Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли бъдеще за пустите селски училища

5
Снимка: Радио Видин


Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години

В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св. Кирил и Методий" и да не се интересува какво се случва с него. Години наред хората се надявали то отново да започне да се използва и сега не могат да скрият мъката си от гледката на опожарената сграда:

"Мъчно ни е. Моят син също е учил тук. Били сме комплексно Кошава и Сланотрън, това е било едно от най-елитните училища. Трябва тези деца малко да се попревъзпитат, да усетят това, което и ние, възрастните, усещаме. Аз имам племенници по чужбина, по Англия, които също тъгуват за това училище. Моята майка, това дето е надписа отпред Кирил и Методий, те научиха азбуката от тук, защото баба Северина, тя го е направила, и ме питат, първата работа, а онова дето баба го е направила, запазило ли се е. Значи те имат някакъв спомен... Това е още от годините, ние сме учили, моите деца са тука, ама какво да правим - една сутрин тука в 4 часа излезнах. Какво да видя - пушек и искри изкачат и аз се уплаших, и духаше и вятър. Помислих, че е магазина, но не е било и минават хора, и викат: "Училището гори".... Викам- някой умишлено сигурно е запалил. Кога разбрахме - дечурлига били вътре там, запалили чували, запалили хартии и са избягали. Демек да се сгреят, че беше студеничко тогава. Хубаво училище..."
Изцяло е изгорял покривът на училището в Сланотрън.
Местните споделят, че отдавна са искали нещо да се направи със сградата, някакво предприятие да се отвори, а днес надеждите има са поне покривът да бъде затворен, за да не се разруши сградата. 
Училищният звънец в Сланотрън удря за последно преди 15-ина години. Оттогава децата пътуват до учебни заведения във Видин. В момента пътуващи са 8 ученици. Останалите живеят със семействата си в града и се връщат в селото през почивните дни, обясни кметът Венелин Павлов. За пожара казва, че вероятно млади хора са го предизвикали по непредпазливост и очаква група от общината, която да обезопаси сградата, за да не се влиза повече в нея:

"Училищната сграда, имаме уговорка с кмета на Видин да изпрати компетентна комисия, която да оцени състоянието и на базата на това... Сега нещата клонят към продажба. Ако някой реши, какво ще се прави... То трябва Общинският съвет да го реши, защото сградата е общинска собственост... Досега не е имало интерес, въпреки, че съм се опитвал да я обявя... Идеята ни беше някакъв дом за медико-социални грижи, тъй като едва ли утре ще възродим училището, поне за възрастните хора, които имат нужда от такива грижи, защото много остават самотно живеещи. Видинска община сме много зле в това отношение. Имаме само един дом в село Кутово - 32 или 36 места, което е много малко."

По думите на Венелин Павлов от училищните сгради в близките села само тази в Кутово е използваема - там се помещава детска градина и читалищната библиотека. Сградите в селата Гомотарци, Кошава, Покрайна се рушат, а тази в Антимово е изгоряла.
Част от закритите училища в българския Северозапад от години са забравени и тънат в разруха, други обаче продължават да събират хората, но вече с променено предназначение. Такъв пример има в белоградчишкото село Дъбравка. Някогашното селско училище е превърнато в социален център, а бивш дом за деца в Белоградчик може да стане база за лятно училище, разказа кметът на общината Борис Николов.

"Преди няколко години кандидатствахме по социалната мярка и го направихме център за социална подкрепа, център за настаняване на хора с увреждания и работим вече съвсем нормално, всичко е наред. Вече има различен вид, съвсем естествено", каза Борис Николов и допълни, че общинската администрация полага усилия за стопанисването на сградите, които са общинска собственост.
Закритото преди 30 години училище в Дъбравка днес е социален център.
Интересно решение са намерили и в мездренското село Типценица. Там близо 15 години сградата на закритото училище посреща туристи от цялата страна.

"2000 година се закри училището и за съжаление го загубихме като голямо училище, но за сметка на туризма. Купи го един бизнесмен, който го направи на хотел и в момента е едно много привлекателно място за туристите, които обичат малкия Балкан или Стара планина... В началото местните хора бяха много скептични, но вследствие на много разговори разбраха, че като училище няма да може да просъществува и се примириха хората, и сега е добре", разказа кметът Георги Димитров.

Почти във всяко по-голямо село в Северозападна България има една такава сграда, пазеща истории, съдби и надежди на учениците, които са преминали през нея. А ще се открие ли добра перспектива и за тези свидни "старици", е въпрос към общините, които като собственици единствени имат право да се разпореждат със своето имущество. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00