Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: личен архив

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов. 

Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е само в отделни клъстъри, а е обхванала цялата страна. Според специалистите, през есента е твърде вероятно да има втора вълна. В комбинация с факта, че през есенно-зимния сезон се създават благоприятни условия и за грипа и другите респираторни заболявания, картината не е оптимистична.

И още- лекари предупреждават, че заразяването е сравнително лесно- основно през носа и очите и това не се е променило от началото на инфекцията. Коронавирусът е нов и лесно ни атакува.

Каква точно е ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и увеличения брой на заразените? Нов пик ли е или продължение на болестта, получила се заради разхлабване на мерките срещу заразата? Отговорите търсим от специалисти в сферата на имунологията, лекари и представители на контролните органи.

"Увеличеният брой заразени се дължи на разхлабените мерки, заради икономически и социални причини. Случващото се е по-скоро турбуленция от първата вълна, която се усилва, защото хората започнаха да не спазват правилата", каза още в "Посоките на делника" акад. Петрунов:

"Според мен не става въпрос за втори пик или втора вълна, просто епидемията си върви своя ход. Колкото повече изследваме, толкова повече заразени намираме. И поради това, че ние не спазваме основните изисквания, разпространението на болестта се увеличава.

В целия свят в момента диаграмите вървят нагоре- не само в Европа, но и САЩ и Африка. В Европа имаше един спад в средата на май, но тогава разхлабиха мерките и наново случаите на заразени се увеличиха. Това увеличение продължава и в момента...


Втора вълна може би ще се случи, когато дойде есенно-зимния период и когато към разпространението на коронавируса се прибави и грипният вирус. Тогава наистина може да имаме голямо увеличение на заразените. Всичко зависи от два фактора. Първо- доколко ние спазваме елементарните изисквания за ограничаване на физически и социален контакт, и носене на маски на всички закрити места. Това е единственото, което можем да направим за момента. И второ- всички зависи и от броя на изследваните лица. С увеличаване на техния брой, ще откриваме все повече и повече заразени. Не болни, а заразени, т.е. носители на вируса...

Противоепидемичните изисквания трябва задължително да се спазват, защото ние в момента нямаме причинно лечение на вирусната инфекция, нямаме още разработена ваксина, а не знаем и какъв ефект ще има тя. Така че, единственото, което ни остава в момента, е една висока дисциплина и съзнанието, че трябва да се научим да живеем с тези ограничителни мерки. И другото, което можем да направим за момента, е да стимулираме нашия вроден имунитет. Това е напълно възможно, като използваме витамин С, витамин D, както и някои минерали и соли. Добре действат цинка и селена също. И с такива имуностимулиращи средства можем да засилим нашия естествен имунитет. Това е много важно като профилактична мярка и ако ние го правим, ще спасим от епидемията много човешки животи..."

Ако коронавирусът продължи да се разпространява и в горещините, вероятно една от следващите стъпки ще е да се ограничи придвижването на най-рисковата група - възрастните хора с хронични заболявания. Пълното затваряне по места или в цяла България обаче е твърде тежка мярка, до която ще се прибягва в много крайни случаи.

Предимството на настоящия момент е, че за разлика от началото на епидемията, вече знаем много повече и за вируса, и за това кои мерки са ефективни. Това са масовото носене на маски на закрито, ограничаването на масови събития и събиранията на по-големи групи, тестването, изолирането на болни и проследяването на контакти и карантиниране и най вече - контролът.

Важно е да не забравяме, че вирусът е все още тук и не бива да го подценяваме. Не бива обаче и да изпадаме в паника, защото можем доста ефективно да му противодействаме и то със съвсем елементарни действия- дезинфекция, дистанция и дисциплина...


Каква е ситуацията с разпространението на коронавируса в световен и в регионален мащаб; след като здравните власти обявиха, че вирусът у нас се разпространява вече дифузно, може ли да се каже, че е излязъл извън контрол; налагат ли се нови ограничителни мерки; влияе ли се вирусът от топлото време; защо избухна епидемичен взрив от Covid-19 във Враца; колко заразени с коронавирус от Видин има в Ломската болница и как ги лекуват; ще плащат ли постъпващите в болница теста си за коронаирус и ще издържи ли здравната ни система, ако броят на заразените продължава да расте с тези темпове? Отговор на тези и други въпроси може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45