Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 юли 2020 година

Още едно лице от област Видин, при което е бил установен Covid-19, е излекувано по данни на Регионалната здравна инспекция. Излекуваният е изписан от болницата в Лом. Три остават активните случаи в областта.

Един от инфектираните с коронавирус и поставен под домашно наблюдение от област Враца е бил откаран в болница, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Враца. Оказало се е, че състоянието на пациента се е влошило.

Малко над 15 000 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през първото полугодие, съобщиха от пресслужбата на агенцията. 4 700 са посетили приходната администрация заради въпроси, свързани със здравния статус, а 3 600 - по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори. 

Добивите от хлебно зърно във Врачанско са между 400 и 600 килограма от декар, като по-висок е добивът в масивите, близо до Балкана, а по-нисък - в нивите край Дунав. 

Междублоковите пространства в два квартала в Лом ще бъдат изцяло обновени. Жителите на квартал "Зорница" ще се радват на ново спортно игрище, детска площадка, нови пейки и зелени площи. В квартал "Младост" се предвижда премахване на нерегламентираните сметища, подравняване на терена, монтирането на тротоарни плочки, изграждането на детска площадка, поставяне на уреди за фитнес на открито, пейки и градински съдове за отпадъци. 

Водоснабдяване на Дърманци с помощта на съществуващия, но не използван от години водопровод от Мездра е единственото възможно решение на проблема с недостига на вода за питейно-битови нужди в селото. Днес бяха извършени проби на съоръжението.

Жители на село Дондуково изпратиха жалба до Община Брусарци, до Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите и до политическа партия ГЕРБ. В нея те настояват за съдействие за разрешаване на проблема със запрашаването на въздуха и рушенето на пътищата. 

Започна подготовката за Седмия симпозиум по скулптура "Мездра 2020". Творбите ще украсят алеята на скултурите в Мездра, а инициативата се възстановява, след като бе спряна през мандата на предишното управление на общината.
С 4,3 точки се е повишил резултатът от националното външно оценяване по математика в 7 клас в сравнение с миналата година в област Видин. Средният резултат за региона е 28,70 точки, при среден за страната 36,33 точки, обясни началникът на регионалното управление на образованието Веселка Асенова.
В средно училище "Христо Ботев" във Враца организираха занимания за първокласницикоито са натрупали пропуски по времето на дистанционното обучение. 
Ликът на Левски украси фасадата на едноименното училище във Враца. Стенописът е дело на известния графити художник Станислав Трифонов - Насимо.

Рая Симеонова от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" е с трета награда от Националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика в групата на дванадесетокласниците. 

Над 1700 нови книги на стойност 25 000 лева ще попълнят фонда на регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Подборът на литература е съобразен с желаните книги, посочени от читатели в онлайн допитване. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29