Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво не знаем за чая

Снимка: Колаж на Радио Видин

Днес е Международния ден на чая. Отбелязва се от 2005 г. с решение на петия Световен социален форум в Порту Алегри, Бразилия (26-31 януари 2005). Годишнина от приемането на "Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия" (15 декември 1773). 

Чаят е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст (Camellia sinensis). След водата чаят е най-консумираната напитка в света и има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус
Съществуват 6 основни разновидности на чая - бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението. Чай се нарича също отварата, приготвена от различни части на други растения - цветове, листа, плодове. Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства. 

На теория приготвянето на чай е много лесно. Необходими са ви само гореща вода, чай и чаша. Изпиването на перфектната чаша чай изисква внимателна и целенасочена подготовка. За направата на различните видове чай се изисква определено количество, време на попарване и температура на водата, обясни Красимир Рангелов, представител за България на "Julius Meinl"- един от първите производители на кафе и вносители на чай в Европа: 

"Ние, като първата кафе компания в Европа от 1862 г., семейна компания пето поколение, разработваме рецепти за чай доста активно, като сме един от първите вносители на чай в Европа. От 1894 г. датира първия внос в нашата компания за чай. Приготвянето на чай изглежда твърде лесно, но има конкретни специфики. Винаги използваме прясна вода. Другото е да спазим времето на запарване. За различните видове чай има различно време на запарване и температура, която се препоръчва. Другото, което е важно, когато консумираме напитката, да не правим по възможност нищо, за да можем максимално да се насладим на вкусовите и ароматни качества. Това, което е хубаво да се знае е, че при по-кратко запарване цветът на напитката става по светъл и вкусът на самият чай става по-лек. Ако по-дълго време запарваме напитката, цветът става по-тъмен и нюансите и вкусовете на напитката стават по-плътни."
чаена церемония, китайска му работа
Основните видове чай са 4 - черен, зелен, плодов и билков. Всеки от тях има специфика на приготвянето, поясни Красимир Рангелов:

"По отношение на черния чай- 1 грам се използва за 100 милилитра вода. Времето на запарване е хубаво да бъде между 3 и 5 минути. Температурата на запарване е хубаво да бъде близка до тази на кипене- между 95 и 100 градуса. За зеления чай отново 1 грам е дозата, която е характерна за 100 милилитра вода, но тук времето на запарване е по- малко - 2-3 минути. Температурата е чувствително по- ниска- от 75 до 85 градуса. По отношение на плодовия чай е хубаво да се сложи малко по- голямо количество - между 1 и 2 грама за 100 милилитра вода. Времето за запарване е от 5 до 10 минути и температурата е препоръчителна да е 100 градуса, за да може да се извлекат максимално вкусовите качества. При билковия чай начина на приготвяне е сходен като плодовия. Отново 1-2 грама чай за 100 милилитра вода, между 5 и 10 минути, при 100 градуса. Ако чаят е приготвен днес, не е хубаво да го консумираме на другия ден."

Чаят има тонизиращо действие и традиционно се приема, че той има здравословно влияние. Физиологичният ефект на чая се свързва с изобилието и разнообразието на съдържащите се в него активни вещества. И докато ролята им в биохимическите процеси на организма е относително добре изучена и благоприятното въздействие на някои от тях е установено, ефективността на чая като лечебна напитка продължава да е обект на научни изследвания. Пият ли чай видинчани, какъв вид предпочитат и колко често? 
 
"Обичам плодов чай сутрин след ставане за закуска... Напоследък си правя черен чай с бадемово мляко, силен е, затова го пия сутрин и на обяд... Рядко пия вечер, билков от лайка... Черен и зелен не обичам, вкуса не ми допада толкова... Чай пия всякакъв, поне 4-5 чаши на ден... По принцип пия кафе, чай много рядко... Пия мурсалски, на няколко дни веднъж сутрин..."

Чаеното растение произхожда от областите в Източна и Южна Азия и се предполага, че родината му са териториите в северната част на Бирма и китайските провинциите Юнан и Съчуан. Пиенето на чай в Китай вероятно започва по време на династията Шан (1600 - 1046 пр.н.е.), първоначално за лечебни цели. По-късно, при управлението на династията Цин (221 - 206 пр.н.е.), чаят придобива по-широко разпространение, но популярност като тонизираща напитка придобива по време на династията Тан (618 - 907 г.). През този период чаят става известен и в съседните страни - Корея, Япония, Монголия и Виетнам. Чаят е напитка консумирана и в двора на Чингис хан, а след смъртта му и приемането на будизма в Монголия е въведен като свещена напитка от Хубилай хан. 

В много страни чаената напитка е елемент от местната култура. Традициите са свързани с начина на сервирането на напитката, вида на предпочитания чай, преобладаващия начин на неговото приготвяне и със своеобразието на използваните съдове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Главен инспектор Генади Янчовски, "ПБЗН" - Видин: Екипите са реагирали на над 120 произшествия

На днешния ден  спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  отбелязват п рофесионалния си празник. За да разкаже за отговорността и предизвикателствата на тази нелека професия, в студиото на Радио Видин гостува главен инспектор Генади Янчовски - началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност..

публикувано на 18.07.25 в 16:49

Коя е "Сестра ми"

През целия си живот доктор Ирини Харингфорд е живяла с мисълта, че е била изоставена от родителите си. „Подарена“ на леля си. Вярвала е, че майка ѝ и баща ѝ са я отхвърлили, избирайки да оставят в семейството само прекрасната ѝ сестра Елинор. Романът „Сестра ми“ на Мишел Адамс е от книгите, които през цялото време ти се иска да..

публикувано на 18.07.25 в 16:30

От боклука до любовта: Историята на Лиза

Днес ще ви разкажем една от онези истории, които топлят сърцето . Преди повече от две години Стефка Иванова от Видин намира малко кученце, захвърлено сред боклуците. Кръщава го Лиза. Изтощена, слаба и отчаяно нуждаеща се от грижа, Лиза започва да разцъфтява с всеки изминал ден от вниманието и обичта на Стефка. Животът,  и на двете, се..

публикувано на 18.07.25 в 16:03

Самодейци от Монтанско отиват на събора в Копривщица

Групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор ще представят област Монтана на 13-ия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който тази година ще се проведе от 8 до 10 август. Определени са от жури с председател д-р  Стела Ненова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. За Славейко..

публикувано на 18.07.25 в 15:45

Индустриален парк правят във Видахим

Със символична "първа копка" днес беше дадено началото на изграждането на индустриалния парк "Видин-юг", обособена територия, за която са осигурени устройствени, технически и организационни условия за производствени дейности. Южната индустриална зона в крайдунавския град е разположена върху част от терена на бившия завод за гуми "Видахим" и е..

публикувано на 18.07.25 в 14:54

"Едно" на 18 юли 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от фондация "Подкрепа за реализация"- Видин организираха през последните седмици.  Във видинското село Майор Узуново се проведе десетото издание на международния етнофестивал за хора с увреждания "Балканска среща". Организира се от фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със сдружение от..

публикувано на 18.07.25 в 14:44

"Вечер(на) дума": Когато литературата се поднася с коктейл и залез над Дунав

Днес ще си говорим за литература... и ако тя, литературата, беше напитка, тази вечер във Видин щеше да бъде поднесена с резен залез, щипка музика и коктейл от изящни думи. Ще ви разкажем за събитието Вечер(на) дума , което не просто събира поети и писатели. Стилът? Официален. Етикетът? Изискан. В тази вечер, в която думите ще звучат..

публикувано на 18.07.25 в 14:20