Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрата новина на 2020 година в Северозапада

8
Снимка: Радио Видин


Новините, свързани с новия коронавирус, доминираха в новинарските емисии почти през цялата 2020 година. Въпреки това не липсваха и позитивни събития. През годината те като че ли останаха на заден план, но днес, 31 декември, с помощта на нашите сътрудници и на жители на Видин връщаме лентата, за да ви представим добрата новината на годината в Северозапада. 

За хората от Врачанско добрата новина бе пускането за движение на ремонтиращия се път между Мездра и Ботевград, предаде Жоро Александров:

"От 12 декември коли, автобуси и камиони вече могат да преминават през невралгичния участък, като това ще отпуши напрежението в селата по Искърското дефиле, където цяло лято ТИР-овете изтормозиха хората, както и през прохода "Петрохан", който при зимни условия не е най-доброто място за придвижване на тежки камиони. 6 месеца бяха необходими на строителите, за да се справят наполовина със задачата в участъка между мездренските села Ребърково и Лютидол. В момента движението се осъществява в едната от двете ленти за движение на бъдещия скоростен път. Другата - все още се изгражда. Въпреки това, шофьорите са доволни, защото трафикът от и за София вече не е кошмарен, както беше през лятото и есента. Надеждите са свързани с това, че до края на 2022 година 33-километровият участък между Мездра и Ботевград ще бъде завършен и ще може да поеме трафика между Видин и София."


В условията на пандемия от коронавирус, Монтана стана по-чист, по-зелен и с подобрена инфраструктура град, информира Любо Андреев:

"С помощта на общинско предприятие "Чистота” бяха премахнати стотици незаконни гаражи на територията на цяла Монтана. Оттам бяха извозени тонове боклуци. Бяха съборени и няколко отчуждени стари опасни къщи, обитавани от бездомници. Монтана може да се похвали с нов булевард. "Арнолди” вече е с двупосочно, 4-лентово движение. Монтана получи и коледен подарък от българското правителство. С постановление на Министерския съвет държавата отпусна 5 350 000 лева за реконструкцията на площад "Жеравица"."

Добрата новина за Белоградчик е отварянето на две нови социални услуги, каза сътрудникът на Радио Видин в града Иванка Петрова:

"Център за обществена подкрепа и Дневен център за деца и младежи с увреждания заработиха само преди три месеца. В тях се оказва специализирана подкрепа и грижи на децата в риск и техните семейства, на приемните родители и осиновители, на младите майки, както и професионална рехабилитационна грижа за децата и младежите с увреждания. От друга страна, в Центровете са разкрити 32 работни места, което за високия процент безработни в града е още една добра новина. Но най-добрата новина дойде само преди броени часове, когато на последната си сесия за тази година Общинският съвет гласува намаление на данъците за придобито имущество."

Нямаха край добрините, извършени в община Мездра, обобщи Петко Котларски:                                                                 
"За втора поредна година учениците от училището в Зверино и секретарят на читалището в Оселна Десислава Димитрова се включиха в инициативата "Жълти стотинки“. В Деня на доброволчеството - 5 декември, те предоставиха събраните 43 кг монети на организаторите на кампанията. 



Цели 33 см от косата на 18-годишната Деяна от Оселна вече са изпратени в Асоциацията за превенция на рака "Промени живота си сега“, където се приемат дарения във вид на коса, от която безплатно изработват перуки за онкоболни. А младото момиче се чувства прекрасно с новата си прическа."






Добротворство и детски талант е знакът на добрите новини през годината във Вършец, каза сътрудникът ни Петя Генова:

"Три девойки от Средно училище "Иван Вазов" се класираха на челни места в научно състезание. Тереза Стефанова и Милена Илиева от 12 клас станаха четвърти на Националното състезание по природни науки и екология със своя проект "Око и зрение". Веднага след тях се класира Елина Ивайлова от школото с проекта си "Народна метрология и астрология". Още една възпитаничка на училището заслужава аплодисменти - Сандрина Иванова от клуб "Добротворци" спечели приза "Доброволец на 2020 година" в инициативата на Министерството на младежта и спорта."

Петя Генова ни припомня и добрите новини в Берковица, които тази година бяха свързани с културата:

"На 24 октомври - рождения ден на големия Йордан Радичков, бяха обявени победителите от първото издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков“. Деян Енев с "Лала Боса“ е носителят на голямата награда. Конкурсът е единствен по рода си в България, награди се присъждат само за нови сборници с разкази и ще се провежда ежегодно."

Много поводи за радост и гордост имаха през годината жителите на Лом, припомни Владимир Недев:

"Децата от вокална група "Шоколадче”, с ръководител Росица Кръстева, отново приковаха вниманието върху себе си със спечелените първи награди от певчески конкурси в страната и чужбина. Формацията успя да впечатли с изявите си доказани вокални специалисти и взискателна публика от цял свят."


С помощта на жители на Видин потърсихме добрата новина за града. Повечето от анкетираните смятат, че това е коледната украса и настроението, което тя създава в края на 2020-та:

"Има много хубава украса, допринася за настроението...Коледната украса... Коледното настроение тази година беше наистина много добро и пързалката, въпреки че във Фейсбук много казват, че не е хубава, че не е било редно, че парите можело да отидат другаде. Но все пак децата трябва да имат някакво забавление. Това е едно от най-хубавите неща...Хубаво е, че има промени - имаме хубав площад, ледена пързалка. Нещо ново, което е постигнато в този град. Нека продължава напред все така с нещо ново, нещо хубаво...Много хубава украса има, новогодишна. Децата я харесват...Случва се, че сега е 31 декември срещу 1 януари, настъпва другата - 2021-ва година. Всеки да е жив и здрав!"

Разбира се, добрата новина за всеки е различна. Но когато говорим за Видин, не можем да забравим едно знаково събитие - отварянето на родилното отделение. В продължение на 10 месеца в града бебета не се раждаха. В началото на декември отделението поднови дейността си и досега в него са проплакали 18 момичета и момчета. Раждането на дете е най-значимото събитие за всяко семейство. Раждането на нов живот е значимо събитие за всяко населено място, което гледа към бъдещето.

На "нов живот"- без вируси и забрани, се надяваме през Новата 2021 година. И дано в края й да си кажем: "Годината беше добра!" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02