Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Монтана и 23-те села на общината ще бъдат поставени общо 77 контейнера за зелени отпадъци

В Монтана започва производство на компост от отпадъци

Снимка: Община Монтана

Монтана вече има инсталация за преработка на зелени и биоразградими отпадъци. На официалното откриване на компостера присъстваха представители на Екоминистерството, директорът на РИОСВ – Монтана инж. Любомир Иванов, председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов. Кметът Златко Живков припомни фактите около реализирането на проекта:


"Това е голямата програма по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г". Благодарение на тази програма Монтана е начело на българските общини изобщо за целия период за реализирани екологични проекти. Така ще бъде намалено депонирането на биоразградимите отпадъци, дори само това да беше - нямаше да е малко. Ще има нов продукт - компост, който го има на малко места в страната. Ще бъдат намалени въздействията на фини прахови частици. ..."


откриване на компостираща инсталация, МонтанаИзграждането на компостиращата инсталация се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държания бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." Общата стойност на проекта е близо 6 милиона 155 хиляди лева, от които безвъзмездна финансова помощ – 4 милиона 398 хиляди лева.


Годишно инсталацията ще преработва 6150 тона зелени отпадъци, като целта е намаляване на количествата, които се събират на депото. Валерия Калчева, главен директор на оперативна програма "Околна среда" акцентира върху ползите за хората и природата от реализирането на проекта.


"Община Монтана само в този програмен период изпълнява 14 проекта за над 36 млн. лв по различни оперативни програми. Зад тази сума 36 млн.лв. стои изключително сериозен труд и усилия, положени от страна на кмета и неговият екип. Проектът е изключително важен за околната среда и здравето на жителите на община Монтана. Защото чрез него, намалявайки количеството на отпадъци, които изхвърляме на депото, опазваме почвите, водите, подобряваме качеството на атмосферния въздух.."


Компостиращата инсталация е разположена в съседство с регионалното депо за битови отпадъци в  местността “Неделище”, на седем километра югоизточно от село Крапчене. Вече е доставена и техниката за работата на инсталацията - товарач, два  контейнера, трактор, две ремаркета, мини товарач, обръщач на компостни редове, мобилно барабанно сито за рафиниране на компост, шредер, полупропусклива мембрана за покриване на компостни редове. В Монтана и 23-те села на общината ще бъдат поставени общо 77 контейнера за зелени отпадъци.


Проектът е приключен с 2 месеца по-рано от крайния срок, който беше 5 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53

Изгоряха вила и пчелни кошери в село Драганица

Пожар изпепели вила, и пчелни кошери, в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера, малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти...

публикувано на 29.09.24 в 14:31

Проблеми с назначаването на секционните състави в две общини в област Враца

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия. Репортаж на нашата..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
Бюро по труда- Враца

615 са безработните над 50-годишна възраст във Враца и Криводол

Хората над 50-годишна възраст без работа в общините Враца и Криводол са 615, показват данните на бюрото по труда през август. По-голяма част от тях са в града под Околчица, където 466 мъже и жени нямат постоянни доходи. 149 са безработните на 50 и повече години в Криводолско. От трудовата борса отчитат намаление на регистрираните с 36 души в..

публикувано на 29.09.24 в 08:19

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23