Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

7
Градски плаж "Баба Вида"
Снимка: радио Видин

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи, навсякъде е обрасло с храсти и тръни, да не говорим за средната тераса от плажа, където растителност е завзела цялото пространство. Миналогодишните плажни чадъри все още ги няма, а пък за спасител на плажа никой вече и не мечтае. Въпреки невъзможните условия на мястото на градския плаж има и ентусиасти. Лора Владимирова, видинска журналистка, вече пенсионер,  е един от редовните посетители на плажа: 


"Състоянието на видинския плаж е както винаги лошо. Въпреки че имахме обещание от кмета да направи плажа както трябва. Явно проблемът е, че долу ивицата е държавна, тоест областна, горе е общинска. Но поне на горната тераса биха могли тревата да я поизчистят, много хора се оплакват, че има кърлежи, а там лежат и доста деца. Не се иска много. Да, има проблеми с реката, която е ту ниско, ту високо, не може явно да се направи пясъчна ивица с чадъри както беше миналата година, но  миналата година имаше избори... Плажът на Видин е едно от малкото добри неща, които са ни дадени даром, а ние просто не умеем да ги пазим, жалко... За душове хората вече не се надяват, вчера чух, че няма да има ТИД заради коронавируса, значи няма да има и душове... това е плажният фолклор. Аз обичам слънцето, не ми е комфортно, но просто съм свикнала..."


Има  видинчани, които обичат реката и посещават редовно градския плаж, въпреки неприемливите условия. И се надяват общината и областната управа да създадат условия за летен отдих и на видинския градски плаж:


"Тази година не ни харесва, миналата година всичко беше много добре, имаше вода, душове, чадъри, сега още не е открит сезона може би... Много ни харесва тук... очакваме тази година  да се направи най-малко същото - пясък, чадърчета, да се окоси тука, да се почистят дръвчетата от зида, защото го рушат..."


Обърнахме се за информация към стопаните на плажа община Видин и областна администрация Видин , ето и техните отговори:


Областният управител Момчил Станков, ни отговори в писмен вид :

"Един от основните приоритети на Областна администрация - Видин е да създаде по-добри условия за почивка и рекреация на гражданите за поддържане и укрепване на здравето, поддържане на висока работоспособност и постигане на активно дълголетие. В тази връзка ежегодно се полагат грижи за почистване и облагородяване на крайбрежната заливаема ивица и висока - ниска тераса, намиращи се непосредствено до средновековната крепост “Баба Вида“. Мястото е любимо на нашите съграждани и на гостите на града за почивка и отдих. Областна администрация -Видин се е обърнала към Община Видин, с молба за възстановяване на душовете, които са били демонтирани, с оглед тяхното опазване извън летния сезон.

След становище на Регионалната здравна инспекция, че къпането в река Дунав е свързано с риск от излагане на замърсяване, с неблагоприятни за здравето последици, къпането в река Дунав е забранено. Поради високите води на река Дунав облагородяването и почистването ще се извърши след оттегляне на водите на реката и наличие на достъпност в заливаемата ивица на техника за извозване на почистената храстовидна растителност."



Получихме отговор и от община Видин:

"В момента със Заповедта на Областния управител на Област Видин Момчил Станков от 05.05.2020 г. и на основание чл.41, ал.3, т.2 и чл.42 от Закона за водите е забранено ползването на водните площи по цялото поречие на река Дунав на територията на областта през летния сезон.

Плажната ивица не е общинска собственост, а държавна. 
В случай, че къпането в река Дунав бъде разрешено, Община Видин ще се ангажира с осигуряването на спасител на градския плаж при крепостта "Баба Вида" и с поставянето на душове. Предстои на входа на плажа да бъдат разположени контейнери за отпадъци, ще се ремонтира и намиращата се там чешмичка."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00