Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво не знаем за чая

Снимка: Колаж на Радио Видин

Днес е Международния ден на чая. Отбелязва се от 2005 г. с решение на петия Световен социален форум в Порту Алегри, Бразилия (26-31 януари 2005). Годишнина от приемането на "Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия" (15 декември 1773). 

Чаят е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст (Camellia sinensis). След водата чаят е най-консумираната напитка в света и има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус
Съществуват 6 основни разновидности на чая - бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението. Чай се нарича също отварата, приготвена от различни части на други растения - цветове, листа, плодове. Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства. 

На теория приготвянето на чай е много лесно. Необходими са ви само гореща вода, чай и чаша. Изпиването на перфектната чаша чай изисква внимателна и целенасочена подготовка. За направата на различните видове чай се изисква определено количество, време на попарване и температура на водата, обясни Красимир Рангелов, представител за България на "Julius Meinl"- един от първите производители на кафе и вносители на чай в Европа: 

"Ние, като първата кафе компания в Европа от 1862 г., семейна компания пето поколение, разработваме рецепти за чай доста активно, като сме един от първите вносители на чай в Европа. От 1894 г. датира първия внос в нашата компания за чай. Приготвянето на чай изглежда твърде лесно, но има конкретни специфики. Винаги използваме прясна вода. Другото е да спазим времето на запарване. За различните видове чай има различно време на запарване и температура, която се препоръчва. Другото, което е важно, когато консумираме напитката, да не правим по възможност нищо, за да можем максимално да се насладим на вкусовите и ароматни качества. Това, което е хубаво да се знае е, че при по-кратко запарване цветът на напитката става по светъл и вкусът на самият чай става по-лек. Ако по-дълго време запарваме напитката, цветът става по-тъмен и нюансите и вкусовете на напитката стават по-плътни."
чаена церемония, китайска му работа
Основните видове чай са 4 - черен, зелен, плодов и билков. Всеки от тях има специфика на приготвянето, поясни Красимир Рангелов:

"По отношение на черния чай- 1 грам се използва за 100 милилитра вода. Времето на запарване е хубаво да бъде между 3 и 5 минути. Температурата на запарване е хубаво да бъде близка до тази на кипене- между 95 и 100 градуса. За зеления чай отново 1 грам е дозата, която е характерна за 100 милилитра вода, но тук времето на запарване е по- малко - 2-3 минути. Температурата е чувствително по- ниска- от 75 до 85 градуса. По отношение на плодовия чай е хубаво да се сложи малко по- голямо количество - между 1 и 2 грама за 100 милилитра вода. Времето за запарване е от 5 до 10 минути и температурата е препоръчителна да е 100 градуса, за да може да се извлекат максимално вкусовите качества. При билковия чай начина на приготвяне е сходен като плодовия. Отново 1-2 грама чай за 100 милилитра вода, между 5 и 10 минути, при 100 градуса. Ако чаят е приготвен днес, не е хубаво да го консумираме на другия ден."

Чаят има тонизиращо действие и традиционно се приема, че той има здравословно влияние. Физиологичният ефект на чая се свързва с изобилието и разнообразието на съдържащите се в него активни вещества. И докато ролята им в биохимическите процеси на организма е относително добре изучена и благоприятното въздействие на някои от тях е установено, ефективността на чая като лечебна напитка продължава да е обект на научни изследвания. Пият ли чай видинчани, какъв вид предпочитат и колко често? 
 
"Обичам плодов чай сутрин след ставане за закуска... Напоследък си правя черен чай с бадемово мляко, силен е, затова го пия сутрин и на обяд... Рядко пия вечер, билков от лайка... Черен и зелен не обичам, вкуса не ми допада толкова... Чай пия всякакъв, поне 4-5 чаши на ден... По принцип пия кафе, чай много рядко... Пия мурсалски, на няколко дни веднъж сутрин..."

