Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Провериха детските кухни и училищните столове във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН



Инспектори по храните провериха детските кухни и училищните столове в област Видин. Проверките са по повод началото на учебната година. Проследено е състоянието на материалната база и прилагането на противоепидемичните мерки, обясни началникът на отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция по безопасност на храните инж. Красимира Стойкова. 

"Извършихме общо 81 проверки, като са проверени училищните столове. На територията на област Видин има само две места, където се готви на място. Останалото е на принципа на кетъринга. Също така проверихме кухните на детските градини, павилионите и училищните бюфети. При проверките се обръщаше внимание на сграден фонд и оборудване и основно на начина на предлагането на храните, като във връзка с епидемичната обстановка те трябва да се предлагат в индивидуални опаковки." 

Инспекторите са проверили и спазването на Наредба №8 за предлагането на храни, отговарящи на българските стандарти, обясни инж. Стойкова:

"В отделните раздели има специфични изисквания при предлагането на месни и млечни продукти, риба и рибни продукти, хляб и хлебни изделия, като всички тези храни трябва да бъдат приготвени по българските стандарти, с малки изключения, например пълнозърнестият хляб, за който все още няма стандарт. Учебните заведения успяват да осигурят продукти по българските стандарти, има добра традиция от няколко години." 

Заради епидемията от COVID-19 персоналът в детските и училищни кухни трябва да носи лични предпазни средства - маски и ръкавици, а в помещенията да се извършва засилена дезинфекция.
В Детска градина "Русалка" и нейните два филиала във Видин и село Буковец се спазват насоките за работа през учебната 2020-2021 година, одобрени от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието, обясни директорът Красимира Виденова:

"В рамките на една сграда не бива да се смесват отделните групи, както и отделни групи персонал, което значи, че персоналът на кухнята не напуска кухненския блок. Храната се взема от шублер, в който е поставен, за съответната група, и отива към съответната група чрез лелята. Всяка една група се обслужва от двете учителки и лелята на съответната група, като за първа група имаме и друг помощен персонал, който помага, защото децата са малки, а родителите нямат право да влизат в детската градина, затова на малките деца, както и на децата от яслената група им е нужна помощ."

Детските градини в област Видин запазват своите кухни. Само две остават училищата, които продължават да приготвят храната на място. Те са в Раковица и Бойница. Останалите разчитат на три кухни-майки, които приготвят и доставят храната до училищата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 4 май 2025 година

„Неделник“-а е тук. Той е много приключенски и най-вече вкусен. По традиция бях на 15-то издание на кулинарно-фолклорния фестивал „Гергьовден 2025“ във видинското село Антимово . Прекрасен празник на вкуса, традициите и нашите корени. Гости имаше от много читалища от цялата видинска област и от Софрониево, област Враца. В това предаване..

публикувано на 04.05.25 в 14:48

С молитва да се подготвяме за молитва

В  Трета неделя след Пасха , Църквата ни дава за пример мъжеството на  светите жени Мироносици . "Братя и сестри, подвиг е да се пребъдва постоянно в молитва, човек да си постави да му бъде начин на живот. Изкушение е словото – да ни бъде като Витлеемската звезда. И всичко това да бъде в служба за Бога… Братя и сестри, Когато..

публикувано на 04.05.25 в 08:00

Тайната на "Столетниците – благословия или орисия"

Когато човек отвори книгата „Столетниците – благословия или орисия“ на телевизионната журналистка Мира Добрева, в повечето случаи го прави поради една причина – заради Мира Добрева. Когато я затвори обаче, пред очите му нейният образ вече се е изгубил, за да отстъпи място на нейните герои, и точно в това се състои тайната на добрата журналистика..

публикувано на 02.05.25 в 17:10

На 5 май отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония – болестта на сините устни

България се включва в глобалната кампания "Дари дъх", с която за 13-ти път у нас ще бъде отбелязан Световният ден на пулмоналната хипертония- 5 май. Макар да се числи към редките заболявания, то засяга много хора по целия свет. Според официалната статистика около 25 млн. души в световен мащаб страдат от заболяването, обясни председателят на Българското..

публикувано на 02.05.25 в 16:44

Лина Куроки - момичето, което рисува с чувства и текстура

"Професия хоби" ни среща с една млада и вдъхновена артистична личност -  Цветелина Павлова . За нея изкуството не е просто занимание, а естествено продължение на самата нея. Още от дете рисува, без да си спомня конкретен момент, в който е започнала, сякаш моливите и четките винаги са били част от ръцете ѝ. Вярва, че творческата ѝ натура е..

публикувано на 02.05.25 в 16:30

СУ "Цар Симеон Велики" във Видин откри дарителска кампания за книги

Видинското Средно училище "Цар Симеон Велики" навършва 143 години от своето създаване. По този повод гимназията е подготвила поредица от събития. Една от тях е дарителската кампания "Четем, за да знаем, че не сме сами", която започна днес. Идеята на инициативата е училищната библиотека да събере и съхрани личните читателски предпочитания на..

публикувано на 02.05.25 в 16:10

Сезонът на кърлежите започна - как да се пазим

С настъпването на пролетта кърлежите се активизират и вероятността от среща с тях става все по-голяма. Обикновено това се случва в места с висока тревна растителност, сянка и влага. Освен в природата, кърлежите се срещат в паркове и градини, които не са окосени и поддържани. Срещата с тях е повод за притеснение не само за родителите на малки деца,..

публикувано на 02.05.25 в 15:48