Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за зимата- на какво ще се топлим?

Снимка: Радио Видин

В средата на ноември температурите навън са все още есенни, но постепенно зимата започва да ни напомня, че наближава. Много от жителите на Северозапада вече отопляват жилищата си и местата, в които работят. Алтернативите са няколко- на електрически ток, като използваме климатици, радиатори, печки и други електроуреди, на дърва с обикновена печка, парно или пък станалите вече модерни камини с пелети. В началото на тази година бяха въведени някои изменения, които регламентират продажбата на въглища за отопление през зимния сезон. Новото и различното от миналата година е, че с постановление от Министерски съвет от февруари, вече не се предлагат насипни въглища, а само пакетирани. Какво трябва да знаят клиентите- това попитахме Димчо Костадинов, директор на видинския склад на най- големия дистрибутор на твърди горива в страната:

"Въглищата се продават вече само в чували, пакетирани. Мисля, че това затруднява и потребителите, но нас определено ни затруднява, тъй като всичко трябва да се пакетира, а това е непривлекателен труд и за него много трудно се намират работници ... На прага на отоплителния сезон има повишено търсене на въглища, както обикновено. Аз, обаче продължават да твърдя, че постепенно въглищата ще отидат в историята. Разполагаме с няколко вида пелети, включително дървесни и слънчогледови."- обясни Димчо Костадинов.

Какъв метод на отопление избират тази зима видинчани и какви са алтернативите пред жителите на крайдунавския град- това ги попитахме в анкета по темата:

"На дърва, това е най- доказаното през годините. Дъщеря ми и зет ми са на климатик. Имам четири кубика дърва и ми стигат ... Аз съм бил винаги на ток и съм доволен ... И ние сме на климатик, на ток сме били винаги и сме доволни ... Климатикът е по- евтин от всичко друго, дори и от твърдото гориво. Нашите климатици са от тия хубавите и работят добре. Всичко друго като духалки и т.н. само работи и ти харчи ток, а не те топли."- коментираха видинчани.

В края на октомври изтече крайният срок за подаване на заявления за отопление, съобщиха от дирекция "Социално подпомагане". Размерът на целевата помощ бе увеличен с 30 лв. спрямо миналата година, като помощта се отпуска за период от пет месеца- от 1 ноември до 31 март. В крайна сметка всяко домакинство може да избере своя алтернативен начин за отопление, стига това да отговаря на необходимите норми и изисквания и разбира се на финансовите възможности на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00