Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многодетно семейство от Мали Дреновец се сдоби със собствен дом, благодарение на дарители

Те ремонтират новия си дом, но нямат пералня. Необходим е и лаптоп за най-голямото дете

Снимка: Радио Видин


Многодетното семейство на Александър и Теодора Георгиеви от село Мали Дреновец се нанесе в нов домКъщата е купена с помощта на няколко дарители, кметският наместник Александра Цекова, кмета на община Димово Светослав Славчев.  Семейството  има  четири деца и изпитва затруднения с изхранването им и подготовката за училище. Кметският наместник на Мали Дреновец Александра Цекова отправи апел към всички слушатели на радио Видин - да бъде подпомогнато семейството с автоматична пералня и с така необходимия лаптоп за десетокласничката Виктория Теодорова. 

Въпреки несгодите в живота им сем. Георгиеви активно се  включват като доброволци  във всички инициативи, които се организират в селото. По време на пандемията помагат на възрастните хора в селото, пазаруват, чистят снега, цепят дърва. Децата също много помагат, за тях трудът не е срамна работа. Семейството получава социални  помощи  и еднократната помощ от общината, но тези средства не са достатъчни. Всички в семейството се трудят, работят селскостопанска работа, отглеждат животни, но въпреки всичко е трудно. Сигурните им средства, които получавали за 1 месец, са били 150 лв. Днес Общината осигурява работа на бащата, за да може семейството да живее нормално - казва кметът на община Димово Светослав Славчев:


"Предприехме действия за закупуване на къща... Радвам се, че тези млади хора ще имат нормален живот... Лично съм ги подпомогнал за закупуване на тази къща..."
 

Сегашният дом е обширен и светъл, на един етаж, със стаи за всички членове на семейството - за момчетата, за момичетата, за родителите, хол за посрещане на гости, удобна кухня. Дворът е голям, с пристройки за животните, които семейството отглежда. Александър Георгиев, бащата на 4 деца, е от Мали Дреновец, израснал е сам без родители. Наследствената му къща изгаря, и дълго време семейството живееше в къща с две стаи - разказва кметският наместник Александра Цекова:


"...Много отдавна говорихме за къща... Лятото, в един разговор с кмета на общината го попитах: "Зад мен ли си, да направим едно добро?" и той каза: "Да" и след като кметът застана зад мен, единственият начин беше да се изтегли заем, но неговият договор е срочен и аз трябваше да тегля заема... Първата вноска от  1000 лв са лични средства на кмета, заемът е 4 000 лв и ще връщаме 4 235 лв, поне още 1500 лв ще бъдат от мен, сина ми и Иванка Василева. Това, което остава около 1 500 лв ще бъдат погасени от заплатата на Александър и така ще имат възможност за нормален живот и за храна... Вече се нанесоха в къщата, ремонтира се, почти всичко е готово, необходима им е нова пералня."
 

Най-голямото дете в семейството е Виктория. Тя учи в СУ "Христо Ботев" Арчар и сега ще бъде 10 клас, споделя, че има мечта - да продължи образованието си във ВУЗ, специалност "агроном". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16