Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат STEM среда в училища от Северозапада

4
ОУ "Любен Каравелов" Видин
Снимка: училищен архив

Няколко  училища в област Видин кандидатстваха по Националната програма ”Изграждане на училищна STEM среда”, от тях в Голяма категория с финансиране до 300 000 лв. за училища с над 300 ученици е одобрено Основно училище "Любен Каравелов". Какво представлява проектът, който е впечатлил комисията, обяснява директорът Галина Нетова


"Кандидатствахме за изграждане на "Център за природни науки, изследвания и иновации" в Голяма категория... Предвиждаме да изградим един цял етаж - четвъртия, в корпуса, в който се обучават учениците от прогимназиален етап. Да го реновираме и там да изградим въпросния STEM-център, който ще включва мултифункционална лаборатория за експериментална  работа и за практически  упражнения по природни науки  и математика. Ще изнесем специализираните кабинети по химия, физика,  математика на четвъртия етаж. Ще има презентационна зала, ще има зала за занимания по интереси, работни офиси за подготовка на колегите -учители и за учениците. Предвиждаме във всяка учебна зала, както и в лабораторията да има интерактивен дисплей, в лабораторията ще разположим и 3D принтер, ще подсигурим индивидуални набори за еспериментална работа. Това, което смятам, че ще бъде интересно не само на учениците, но и на учителите, защото ще бъде истинско предизвикателство за нас да се обучим, това е обучението чрез холограми  с 3D изображения и с 3D очила ще могат да се докоснат виртуално до това, което изучават.... Очакваме го с нетърпение това да се случи, предизвикателството към цялата образователна система е да се ориентираме към по-практически подходи. Като краен продукт по проекта - сме предвидили учениците да изработят макет на Видин - град на бъдещето. Той ще бъде със светлинна инсталация и ще бъде изложен в презентационната зала на STEM центъра..." 


Осем  училища в област Враца са одобрени да продължат във втория етап на Националната програма  "Изграждане на училищна STEM среда". Четири  са училищата в "голяма" категория с финансиране до 300 хил лв и над 300 ученици - Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство - Враца,  Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" - Враца , Средно училище "Никола Войводов" Враца , Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" - Бяла Слатина. 


Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство - Враца е подала проектно предложение на първи етап. До 22 юли ще се подаде предложение с количественостойностна сметка за строително ремонтни дейности, обзавеждане, оборудване и услуги, казва директорът Румяна Петрова

"Нашият STEM център се нарича "Център за природни науки, изследвания и новации" ... Ще се състои от 2 департамента - департамент "IT и електронна търговия" и департамент "Биохимия и микробиология". Те ще бъдат оформени в общо пространство, на 4 етаж на гимназията, ще има зона за отдих, самите два департамента са свързани с двете посоки на обучението в гимназията ни - едната посока е развитието на IT- технологиите и новата STEMпрофесия "Електронна търговия" и ще провеждаме бинарни уроци в тази IT икономическа посока. Вторият департамент ще бъде отговорен за бинарните уроци, за обучението по химия и биология, но заедно с това и с нашите специфични предмети за професионална подготовка, свързани с лабораторни опити, свързани с млекопроизводството, производството на хляб, на месо, тези лабораторни изследвания,  свързани с качеството на тези храни...Ще акцентираме върху лабораторните маси, за професиите "готвач, сервитьор-барман" ни е необходима  STEM лаборатория..."


262 са одобрените училища в цялата страна, които продължават във втория етап на Националната програма  "Изграждане на училищна STEM среда". Програмата има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище. Като учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления - наука, технология, инженерство, математика - в интердисциплинарен и приложен подход. Това е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот. Един от най-големите проблеми, които споменават учителите при въвеждане на обучение по STEM, е липсата на ресурси. Финансирането на най-новите технологии и умението как да се използват те като средство за обучение, са неща, с които учителите непрекъснато се борят. Чрез този проект се дава възможност училищата да се оборудват със съвременна техника и нови кабинети. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00