Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 октомври 2020 година

Снимка: Светослав Цветанов

На Димитровден Видин чества духовния си празникОтбелязва се с Решение на Общинския съвет от 20 октомври 1992 г. на църковния празник на св.вмчк Димитър. По традиция на празника за заслуги към града и региона беше връчено званието „Почетен гражданини на Видин“. Посмъртно с отличието е удостоен митрополит Кирил Видински, радетел за възраждането на Българската православна църква и Видинския край. Званието е присъдено и на д-р Тодор Вълов, етнографът Нинко Заяков и винопроизводителят Ивайло Йотов. 

Почти 17 хиляди души във Врачанско са поискали помощ от държавата за отопление, показва справка на дирекциите по социално подпомагане в средата на месеца. Документите се приемат до 30 октомври. Досега са подадени 16 926 молби- декларации. 

Община Белоградчик е за пример при санирането, каза кметът Борис Николов. До момента са санирани 700 апартамента, а последните три проекта са договорени по оперативна програма "Региони в растеж" за около 300 апартамента.

Ученици с положителни тестове за COVID-19 са регистрирани в област Видин. Паралелките, в които учат, са поставени под карантина, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински. По информация на Радио Видин учениците са от езиковата гимназия и от ОУ "Иван Вазов".

Заразените с COVID-19 в Монтанско минаха 500. 10 са новите случаи на коронавирус в област Монтана за последното денонощие. Лицата са в добро състояние и са оставени под домашна изолация. Това са 5 души от община Монтана, по двама от общините Вършец и Берковица и един от Чипровци. 

Нови 13 заболели от коронавирусна инфекция в област Враца са регистрирани на 25 октомври в Единния информационен портал. Всички новообявени лица са диагностицирани за домашно лечение и наблюдение. 

От днес до 30 ноември, включително, се преустановяват посещенията след 22:00 часа в заведенията за хранене и развлечения (дискотеки, ресторанти, барове, кафе-аперитиви, заведения за бързо обслужване и др.), намиращи се на територията на община Мездра. Решението е взето на заседание на Общинския оперативен щаб за превенция на разпространението на COVID-19. 

Независимите депутати, напуснали парламентарната група на БСП в 44-ото Народно събрание са подкрепили генералния директор на БНР и са били сред онези, поискали оставката на министъра на културата Боил Банов, това съобщи на брифинг във Враца Николай Иванов.

Работилница за улична магия и спектакъл "Царете на магията" представи клубът Quick Hands Project за духовния празник на Видин - Димитровден. Всеки желаещ, имаше възможността да направи първите си стъпки в света на фокусите и илюзионното изкуство, каза за Радио Видин Евгени Точев, мениджър на проекта. Част от тържествената програма за Димитровден- духовния празник на Видин е и концертът на Веси Бонева и Светлин Къслев. Музикантите за първи гостуват във Видин. Концертът започва в 19:00 часа на площад "Бдинци".

Ученици от втори а крас от училище „Цар Симеон Велики“ постветиха книга на празника на града Димитровден. Нарекоха я "Обич за Видин". Събрани са поредица от лични авторски творби в съчетание на чувства на обич благодарност и признателност към нашия роден град, каза класният им ръководител Илиана Тодорова.

Ясни са победителите от първото издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков" в Берковица. Носител на Голямата награда е Деян Енев, автор на сборника "Лала Боса". 

Жителите на мездренско село Игнатица желаят възстановяване на работата на детската градина в селото, затворена преди 5 години. Сега родителите на малчуганите трябва да водят децата си до Зверино, което много ги затруднява.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29