Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 ноември 2020 година

Снимка: Архив: Радио Видин

Готовност и обезпеченост с необходимата техника и материали за работа при зимни условия декларираха институции и общините в област Видин. Днес се състоя заседание на областния щаб за защита при бедствия под председателството на зам.-областния управител Анжело Методиев. От Областно пътно управление - Видин информираха, че един от основните приоритети на институцията е осигуряване на нормална и безопасна проходимост при зимни условия на републиканските пътища. Стана ясно, че към 26 октомври са налични следните количества инертни и химически материали: 4 400 тона пясък, от необходимите 13 000 тона; 1 375 тона сол от необходимите 3 000 тона; 16 тона сухо вещество калциев двухлорид, от необходимите 30 тона.  

Извънредно заседание на Общинския съвет във Видин трябваше да се се проведе днес, по повод състоянието на МБАЛ "Света Петка" в крайдунавския град. Поради липса на кворум заседанието не се състоя, а на него бяха поканени Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, областният управител Момчил Станков, общински съветници, както и управителният съвет на директорите на лечебното заведение. 


71,2% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% от учителите  биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3.11.2020. Това   сочи проучване  Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" сред  българските учители относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда от разстояние. Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена. 


28 са новозаразените с коронавирус лица във Видинско за последните три дни, обобщават данните от РЗИ- Видин. Лицата - 18 жени и 10 мъже - са от общините Видин, Белоградчик, Ружинци, Димово и Ново село. 


В област Враца новите случаи са 32, общо-потвърдените случаи са 774. 9 са новорегистрираните с коронавирус в област Монтана, общо са 717.


С тържествен водосвет започна официалната церемония за "Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци" в общините Берковица и Вършец. Теренът за изграждане на инсталацията е в местността "Тутмата", отклонението за с. Мездрея, по пътя София – Монтана.


До края на октомври на територията на област Монтана са станали 110 тежки пътно- транспортни произшествия с 13 убити и 144 ранени. В сравнение със същия период на миналата година се отчита намаление с 38 на катастрофите, съобщи главен инспектор Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция".

До 13 ноември всички автомобилисти ще могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимата в пунктовете на СБА във Видин и Белоградчик. Прегледите са спомагателна част от традиционните полицейски операции и засилен контрол по пътищата през есенно-зимен сезон. От 15 ноември всички автомобили трябва да се движат с гуми, подходящи за зимни условия. Задължително е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4 мм. Глобата за неизрядните шофьори е 50 лева, като се отнемат и 6 контролни точки. 50 лева е и санкцията при неизправност на чистачките. Забранено е шофирането с гуми с шипове.


С четири обекта кандидатства Община Видин за участие в конкурса "Сградата на годината". В престижния конкурс ще се състезават Общинският драматичен театър "Вида", СУ "Цар Симеон Велики", ППМГ "Екзарх Антим I", които са в категория "Социална инфраструктура: сгради култура, образование и спорт" и Централната пешеходна зона - в категория "Проекти, свързани с развитието на градовете".

Сдружение с нестопанска цел "Вестители 2007" продължи с благородната си кауза и раздаде 22 годишни стипендии на талантливи деца от Враца.13 100 лева, събрани от членовете на организацията, ще бъдат преведени през следващите 10 месеца на деца в нужда. Минималният размер на стипендията е 30 лева, максималният – 100 лева.


В село Ботуня започна  изграждането на зона за отдих. Проектът е по програма "Чиста околна среда" и се нарича "Обичам природата и аз участвам".  Стойността на проекта е 10 000 лв, обясни кметския наместник Ивайло Диманов.

Кметът на най-голямото мездренско село Зверино Стоян Петров обяви в социалните мрежи, че традиционния събор на селото на 7 ноември се отлага. Причината е драстичното увеличение на броя на заразените от коронавирусна инфекция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29