воюва и мре за националния идеал...Това е поредният символ на неувяхващата българска бойна слава, който надявам се ще се превърне не само в място за поклонение и признателност, но и в средище за военно-патриотичното възпитание на подрастващите поколения“. 

След церемонията по откриването на паметника, бяха поднесени венци. 

Полковник Стефан Илиев е един от най-прославените командири на полкове в Българската армия от времето на войните за национално обединение. Участник в три войни, той поема командването на 15-и пехотен Ломски полк на 28 февруари 1916 г. в разгара на Първата световна война. Под неговото вещо командване подразделения от полка вземат участие в героичната Чеганска операция от август 1916 г. Именно паметните боеве при Чеган раждат и бойния химн на полка. На 26 март 1917 г. командирът на 15-и полк загива, повеждайки своите бойци в контраатака при връх „Червената стена“ край гр. Битоля (днешна Република Северна Македония). Няколко дни по-късно тялото на храбрия български командир е погребано в двора на църквата „Св. Благовещение“ в гр. Прилеп. На гроба му е издигнат прекрасен паметник от мрамор, изработен от негови войници. След края на войната обаче паметникът е разрушен.

Личността на полковник Стефан Илиев в продължения на десетилетия е била обречена на пълна забрава. Днес за делото му напомнят само една улица в Лом и негов паметник в с. Василовци, Ломско, издигнат със спомоществователството на видния меценат професор Иван Гавраилов, посочват от Министерството на отбраната.

 По-късно Румен Радев беше гост и на тържеството за празника на града. "Няма българин, който да не гледа с възхита и гордост Белоградчишките скали", каза в приветствието си държавния глава, но набеляза и проблемите на общини като Белоградчик-липсата на инвестиции, работна ръка и перспектива за младите. Необходимо е отваряне на социални предприятия, за да не разчитат хората на помощи, призова държавният глава. 

Президентът връчи дипломите на петима зрелостници, завършили с отличие средното училище в града. За активно участие в културния и спортния живот на Белоградчик беше отличена Вeржиния Малинова, която се включи и в миналогодишното издание на инициативата на президента "Подкрепи една мечта". 

Кметът на Белоградчик Борис Николов връчи почетни грамоти  на Историческия музей и Младежкия дом в града, които имат годишнини. "Почетния знак на Белоградчик за граждански принос" получиха академик Пламен Карталов и Ангел Джунински. Посмъртно е почетен и професор Виден Табаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29

Младите математици във Видин са с отлично представяне на външното оценяване

Седмокласниците от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин са постигнали среден резултат от 87,99 точки, двойно по-висок от средния за страната- 42,94  на Националното външно оценяване (НВО) по математика за VII клас , съобщиха от гимназията . Отличните оценки са 18. По български език и литература средният..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27