Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи се учеха на ветроходство на Рабишкото езеро

3
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Туристическото дружество "Бонония" във Видин ще развива ветроходството по Дунав. С европейски средства са закупени две платноходки за обучение и тренировки.  Първите уроци бяха на Рабишкото езеро, където се проведе петдневен лагер за деца и младежи.

В края на курса екипажите вече сами управляваха платноходките и дори участваха в състезание. За предизвикателството да се качат на борда разказват Анастасия и Симона от екипажа на лодката "Илина":

"Учехме се как да управляваме лодката, как да гледаме да балансираме самата лодка, да се ориентираме по вятъра накъде да тръгнем." 

"Учим се да оправяме платното, да въртим рула."

За да потегли платноходката, всеки има своя задача, обяснява Александра:

"Не е много трудно, стига да работим всички в екип и да се разбираме."

Ако екипът е добър, плаването е лесно, казва капитанът Виктор. Повечето от младежите като Йоана, приемат лагера по ветроходство като ново предизвикателство. Още преди да се качи на борда екипажът трябва за е подготвен, казва капитанът на другата лодка "Кристина" НиколайУправлението на платноходка пък за Сребрина се оказало не особено трудна задача. Убедена е, че ще продължи, че ще продължи с ветроходството.

Как са се справили екипажите, разказва инструкторът Кристиян Стоянов:

"Успяха още втория ден да подкарат лодките самостоятелно, без моя намеса. Единствено с моторната лодка настройвахме някои моменти от управлението."

Лагерът край Рабишкото езеро трябвало да са съвместен с младежи от Долни Милановац, Сърбия, но заради пандемията връзката с тях остава виртуална.

"През интернет станаха срещите, разговорите. Имаше в включвания в началото и в края на лагера"-обясни инструкторът. 

Младите хора от Видин са сигурни, че има къде да приложат новите уменията. Очакват нови плавания и попътен вятър.

Яхтите, закупени с европейски средства, ще останат за плавания по Дунав, за да се развива ветроходството по реката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40