Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха Меляне за най-подреденото село в община Георги Дамяново

Снимка: Община Георги Дамяново

Кметовете и кметските  наместници на населените места в община Георги Дамяново гласуваха и определиха село Меляне  за  най-подреденото и поддържано село  в общината. Това стана ясно след проведен конкурс, иницииран от кмета на общината Нина Петкова.

"Всяко населено място от общината бе оценявано по няколко критерия. Проверявахме състоянието на главната улица, гробищния парк, тротоарите и обществените сгради. Обиколихме всички села и всеки кмет оценяваше останалите села, без собственото. Общото мнение беше, че село Меляне заслужава този приз. Селото получи 300 лева, с които да бъдат закупени материали, каквито кметът прецени - гориво, боя... За останалите села имаше поощрителни награди от по 100 лева".

"Не очаквах точно ние да бъдем избрани за най- чисто и подредено село, защото в общината има много по-големи села, в които по проекти са направени доста неща", каза кметският наместник на Меляне, Ботьо Петков:

"За сметка на това обаче, ние положихме доста усилия заедно с работниците по програмите към кметството, да се представим добре и да бъдем на ниво. Работихме с желание и спечелихме. Радвам се много. Това е едно признание за труда, който сме положили. Сега освен наградата от 300 лева мисля да потърся още малко пари и да купя една косачка, с която да поддържам зелените площи в селото..."

В село Меляне живеят около 150 души. Разположено е в полите на Западния Предбалкан, в подножието на върх Шурданица. Мястото е смесица от планина, равнина, гора, чист въздух и кристално чиста изворна вода. През него преминава и река Огоста. Заради чистия въздух тук, село Меляне се препоръчва и за отдих на болни от астма.

Целите интервюта и подробности по темата, чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00