Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво не знаем за чая

Снимка: Колаж на Радио Видин

Днес е Международния ден на чая. Отбелязва се от 2005 г. с решение на петия Световен социален форум в Порту Алегри, Бразилия (26-31 януари 2005). Годишнина от приемането на "Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия" (15 декември 1773). 

Чаят е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст (Camellia sinensis). След водата чаят е най-консумираната напитка в света и има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус
Съществуват 6 основни разновидности на чая - бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението. Чай се нарича също отварата, приготвена от различни части на други растения - цветове, листа, плодове. Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства. 

На теория приготвянето на чай е много лесно. Необходими са ви само гореща вода, чай и чаша. Изпиването на перфектната чаша чай изисква внимателна и целенасочена подготовка. За направата на различните видове чай се изисква определено количество, време на попарване и температура на водата, обясни Красимир Рангелов, представител за България на "Julius Meinl"- един от първите производители на кафе и вносители на чай в Европа: 

"Ние, като първата кафе компания в Европа от 1862 г., семейна компания пето поколение, разработваме рецепти за чай доста активно, като сме един от първите вносители на чай в Европа. От 1894 г. датира първия внос в нашата компания за чай. Приготвянето на чай изглежда твърде лесно, но има конкретни специфики. Винаги използваме прясна вода. Другото е да спазим времето на запарване. За различните видове чай има различно време на запарване и температура, която се препоръчва. Другото, което е важно, когато консумираме напитката, да не правим по възможност нищо, за да можем максимално да се насладим на вкусовите и ароматни качества. Това, което е хубаво да се знае е, че при по-кратко запарване цветът на напитката става по светъл и вкусът на самият чай става по-лек. Ако по-дълго време запарваме напитката, цветът става по-тъмен и нюансите и вкусовете на напитката стават по-плътни."
чаена церемония, китайска му работа
Основните видове чай са 4 - черен, зелен, плодов и билков. Всеки от тях има специфика на приготвянето, поясни Красимир Рангелов:

"По отношение на черния чай- 1 грам се използва за 100 милилитра вода. Времето на запарване е хубаво да бъде между 3 и 5 минути. Температурата на запарване е хубаво да бъде близка до тази на кипене- между 95 и 100 градуса. За зеления чай отново 1 грам е дозата, която е характерна за 100 милилитра вода, но тук времето на запарване е по- малко - 2-3 минути. Температурата е чувствително по- ниска- от 75 до 85 градуса. По отношение на плодовия чай е хубаво да се сложи малко по- голямо количество - между 1 и 2 грама за 100 милилитра вода. Времето за запарване е от 5 до 10 минути и температурата е препоръчителна да е 100 градуса, за да може да се извлекат максимално вкусовите качества. При билковия чай начина на приготвяне е сходен като плодовия. Отново 1-2 грама чай за 100 милилитра вода, между 5 и 10 минути, при 100 градуса. Ако чаят е приготвен днес, не е хубаво да го консумираме на другия ден."

Чаят има тонизиращо действие и традиционно се приема, че той има здравословно влияние. Физиологичният ефект на чая се свързва с изобилието и разнообразието на съдържащите се в него активни вещества. И докато ролята им в биохимическите процеси на организма е относително добре изучена и благоприятното въздействие на някои от тях е установено, ефективността на чая като лечебна напитка продължава да е обект на научни изследвания. Пият ли чай видинчани, какъв вид предпочитат и колко често? 
 
"Обичам плодов чай сутрин след ставане за закуска... Напоследък си правя черен чай с бадемово мляко, силен е, затова го пия сутрин и на обяд... Рядко пия вечер, билков от лайка... Черен и зелен не обичам, вкуса не ми допада толкова... Чай пия всякакъв, поне 4-5 чаши на ден... По принцип пия кафе, чай много рядко... Пия мурсалски, на няколко дни веднъж сутрин..."

