Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни средства за училища и центрове за образователна подкрепа

2
Снимка: Радио ВИДИН

Допълнителни средства получиха  държавните и общински училища, както  и центрове за специална образователна подкрепа в област Видин. Средствата са за  подпомагане на бюджетите на учебните заведения с допълнителни електронни устройства, както и за допълнителни  мерки против КОВИД.  Дванадесетте училищата в Община Видин получават  общо  сумата от 102 521 лв. Средствата се използват по предназначение - с тях се закупуват електронни устройства на ученици, които нямат такива. Финансовата помощ се разпределя  спрямо броя на учениците. Помощта е навременна и необходима, каза Веселка Асенова, началник на РУО- Видин:


"Новото постановление, което е ПМС № 346/09.12.2020 г.,  то е за допълнителни средствата за подпомагане на бюджетите на държавните и общинските училища и центрове за специална образователна подкрепа. Това са допълнителни разходи/трансфери за осигуряване на ефективни противоепидемични мерки за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19 в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа.  И по общини средствата са следните: община Видин - 102 521 лв., община Грамада - 1 972 лв, община Димово - 19 965, община Кула - 9 700 лв, община Макреш - 1 346 лв, община Ново село - 7 047 лв, община Ружинци - 15 007 лв, община Чупрене - 3 561 лв, община Белоградчик - 11 677, община Бойница - 2 257 лв, община Брегово - 7 558 лв.  Всеки, който иска да го види този списък, той  е качен на страницата на МОН в "Делегирани бюджети"."


За СУ "Свети Свети Кирил и Методий" са отпуснати  15 813 лв., 14 443 лева  получава СУ "Цар Симеон Велики", по 10 хил. лв. са отпуснати за  ОУ "Иван Вазов" и ОУ "Любен Каравелов". Най-малко пари - 1 676 лв получава ОУ "Христо Ботев" в град Дунавци.

Най-голяма е сумата, която получава ППМГ "Екзарх Антим Първи" - 16 114 лв. Тези средства са за дезинфектанти и други средства за профилактика в училището, както и за закупуване на преносими компютри за 8 ученици - казва заместник-директорът Женя Асенова:


"Допълнителните средства ни се предоставят във връзка с  многото разходи, които се направиха по време на националните външни оценявания и др. Да бъдат използвани за уреди за изчистване на въздуха, преносими компютри, за превенция и намаляване  разпространението  на COVID.  Що се касае за преносими компютри закупихме от новите Chromebook, имаме ученици, на които сме раздали стари таблети, но са стари. Имаме 8 деца, които ползват служебни  таблети и предстои да им закупим от новите Chromebook, те са перфектни и много добре работят. Те работят с платформи." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00