Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 юли 2020 година

Снимка: Светослав Цветанов

По-малко катастрофи по пътищата в област Видин са станали през първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. Броят на убитите и ранените обаче е по-голям. Това отчете на заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата началникът на сектор "Пътна полиция" Видин Владимир Герасимов.


По данни на РЗИ – Видин, за последното денонощие има регистрирани 2 случая на коронавирус в област Видин – мъж и жена, и двамата на 53 години от община Видин. Лицата не са били контактни помежду си. Мъжът е хоспитализиран е в МБАЛ "Света Петка". Жената е изследвана като контактно лице и към момента е под домашна карантина.


На 66 % е събраната такса смет на полугодието в община Монтана. На заседание общинските съветници разгледаха 35 точки. Съветниците промениха Наредбата за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби и одобриха увеличаване на таксите за детска млечна кухня и диетичния стол.


Усилен ремонт тече на уличната мрежа във Вършец. На 20 улици се извършва рехабилитация, съобщи кметът на общината инж. Иван Лазаров. Сред тях е и "Индустриална", която е важна пътна артерия.


В Козлодуй се монтират нови 20 подземни контейнери, съобщават от Общината. Ще бъдат монтирани 10 малки и 10 големи контейнери, които ще бъдат разположени на ключови места в града. Предимството на този тип контейнери е, че достъпът до тяхното съдържание е ограничен и не позволяват да се носи неприятна миризма на отпадъци.

Почистено от наносни отложения и тревна растителност е коритото на река Моравешка в Мездра, в участъка от бирената фабрика до моста при Кооперативния пазар. По този начин е осигурена нормална проводимост на водното течение, с цел намаляване на риска от наводнения.


Отпускат 10 000 лева за паметник в община Георги ДамяновоС решение на правителството са одобрени допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2020 г. за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Пред Министерството на отбраната община Георги Дамяново е поискала финансиране за изграждането на два паметника в селата Копиловци и Дива Слатина, съобщи кметът Нина Петкова.


Продължава облагородяването на Градския плаж във Видин. Възстановени са душовете и чешмичката между двете капии при крепостта "Баба Вида". Видинчани са доволни от направеното, но искат и чадъри. 


Радио ВИДИН се включи в кампанията по събиране на отпадъчна хартия за набиране на средства за изграждане на соларна пейка. Екипът ни предаде 100 килограма хартия. 


На територията на област Видин, обучени регистратори осъществяват предварителен обход, целящ събиране на информация за географските координати и характеристиките на сградите. Очаква се обхода да приключи до 15 септември.


Детските площадки във Видин бяха обработени отново срещу кърлежи и бълхи. След като вчера бе извършено поредното комбирнирано ларвицидно и аерозолно пръскане срещу комари, днес работата на фирмата изпълнител "Д.Д.Д-1" ООД продължи по график и на местата, където играят деца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29