Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките. Нещата са динамични и след като преди дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че България ще остане в извънредна епидемична обстановка до края на юли днес мерките отново бяха  затегнати. Причината е увеличения брой заразени през последните дни и преминаването на критичната точка от 200 души. На брифинг в Министерството на здравеопазването министър Кирил Ананиев обяви, че груповите празненства на открито и закрито ще могат да се провеждат с максимум 30 участници. Дискотеките и нощните барове ще работят само на открито при 50% заетост, а спортните прояви ще бъдат без публика. Заповедта влиза в сила от утре - 10 юли.


Обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди. Изводите са на база бърз телефонен сондаж по темата "коронавирус", проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи. Той показва важни хипотези за развитието на общественото мнение по темата, коментира социолога Първан Симеонов:


"Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност... След като постоянно спадаше, след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Преди седмици 51% се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%... Явно надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение... Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали. Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата... Явно, българите по-скоро се доверяват на идеята за лична отговорност и не показват признаци на паника пред опасността. В популярната напоследък теория "чук и танц" по-голямата част от обществото вероятно очаква по-умел "танц", а не нов"чук"...".


Има тревога, но има и спокойствие сред хората, смята психологът Елица Иванова:


"Свикнахме със ситуацията и това ни дава някаква увереност, и от тук има спокойствие... Преди всичко бе неизвестно и не знаехме какво се случва... Тревогите идват от неизвестното... Трябва да спазваме мерките, за да предпазим и нас, и другите. Винаги трябва да имаме едно на ум." 


"Носим маски и се предпазваме. Тревожим се с толкова много заболели, как няма да се тревожим... Не, не се притеснявам. Не спазвам никакви мерки...Това за мен не е вярно... Ние сме възрастни хора и трябва да се пазим... Притеснена съм. Здравето е най- важно..." 
-  казаха в анкета видинчани.


Всичко по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20