Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от новите плочки на видинския площад "Бдинци" са компрометирани

Ремонтът е за сметка на фирмата изпълнител

5
площад "Бдинци" Видин
Снимка: радио Видин


Около една година след завършването на мащабния ремонт на централната пешеходна зона във Видин, част от новопоставените плочки на площад "Бдинци" имат нужда от корекции.  Още преди началото на ремонта имаше спорове относно настилката на площада. Според Камарата на архитектите оригиналната настилка (мраморни плочи) може да се запази, като се подменят само компрометираните участъци - с основен мотив, че пешеходната зона и централния площад във Видин са изпълнени по проект на архитект Иван Никифоров със силна индивидуалност, станал символ на града през годините. Общината обаче настоя за цялостна реконструкция. Така мраморът беше  заменен с термолющен гранит. За съжаление някои от плочките  вече се ронят, а отворилите се дупки се запълват с фугираща смес, сигнализираха граждани.  Потърсихме за коментар Община Видин за вторичния ремонт на новите плочки, със следните въпроси:  

1. Кое налага корекцията на червените плочки на площад "Бдинци"?
2. Има ли гаранционен срок за извършения ремонт?
3. За чия сметка се извършва ремонтът?


От Община Видин, изпратиха писмен отговор: "При осъществена проверка от Северозападен район за планиране, е съставен констативен протокол с констатации и препоръки, които Община Видин трябва да изпълни. Една от констатациите е свързана с компрометирани плочи от термолющен червен гранит. Ремонтът се извършва от фирмата изпълнител на обекта, тъй като обектът е в гаранционен срок."


Потърсихме и мнението на  видинчани за новите плочки: 


лочките са добре направени, гладки са, добре се кара по тях с тротинетки, с колелета... Хубави са плочките, добре е, старите бяха много изпочупени... Като естетическо възприятие приемам площада как е изграден, но като карам колелото си, чувам как прихлопват плочките... А тук видях червени плочки, които се ронят... Те или са правени изкуствено и качеството им не е достатъчно добро... На Графа е по-зле, малко по-право са наредени, на проекта изглеждат различно, много по-бледи са тези..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00