Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Работодателите трябва да съобразяват режима на работа с високите температури

Работодателят е задължен да осигури безопасни и здравословни условия на труд, съгласно законовите изисквания. Нормалната за работа температура е част от тях. В зависимост от особеностите на изпълняваната работа, могат да бъдат установени гранични стойности на темпeратурата. Законът използва понятията оптимални гранични стойности на температурата и допустими гранични стойности на температурата.

Оптималните гранични стойности важат за климатизирани помещения - такива, в които има климатична инсталация, която се поддържа централизирано; помещение, в което температурата се определя от работещите не се счита за такова, напр. малък офис, който се отоплява/охлажда с климатик. Допустимите гранични стойности важат в случаите, когато поради технически или технологични причини не е възможно да се осигури спазване на оптималните гранични стойности, напр. в предприятия с голямо топлинно излъчване като пещи за хляб, фабрика за производство на шоколад и др. 

Правата ни на работното място през летния сезон уточнява Димитър Петров, директор на Инспекция по труда- Монтана.

"Като крайни изводи казвам, че температурата на въздуха на работното място може да бъде между 12 и 33 градуса. Конкретно границите зависят от периода на годината, вид работа, вид работно място. Ако приемем, че работата е средно тежко, на постоянно работно място в помещение, то оптималните граници през топлия период на годината, какъвто е сега, може да бъдат между 20 и 23 градуса. Това са оптимални граници, при които условията на труд са най-добри. Когато това не може да се осигури, говорим за допустими граници, които при топлия период не включват фиксирана долна граница. Горната граница е 28 градуса при топлия период. Може да се допускат и максимални гранични стойности - когато температура на въздуха навън в 14 часа е над 25 градуса, то температурата в помещението може да е с три градуса повече, но не повече от 31 градуса. Според особеностите на помещението, възможно е да се допуска и работа до температура, която е 33 градуса вътре".


Първото нещо, което един работодател трябва да направи, за да осигури безопасни и здравословни условия на труд, е да оцени риска, в това число и неблагоприятното въздействие на микроклимата, продължи Петров и разясни установения ред за консултации между работниците и работодателя:

"Трябва да се има предвид дали се работи в сгради или на открито. Ако е необходимо, извършват се измерванията на факторите на работната среда, т. е. стойностите на температурата. Необходимостта се определя след консултация с работниците в самото предприятие. Приема се, че най-добре е след проведени консултации да бъдат извършени и измервания. Това е, ако ще се оценява риска. Ако работодателят прецени, че има риск, измерванията се случват и без проведени консултации. Трябва да има диалог. Измерването се извършва със законни уреди. Всяко едно предприятие по закон трябва да има комитет или група по условие на труд. В този комитет или група винаги има представител на работниците. От другата страна има представител на работодателя или самият той. Този комитет на работниците заседава веднъж на три месеца".


Законът ни дава право да откажем да изпълняваме или да преустановим изпълнението на извършваната работа при възникване на сериозна или непосредствена опасност за здравето или живота. 


"Когато се оцени риска и в този риск има данни за неблагоприятни условия, то работодателят е длъжен да минимизира ситуацията. Отговорността е на работодателя, а мерките, които трябва да бъдат предприети, са организационни и технически. Първите са свързани с работното време - то може да се промени, например. Може да се работи сутрин или вечер, изобщо когато е по-хладно. Може да се осигури почивка в охладено помещение. Техническите мерки са свързани с климатизация, с вентилатори, с локални или общи аспирации. Това са мерки, които не са съвсем заложени какви трябва да бъдат в законодателство. Работодателят сам осигурява, но негово задължение е да осигури правата на работниците".


Ако и след осигуряване правата на работниците от работодател продължи да има проблем или риск, следва сигнализиране към Инспекцията по труда. Контролният орган извърша проверка в рамките на компетенциите, с които разполага. При установяване на нарушение на законодателството, т. е. липсва оценка на риска, се прилага принудителни административни мерки. По преценка на контролния орган могат да бъдат наложени и наказания. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 2 февруари 2025 година

"Неделник" отново е тук. Очакват ни прекрасни гледки с осмото издание на туристическото предизвикателство "Пъстрина Run" . В най-големия лозов масив във Видинско отбелязаха Трифон Зарезан . Традиционното зарязване на лозята се състоя в землищата между селата Гомотарци и Кошава. За поредна година самодейците от Народно..

публикувано на 02.02.25 в 13:41

Божията любов няма граници

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета неделя след Петдесетница.  Днешната неделя  е посветена на евангелската среща на Спасителя Иисус Христос с жената хананейка . Почитаме и Евангелското събитие, наречено Сретение Господне . "Когато свети Симеон се усъмнил, че земна Дева може да роди предвечния Бог, му било дадено..

публикувано на 02.02.25 в 08:00

В Кула оцениха хубавите вина

Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2024 година, се проведе днес в Кула. Инициатива е на Община Кула и Народно читалище "Просвета- 1872". Конкурсът беше в три категории - за най-добро бяло вино, червено вино и розе. Участниците трябваше да представи в читалището конкурсен експонат - бутилка вино от 0,500 мл. По традиция кметът..

публикувано на 31.01.25 в 17:15

Теди Кръчър прави всичко "За ваше собствено добро"

Малко са авторите, които успяват да създадат по-изкривени, неприятни и в същото време така възхитително забавни герои от американската писателка Саманта Даунинг . В романът ѝ „За ваше собствено добро“ такъв герой е Теди Кръчър – преподавател по литература и учител на годината в елитната академия „Белмонт“. Академия „Белмонт“..

публикувано на 31.01.25 в 17:10

Елеонора Евдокимова и магията на веган сладкишите

Рубриката "Професия хоби" ни среща с една дама, за която здравословното хранене не е просто избор, а начин на живот . Връзката на Елеонора Евдокимова със сладките изкушения започва още от детството, когато баба ѝ е била ненадминат сладкар, а малката Ели тайничко си е мечтала един ден да бъде толкова добра, колкото баба си, и изглежда,..

публикувано на 31.01.25 в 16:30

"Едно" на 31 януари 2025 година

В "Едно", предаването, което се излъчва със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин представяме събитията, които предстоят през годината през фондацията. Поднасяме и информация, която може да е полезна за хора с увреждания - на какви отстъпки имат право при плащането на местите данъци, а също така и как да се възползват от..

публикувано на 31.01.25 в 13:00

Отбелязваме деня на бижутера

Днес е  Международният ден на бижутера , професионален празник на майсторите на това изящно изкуство.  За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Там за първи път е направена резба върху камък, а по-късно - украшения с благородни метали.  Ще ви срещнем с майстора бижутер Димитър Папазов от София, който е свързан и с Враца...

публикувано на 31.01.25 в 13:00