Чаеното растение произхожда от областите в Източна и Южна Азия и се предполага, че родината му са териториите в северната част на Бирма и китайските провинциите Юнан и Съчуан. Пиенето на чай в Китай вероятно започва по време на династията Шан (1600 - 1046 пр.н.е.), първоначално за лечебни цели. По-късно, при управлението на династията Цин (221 - 206 пр.н.е.), чаят придобива по-широко разпространение, но популярност като тонизираща напитка придобива по време на династията Тан (618 - 907 г.). През този период чаят става известен и в съседните страни - Корея, Япония, Монголия и Виетнам. Чаят е напитка консумирана и в двора на Чингис хан, а след смъртта му и приемането на будизма в Монголия е въведен като свещена напитка от Хубилай хан. 

В много страни чаената напитка е елемент от местната култура. Традициите са свързани с начина на сервирането на напитката, вида на предпочитания чай, преобладаващия начин на неговото приготвяне и със своеобразието на използваните съдове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Поглед към Стамбол капия, март 1942 година.

83 години от голямото наводнение на Видин

Днес се навършват 83 години от най-голямото наводнение в историята на Видин . То застига града в нощта срещу 4 март 1942 година , около 2:30 ч., когато водите на река Дунав заливат града с 5-метрова вълна. Причина за наводнението е задръстване на ледовете по реката. Мащабите на бедствието са огромни, а пораженията - катастрофални.  От..

публикувано на 04.03.25 в 16:53

Жителите на Връв искат асфалтирани улици и нов ВиК тръбопровод

Нерешени с години проблеми доведоха до  свикване на общо събрание на жителите на село Връв, община Брегово. Това е първото такова събрание от поне 20 години, каза пред Радио Видин председателят на инициативния комитет Галя Маринова : "Като млад човек, естествено, много неща ме възмущават. Всичко е спряло по времето на комунизма и няма никакво..

публикувано на 04.03.25 в 13:10

Ученици от Видин изграждат култура на толерантност

Ученици от видинското Основно училище "Иван Вазов" проведоха преди дни инициатива "Ден на розовата фланелка". Проявата е част от Международния ден за борба с тормоза в училище , който се заражда в Канада и се провежда всяка последна сряда от месец февруари, обясни за Радио Видин Кирил Георгиев , педагогически съветник в училището:..

публикувано на 04.03.25 в 13:00

3-ти март: Символ на борбата за свобода и независимост

На 3-ти март 1878 година България беше освободена след близо 500 години османско владичество, но пътят към тази победа не е бил  лесен и е бил изпълнен със стотици хиляди жертви. Освобождението на България не е просто исторически момент - то е символ на борбата за свобода, независимост и национално възраждане. През този период на тъмнина,..

публикувано на 03.03.25 в 16:00

Професор Йосиф Аврамов представя две от новите си книги

Утре, на 4 март, в Културен център "Жул Паскин" във Видин, ще се проведе събитие, посветено на две от най-новите книги на професор Йосиф Аврамов - "Силата на парите - том 1“ История и теория на парите и "Силата на парите - том 2“ (България и еврото. Банково дело и ценни книжа) .  Тези произведения ще ни запознаят с дълбокото значение на..

публикувано на 03.03.25 в 15:30

Видин отбеляза 3-ти март с тържествени събития и почит към героите на България

Днес отбелязваме един от най-светлите дни в българската история - 3-ти март, денят на освобождението на България.   По този повод бяха организираха редица събития във Видин, които ни напомниха за цената на свободата и за всички герои, които са се жертвали за нашето бъдеще. След молитвата, в 10:45 часа пред паметника на румънските воини в село..

публикувано на 03.03.25 в 14:00

Освобождението на Белоградчик и неговите герои

На 24 април 1877 година с манифест от руския император Александър II е обявената поредната Руско- Турска война, която за нас българите като народ, се явява Освободителна. На 27 юни руските войски навлизат в българска територия при град Свищов. Населението възторжено вярва, че свободата е близо. Изключение не правят и нашите предци от град..

публикувано на 03.03.25 в 13:22