Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 млн. лева допълнително от държавата за Северозапада, но не за всички общини

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Близо 30 млн. лева допълнителен трансфер отпусна правителството за общини от Северозападна България. В какви инфраструктурни проекти ще бъдат вложени тези средства и защо част от общините не получиха от тях? Проверихме в "Посоките на делника".

Повече от 9 млн. лева ще получат като предколеден подарък 7 видински общини: Видин, Брегово, Бойница, Кула, Ново село, Ружинци и Чупрене. Средствата главно са за ремонт на улици, обществени пространства, детски градини, читалище, социални домове и институции.


"Това е нещо много хубаво, което очаквахме да се случи, макар и с известен скептицизъм, имайки предвид огромните разходи, които държавата извърши тази година за борба с коронавируса. Заради това сме действително благодарни на Борисов и на цялото правителство. Тези средства са изключително насочени към благоустрояване на населените места. Значителна част от парите за всички общини в страната са насочени към Северозападна България. Това е в резултат на изпълнение на програмата, която правителството прие миналата година, за подкрепа на Северозапада. Разчетът на тези средства е до 2027 година, така че в края на това десетилетие нашите населени места да се изравнят по стандарт с тези от южна България", обясни народният представител Владимир Тошев.

2 750 000 лева допълнителните средства за община Видин.


"Това е едно прекрасно решение, което ще даде глътка въздух на община Видин. Целевите средства са за междублокови паркинзи, улична инфраструктура, въобще- за благоустройство на цялата община. Сформираме комисия с отдела по строителство, ще минем квартал по квартал, село по село, ще говорим с кметовете, с председателите на етажни собствености, за да видим къде е най-наложително тези пари да влязат, защото Видин има нужда от промяна. В момента Бойко Борисов е министър председател и работи много добре с Община Видин, въпреки многото спекулации, които чувам. Правителството, колкото може в тази тежка ситуация, ни помага. Благодаря и на г-н Тошев, и на г-н Росен Живков, и на всички народни представители, които са направили всичко възможно Община Видин да получи тези близо 3 млн.", каза кметът на Видин Цветан Ценков.

800 000 лева са предвидени за община Бойница в област Видин.

"Поисках от Министерството на финансите 800 000 лева за асфалтиране на улици в четири от населените места- Бойница, Раброво, Бориловец и Шишенци. Мислех, че заради ситуацията в страната, няма да получа тези средства, но българското правителство и този път се отзова. Много сме благодарни, че се сетиха в последните работни дни на годината за малките общини и ни дадоха такива средства", каза пред Стефка Павлова кметът на община Бойница Анета Генчева.

"Всеки лев за нас е безценен, а за 1 млн. какво да кажа? Един милион благодарности на правителството, което ги отпусна. Продължаваме реконструкция и рехабилитация на улична пътна мрежа след подмяна на водопровод в Горни Лом и Чупрене", добави кметът на Чупрене Анжело Добричов, чиято Община ще получи 1 млн. лева с правителственото постановление.



Четири видински общини- Белоградчик, Макреш, Димово и Грамада, обаче не попаднаха в списъка и няма да получат от допълните средства.

"Мога да обясня за седемте общини, които ще получат допълнителни средства, по простата причина, че имам действително добра комуникация с кметовете, с администрацията, с общинските съвети. За съжаление, за останалите четири общини не мога да дам подробности, не знам дали те са имали някакви запитвания, някакви искания към ресорните министерства, към министъра на финансите, лично към премиера", посочи народният представител Владимир Тошев.



"Това е грозна история. Не за първи път това се случва. Винаги, когато усетим, че се събират предложения, пускаме и ние. Значими, важни предложения, със социален ефект. Но това не се чете, списъкът сигурно предварително е направен. На гербаджийските общини разпределят едно число пари и на кой колкото му се падне- без никакъв критерий, без никаква класация, каквато и да е тя. Няма такова нещо, че не сме изпратили и ние предложение- имам входящ номер в Министерството на финансите 08-00-2100 от 2.12.2020 година. Друг е и въпросът, че не се оповестява никъде, че се събират предложения, искания, аргументи... Казват на депутатите "направете списък", те го правят, и раздават. Това са обществени пари, пари на всички, трябва да има критерии, за да се раздават тези средства", коментира кметът на Белоградчик Борис Николов.


С Постановлението на Министерския съвет са одобрени допълнителни трансфери за около 9 милиона лева за различни инфраструктурни проекти и по бюджетите на 7 от общините в област Враца- Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мизия, Мездра, Оряхово и Враца.

Най-много допълнителни средства в Северозапада тази година получи Монтана- 5 милиона 350 хиляди лева. Те ще бъдат използвани за ремонт на централния площад "Жеравица" в областния град.

11 милиона 650 хиляди лева отпусна държавата общо за област Монтана. 2.5 милиона лева са за ремонт и реконструкция на улици в община Лом. За същата дейност 1.5 милиона получава община Вършец. 1.3 милиона лева ще бъде вложени за подмяна на водопровода в село Сливовик, община Медковец. 1 милион лева държавата дава на община Берковица, за да ремонтира централния си площад.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00