Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкусът "умами" и виното от Северозапада

2
Снимка: Радио ВИДИН



В "Земята, която ни храни" тръгваме на едно "пътешествие" в света на виното, в което говорим както за лозя и вино, така и за възможности за туризъм и прослава на региона. В средата на юли с 50-тина любители на колелото и хубавото вино посетихме няколко изби, за да разберем някои тънкости за сортовете, които се отглеждат в региона и вината, които се получават от тях. 

Своеобразни гидове са ни Адриана Сребринова и Петко Миков- собственици на едни от водещите изби в региона- "Боровица" и "Видинска гъмза". 

Мисията на Адриана Сребринова е да популяризира по света и у нас красотата и качествата на българското вино. 
Самата тя може да се похвали с богат житейски опит, и все сред лозя и вина, но е очарована от белоградчишкия край и от 20 години не спира да повтаря, че регионът е Северозапазена България и крие своите предимства: 

"Районът е уникален и аз всеки божи ден благодаря на шанса, че имам възможност и като професионалист да работя в един район по учебник... За тероар говорят французите от 5 века и във всички наши усилия да постигаме съвършеното вино хората казват къде трябва да бъде разположена лозата, защото тя най-добре работи в условия, които за човек са малко нестандартни.... Лозата обича бедна почва, обича много да работи и да отглежда децата си само както може човек... Усилията на един винар е да постигне максималната хармония на виното... Никога не съм си представяла, че дори когато помиришеш едно вино, ще отразиш соления вкус... Оказа се, че е толкова просто- една почва, каквато е тук, 240 милиона години, които я образуват, са донесли толкова много минерали и микроелементи, че няма човешко същество, което може да направи един такъв баланс... Всичко е просто- трябва да намериш правилното място, да сложи правилния сорт, да се грижиш за него и да го представиш на хората, за да го опитат..." 

В Белоградчишко условията са сурови, но пък са такива, каквито обичат лозята. Част от масивите започват от 290 метра надморска височина, а най-високата точка е 550 метра. Най-високите места се оказват подходящи за сортовете Гаме ноар, Пино ноар, Шардоне и Совиньон блан. Като любезен домакин, Адриана Сребринова ни посрещна с наздравица: 

"...Решихме да ви кажем "Добри дошли" с едно вино, което е съчетание от френските сортове шардоне, совиньон бланк и рикат. Тяхното събиране е много елегантно, въпреки че произхода на френските сортове е благороден, прецизен, а нашите са малко по-грубички, по-агресивни. Оказва се, че заедно се съчетават добре..."

Адриана Сребринова е председател и на Сдружението на местните изби "Нортикум", което е създадено преди няколко години, за да отвори повече възможности пред местните винари. 

"Това беше една идея, която моите колеги приеха с много голямо въодушевление. Сдружението ни е от хора, които произвеждат вино от видинския край. Идеята ни е до края на годината да поканим винопроизводители от Румъния и Сърбия, за да можем да обобщим, да засилим нашата философия, че районът е един... Това е една култура, която трябва да се показва на света... Много яростно заставам зад идеята, че високата култура на бита в този край трябва да се показва...  Направихме сдружението с едничката цел да си спестим усилия, защото показваме почти един и същ продукт... Ние сме близки като физиономия... Като сме заедно, работата е много по-лесна и така става по-бързо издигането на района. Той рано или късно ще намери своето място, достатъчно е само да се опита от виното от Северозапада..."

Един от сортовете, за запазването на който се бори Адриана Сребринова, е старият сорт "Гъмза". По думите й, сортът е достатъчно познат - и у нас, и в света, но заради недалновино държавническо поведение преди години, у нас е на изчезване. А виното от Гъмза всъщност, е търсено- и червеното, и розето... 

От Боровица се прехвърляме в тероара на Ново село, за да опитаме и от вината на Петко Миков- един от собствениците на една от водещите изби във Видинско- "Видинска гъмза". 

Семейство му стопанисва и се грижи за около 450 декара лозя, засадени с различни сортове, сред които, естествено и от капризната Гъмза, от която отглеждат 250 дка в района на село Неговановци и частично във Флорентин. Това са стари лозя, които поддържат в идеално агротехническо състояние и не се оплакват от добивите, които получават. 

"Изкупихме по-голяма част от масивите от чистия сорт новоселска гъмза. На голяма част от избите ние им продаваме гроздето. Хората, които произвеждат гъмза в нашия регион, купуват грозде от нас..." 

Другият сорт, за който се грижат и съхраняват, е Мускат отонел, който вирее от повече от 200 години в село Винарово и се среща само на още едно място в страната ни. Именно мускат отонел Петко Миков предложи като начало за дегустация на брега на Дунав: 

"Гроздето е интересно, защото тази част на страната е само в село Винарово... Смята се, че това е чистият Мускат отонел.. Нежно вино, с тъничко тяло, животът му е 4-5 години... Не е добре да отлежава в бъчви, защото бъчвата отнема от аромата му..." 

Ароматно, с дъх на лято, е и виното, направено от розов Памид, който също се отглежда в новоселския тероар-  бутиковото производство на Петко Миков: 

"Това е нискоалкохолно вино, Памидът е сорт, който е на границата на десертните и винените сортове, стават прекрасни вина... Ароматно вино, не е за отлежаване, леко е, с нежно тяло, може да се пие охладено - 10-12 градуса, за да се усетят ароматите... Интересно вино, цвета му е интересен, ароматът е на горски плодове... Памидът датира по земите ни още от времето на траките- най-старият български сорт, останал по земите ни и още се отглежда. Той е преживял и филоксерата..." 

На брега на Дунав опитахме и от Гъмзата на Петко Миков- вино, с което се гордее, печели награди, и което според него е абсолютно задължително да представя страната ни. Като истински родолюбец, той залага на производството на вина от традиционно български сортове, сред които е и Сторгозия- сорт, който е незаслужено пренебрегван, въпреки своите качества.

Трудно българското вино трудно си проправя път извън пределите на страната. Още по-трудно е това за винарите от региона, които наред с всичко друго, трябва да се справят с конкуренцията на големите... Не само с конкуренцията, а и с грешките, които те са допуснали. Към този момент виното, произведено в Боровица пътува предимно за Щатите, а сдружение Нортикум изнася основно за Дания: 

"Много е трудно... Виното не можеш да го купиш по анализ, а трябва да го опиташ... Хората, които плащат за вино, разбират от вино... Преди години много от новите собственици се поизложиха...  И имаше един момент, в който никъде не искаха българско вино... Близо две години ни трябваха, за да изчистим имиджа.... Сега който пие веднъж от виното, веднага поръчва ново..."- казва Адрияна Сребринова.

Несъмнени са качествата на виното от Северозапада, и те са оценени дори в Япония. Именно там са усетили "петия вкус"- умами в нашето вино. Има нещо, обаче, което ни пречи да се превърнем във винена дестинация. Според Адриана Сребринова, това е самочувствието на хората от региона и липсата на увереност, че има с какво да се конкурират- дори и у нас.

"Трудно се пробива една организация от винопроизводители, които имат инерцията да търсят лесното място....За да бъдеш добър, трябва да уцелиш мястото- то трябва да е бедно...Лозата обича бедното място- тогава си личи във виното какво се е получило... Няма нужда да се борим в България, признанието ще дойде отвън.... Хората ще чуят за този край през Щатите, през Япония... Важно е да намериш вярната посока..."

Още за местните сортове грозде, качествата на виното от Северозапада, трудностите пред винопроизводителите, както и агропрогнозата за август чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29