Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин: Работата на общинския приют е неправилна

Ще изчезнат ли бездомните кучета със смяната на управителя на приюта във Видин

Ще се популяризира осиновяването на кучета

Снимка: Светослав Цветанов

С нов управител е Общинският приют за кучета във Видин. Причината- кметът на община Видин Цветан Ценков не е доволен от работата на приюта, затова от 1 юли назначи нов управител- д-р Стилян Паскалев. 
Какво е решението на проблема с популацията на бездомните кучета според видинчани?
"Решението е на Общината- да ги кастрират и да ги прибират... Тия двете кучета са мои, които се разхождат... Има, и трябва да има, защото те са по-добри от хората. Имаме общински приют. Трябва да хранят животните... Не е редно тия бездомните така да се разхождат... Аз не мисля, че чак толкова много пречат. Важното е да е регулирано това нещо. Много малък процент от тях са се родили на улицата, големият процент са изхвърлени от къщите..."

Работата на общинския приют е неправилна, заяви кметът Цветан Ценков:

"Почти 90% от персонала не си гледат работата. Ще въведа ред. Второто, което е- гражданите ги хапят кучетата. И аз съм поел ангажимент тази цялата глутница, която се разхожда на няколко места в града, да й се сложи ред. Ще го направя. Но не мога да го направя с хора, които са поставени там да работят и те не искат да го правят."

Това е и причината за смяната на ръководството на приюта. 

"Сега съм му дал картбланш да си подреди отбора. Там трябва да има работещи хора."

Натали Митова се грижи за бездомни кучета- болни или пострадали от човешката жестокост, често пъти и за изхвърлени малки- нежелани от хората. Според нея, би било добре приютът да може да приютява изхвърлени бебета, да лекува болни животни, които са по улицата. Трябва да има и програма за осиновяване на кучетата:

"Всяка пролет се намират изключително много бебета в кашони изхвърлени. Няма кой да ги прибере и да ги отгледа тия бебета."

Важно е и бездомните кучета, които се предлагат за осиновяване, да се социализират, затова има доброволци, които са готови да работят с животните в приюта:

"По въпроса за доброволците в приюта да- отворени сме за тази инициатива. Ще популяризираме и осиновяването на бездомните кучета. През неправителствени организации, социални мрежи, осиновителски уикенди", каза управителят на общинския приют за кучета Стилян Паскалев.

По думите му няма как да бъдат прибрани всички кучета в приюта, защото първо- законът не го позволява, второ- няма неограничен капацитет:

"Съгласно Закона за ветеринарно- медицинската дейност безстопанствените животни се залавят в приюта, обезпаразитяват, маркират, чипират, кастрират и след възстановяването им се връщат там, откъдето са взети."

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45