Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!" 

И обявиха дни на траур. 

Венцислав Станев бе човек с харизма, ценен и уважаван в обществото. Често е гостувал в Радио Видин. В едно интервю в навечерието на най-българския празник- 24 май през 2018 година, той сподели своя оптимизъм за "царското" училище, за българското училище изобщо и увереността си, че българският учител и българските ученици по нищо не отстъпват на западните си колеги. Тогава с него разговаря колегата Цветомир Цветанов:

"Българският учител стои добре, и нашите ученици стоят добре... И знаят, и могат, и се чувстват добре, и показват знания... И някак си прекалено много си посипваме главата с пепел. Погледнете- като отидат някъде нашите ученици, обикновено постигат успехи. Защо ги постигат? Просто защото могат, просто защото знаят... Учителите ни също стоят много добре, в резултат на ходенията ни /б.р. работата по проекти/, малко понадигнахме глава, малко понатрупахме самочувствие. По-младите учители се справят добре и с английския език... Аз вярвам, че ще се намерят доста млади и мотивирани хора, защото, ако в образованието има добре образовани и щастливи хора, уверени, те ще направят добре образовани и щастливи ученици. Това означава, че ще имаме добре образовани и успешни лекари, журналисти, артисти, ковачи, шофьори... Докато, ако попаднат някои хора, които просто отиват да бъдат учители, защото не могат друго да правят- нищо добро не чака нацията... Една нация е успешна, когато има добро образование и добро здраве. Това е фундаментът. Аз съм оптимист и вярвам, че нещата ще бъдат по-добри... Много от западните ни колеги казват, че в НАШЕТО училище има дух, уют, комфорт, спокойствие... Пожелавам на колегите да са здрави, щастливи, усмихнати, да обичат децата и да бъдат обичани от близките им и от хората, които харесват, да мечтаят и да вярват...." 

Същата година за празника той получи почетен плакет и сертификат - за изключителен принос в развитието на образованието в Община Видин, за висок професионализъм и дългогодишна педагогическа дейност,  добър управленски подход и реализиране на ефективен модел за развитие на иновативно училище. 

Днес един от хилядите негови ученици написа на страницата си: "От часовете по физика и астрономия директорът държеше да се научат две неща- формулата на Айнщайн и житейските му уроци. За формулата не съм сигурен, но житейските уроци са научени. Светъл път, г-н Станев!" 

Директорът учеше децата на простички неща. Заветът му към абитуриентите при изпращането на Випуск 2019 бе да обичат училището и Родината, и да вярват в собствените си сили. 

"...Пожелавам ви да вярвате в доброто, в успехите, и най-вече, да вярвате в себе си. Да мечтаете и да преследвате своите мечти- дръзко, напористо, и докрай! ... Заклевам ви- да помните нашето училище и да помагате на нашето училище! Да помните нашия град и да помагате на нашия град! Да помните нашата Родина и винаги да й помагате- където и да се намирате! Направете я такава, че да се гордеем с вас! Бъдете ми здрави, бъдете ми щастливи, и много-много успешни!"

Венцислав Станев е роден през 1960 година. По време на педагогическата си кариера е бил директор и учител в Основно училище "Св. Климент Охридски", а от 2002 година е директор на Видинската гимназия.

В негова памет пред сградата на училището е оформен траурен кът, където всеки може да се преклони и да изрази почитта си. Погребението на Венцислав Станев ще е утре, 3 декември, от 13 часа в гробищния парк на село Флорентин. 

Екипът на Радио Видин поднася искрени съболезнования към близките и семейството му!


Поклон пред паметта му! 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55