Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единствената на Балканите църква със зидан иконостас се намира в мездренското село Царевец

12
Снимка: Радио Видин

Село Царевец се намира само на няколко километра от Мездра и на 23 от Враца. Тук може да се види не само една от най-старите църкви на Балканите, но и скални ниши, изрисувани преди векове с рисунки на елени, сърни, коне и птици. В близост се намира и кариерата, от която се добива прочутия врачански камък...

Селото е известно не само с красивата си природа и богата история, но и с ежегодно провеждания тук фолклорен фестивал Белокаменица, както и с вкусните си гозби.

Малката църква "Свети Николай" днес се намира в двора на по-големия и по-нов храм на селото. Предполага се, че е построена около XIII-XIV век, но е възможно да е градена и по-рано. Иконостасът й е изцяло зидан, каменен, и вероятно е единственият запазен такъв в България и на Балканите. Храмът е паметник на културата от национално значение.

"Красивата природа и богата история са добри предпоставки в село Царевец да се развие туризъм, стига да бъде намерено финансиране", каза кметът Маргарита Петкова:

"Чудесен пример в това отношение е старата ни църква, която е един от символите на селото. Интересното тук е, че иконостасът й е изцяло каменен- зидан каменен иконостас и тя е единствената такава на Балканския полуостров. Църквата има много добра акустика, защото в стените й са вградени делви. Усещането, когато влезеш вътре е уникално. В един момент се пренасяш в едно друго време, толкова е пречистващо. Наистина това е нещо много уникално, преминало през времето, устояло през вековете. Затова ние толкова я ценим, затова и тя привлича толкова туристи...

При едно добро финансиране и разработването на добър проект, скалните рисунки и старата църква биха станали една чудесна туристическа дестинация. Защото там, където се намират скалните рисунки в местността Говедарника, има останки от скален манастир и килийно училище, там има данни, че се е намирала и границата между двете царства- Видинското и Търновското. Затова изграждането на една екопътека и превръщането на този маршрут в туристическа дестинация, би било много полезно не само за туристите, но и за възраждане на самото село...  

Много са природните и историческите обекти в Царевец, които биха могли да способстват за развитието на туризма, но за целта има и някои проблеми, които трябва да решим. Най-големият е свързан с подобряването на инфраструктурата в селото, защото от нея зависят много неща. Но това е проблем, от който страдат много населени места в Северозапада...

Хубавото е, че тук предстои изграждането на една спортна площадка в двора на училището. Миналата година направихме и парк в центъра на селото, като превърнахме това място в една прекрасна зона за отдих. Приятно ми е, като виждам, че хората я използват и съм доволна от факта, че животът тук е спокоен..."

Как живеят хората в Царевец в условията на пандемия; достатъчна ли е кариерата край селото за създаване на препитание за местните; какво ще се случи с провеждания ежегодно тук фестивал Белокаменица; спомени за живота преди, когато селото е наброявало над 1300 жители, а децата  учели в местното училище; кои са типични местни кулинарни рецепти; какво искат младите хора, за да останат в селото, чуйте в звуковия файл в интервюта с  кмета на Царевец Маргарита Петкова, бившата учителка Катерина Тошева и ученика Анатоли Литков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48