Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцията е на общинското ръководство

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Известният художник е благодарен за помощта

2
Снимка: Личен архив


Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него начин на живот.


Кметът  Нина Петкова организира в кратки срокове няколко фирми да извършат ремонт в дома на художника: 

"Ние с него се познаваме от много години и си имаме добра комуникация. Трудно се влиза в неговия дом да се променя каквото и да било. Убедих го, че малко по-прилично трябва да е в дома  му. Убедих го, че трябва да направим ремонт..."


Ремонтните дейности ще бъдат направени в претърпялата пожар лятна кухня, която се намира в двора на имота на известния художник. Ще се започне с ремонта на покрива, казва кметският наместник на село Гаврил Геново Филип Филипов:


"Една фирма ще дойде да му направи покрива, друга дограма, прозорци и врати, инсталация, ще се сложи гипскартон, ВиК ще направи водата и всичко ще е под контрол. ...Вчера идваха от Социални грижи, всичко е спокойно, той не пада духом. До края на седмицата мисля, че ще се случат нещата..."
 

Проф. Галилей Симеонов се радва на свободата, която има, и на природата, която го обкръжава  в родното му село Гаврил Геново. Днес посреща бригадата, която започва ремонт на покрива на лятната кухня и се чувства благодарен за вниманието и помощта, която му се оказва:


"Кметът е начело...да, всичко е организирано много стабилно...Много съм добре със здравето. Много е хубаво всичко и се чувствам обграден с много голямо внимание...Това е изключително...


Въпреки трудните условия, в които живее, известният художник продължава да рисува и... да слуша Радио ВИДИН- чуйте повече в звуковия файл. 



 



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05