Чаеното растение произхожда от областите в Източна и Южна Азия и се предполага, че родината му са териториите в северната част на Бирма и китайските провинциите Юнан и Съчуан. Пиенето на чай в Китай вероятно започва по време на династията Шан (1600 - 1046 пр.н.е.), първоначално за лечебни цели. По-късно, при управлението на династията Цин (221 - 206 пр.н.е.), чаят придобива по-широко разпространение, но популярност като тонизираща напитка придобива по време на династията Тан (618 - 907 г.). През този период чаят става известен и в съседните страни - Корея, Япония, Монголия и Виетнам. Чаят е напитка консумирана и в двора на Чингис хан, а след смъртта му и приемането на будизма в Монголия е въведен като свещена напитка от Хубилай хан. 

В много страни чаената напитка е елемент от местната култура. Традициите са свързани с начина на сервирането на напитката, вида на предпочитания чай, преобладаващия начин на неговото приготвяне и със своеобразието на използваните съдове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"За" и "против" униформите в училищата

През последните години все повече училища въвеждат задължително училищно облекло с надеждата да подобрят учебната среда. Основните цели на тази практика са да се създаде чувство за принадлежност, да се намалят социалните различия между учениците и да се повиши дисциплината. Темата обаче остава спорна. Дали носенето на униформи действително води..

публикувано на 12.09.25 в 17:05

Тайните на "Мъртвата планина"

През октомври 2008 г. група от деветима студенти, опитни планинари, тръгва на поход през планината Манцано в американския щат Ню Мексико. Никой от деветимата не се връща жив. Дни по-късно спасителните екипи откриват шест тела на необясними места с още по-необясними наранявания. ФБР поема случая, но не откриват нищо, което да обясни станалото, и той..

публикувано на 12.09.25 в 16:55

Видинчанин ремонтира и произвежда медни духови инструменти

Тромпетите, корнетите и флигорните са едни от най-важните духови инструменти, използвани в класическата музика, джаза, духовите оркестри и съвременните музикални стилове. Николай Илиев е от Видин и е единственият майстор в доста голям периметър на духови инструменти, които прави /тромпети и флигорни/ и ремонтира. Той е и преподавател по музика..

публикувано на 12.09.25 в 16:25

За приятелките Симона и Айра

Връзката между кучета и деца представлява интерес за учените в тази област. Кучетата са онези любвеобилни и грижовни четириноги, които стоят в основата на радостта, милите и забавни спомени в живота на всяко семейство. Много родители изпитват колебания дали би било удачно, или не да си вземат куче у дома, когато имат малко дете. Притесняват се, че..

публикувано на 12.09.25 в 15:30

Демонстрация на пожарна и аварийно-спасителна техника се състоя във Видин

Седмица на пожарната безопасност се провежда от 8 до 14 септември. Обявена е от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ заради професионалния празник на пожарникарите - 14 септември. Днес по този повод по традиция  се проведе демонстрация на пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване на площад „Баба Вида“ във Видин...

публикувано на 12.09.25 в 14:20

Чипровци - градът на килимарството и миньорите, на богатата история и култура

Екипът на радио Видин гостува на град Чипровци,  област Монтана. Градът е административен център на едноименната община. Днес  в Чипровци живеят 1529 души по настоящ и 1656 по постоянен адрес, а в цялата община жителите са около 2950.  Чипровци е град на миньори, на богата история и култура,  на католическо население и на чипровските..

публикувано на 12.09.25 в 12:05
Снимката е илюстративна

Психолог: Доверието помага на малкия ученик да изгради увереност

Първият учебен ден е изключително вълнуващ и важен момент за малкия ученик. Подготовката за него започва още в предучилищния етап, като роля в този процес имат и педагози, и родители. Естествено е тя да започне от родителите в домашна обстановка, каза психологът от Лом Елеонора Бойчева и обясни как по-лесно може да се извърши преходът:..

публикувано на 12.09.25 в 10:00