Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 септември 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

От днес започна Седмицата на пожарната безопасност в страната. Поводът е професионалният празник на българските пожарникари, който се отбелязва на 14 септември. Във Видин събитията стартират от утре със срещи с ветерани от службите за пожарна безопасност. В сряда ще бъде отдадена почит на младши лейтенант Огнян Борисов, загинал при изпълнение на служебния си дълг. 


Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверки в детските кухни майки и училищни столови бюфети, както и всички обекти, регистрирани по Закона за храните, на територията на училищата. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата и учениците консумират. Инспекторите проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни,  сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране. Масовите проверки ще продължат до 30.09.2020 година, включително. 


Три са новите случаи на COVID-19 в Монтана. Общо 27 са новозаразените с коронавирус у нас при направени 924 PCR-теста през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал.


Подновени са археологическите разкопки на антична "Бонония" във Видин. Екипът, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров ще работи по цялостното разкриване на западната порта на града. В края на септември в община Видин ще започнат и археологически проучавания по трасето на бъдещата магистрала. 


В Берковица са готови за новата учебна година. 91 са първокласниците, общо 1 183 са учениците в шест основни училища и две гимназии. В основните училища ще учат 795 ученици, 388 са в средните училища в община Берковица. 

На 15 септември училищния звънец ще удари за над 500 деца в община Белоградчик. Три са училищата на територията на общината- Начално училище "Васил Левски", Средно училище "Христо Ботев" и Основно училище "Васил Априлов", с. Рабиша.

12 140 ученици започват новата учебна година в област Монтана, бройката е с 50 по-малко от миналата. 955 са първолаците- с около 100 по-малко от 2019 година. В 8 клас влизат 1020 ученици, а 1805 са децата в детските градини и ясли в региона. 

Засилено присъствие на полиция ще има през първия учебен ден около училищата и детските градини във Видин. Дните от 16-ти до 22-ри септември са обявени за седмица за превенция на детската пътна безопасност. Служителите от  "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР във Видин ще запознаят родители и педагози с рисковете от възникване на тежки пътни инциденти с деца, каза началникът на отдел "Охранителна полиция" в дирекцията комисар Петър Петров.

От 15 септември започва набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. Преброяване на населението и жилищния фонд. В срок до 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 (www.census2021.bg) и в сайтовете на общините.

Паметник на високопоставен римски офицер откриха археолози в античната крепост "Алмус" в Лом. Той се датира във втората половина на I век и е най-ранният, открит при археологически разкопки в Северозпадна България. Върху камненният надпис се разчита надгробно посвещение на латински, обясни ръководителят на проучването Валери Стойчков.

Детска площадка бе открита днес в град Дунавци. Съоръжението е реализирано по проект "Зона за отдих и игра в гр. Дунавци", на стойност около 10 000 лв., финансиран от ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда), по Национална кампания  "Чиста околна среда - 2020 г.". Зоната за отдих и забавление е изградена с помощта на гражданите, които полагат доброволен труд по време на изпълнение на проекта, уточняват от Общината. 


Необходими са още средства, за да може 7-годишният Станимир от Видин да замине на операция в чужбина. Момчето страда от детска церебрална парализа. 7 500 евро са нужни, за да му бъдат премахнати импланти, които са поставени преди повече от година и половина от лекари във Виена.

Дългогодишният солист на Ансамбъл "Дунав" Любен Захариев беше удостоен с почетен плакет на Община Видин. Отличието е по повод неговото пенсиониране и се връчва за заслугите, които народният певец има за съхраняването и популяризирането на песенния фолклор на Северозападния регион. Любен Захариев е част от Ансамбъл "Дунав" повече от 40 години. "...Чувствам се горд, че оставих доста неща за младите. Българският фолклор ми даде всичко през тези години. Българският фолклор е визитката на българина и би трябвало да пазим нашия фолклор", каза певецът за Радио ВИДИН. 


С няколко призови места приключи участието си в Международен детски музикален фестивал "Златни ябълки" в Кюстендил детската вокална група "Шоколадче" от Лом.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29