Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2020-та година, описана с книги

Снимка: Петко Котларски


Темата за големите епидемии не е нова за световната литература. Можем да я открием още в "Илиада" на Омир, след това в "Декамерон" на Джовани Бокачо и дори при Йовков, в разказа му "Чумавото". Съвременни автори също пишат за преживени от човечеството пандемии. Така ръководителят на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин Валентина Вълчева отговори на въпроса с кои литературни произведения можем да опишем изминалата 2020 година:

"Разбира се, когато споменем 2020 година, първото, за което се сещам, е пандемията от COVID-19, която на нас като общество ни се струва нещо много ново, непознато, може би страшно, защото не ни се е случвало скоро да преживяваме нещо такова. Всъщност, светът непрекъснато се е борил с епидемии, може би това е начинът на планетата за някакъв неин вариант на детокс. Истината е, че пандемии, най-вече чуми, се срещат в миналото на Земята много често, както и различни други заразни болести. Съответно, те са вдъхновили доста литературни произведения. Като се започне от "Илиада", която знаем, започва с една чумна епидемия, пратена от Бог Аполон за отмъщение сред лагера на ахейците, заради Хризаида, която е пленена. Нейният баща е неговият жрец и съответно се случва тази епидемия. Така са си обяснявали нещата в миналото хората."


Мери Шели, която читателите познават най-вече с нейния роман "Франкенщайн", също има такава книга:
"Тя е автор и на романа "Последният човек", в който говори за света след една пандемия, която се случва в 2070 година. Светът е много променен, човечеството се състои от малки групи, които се самоунищожават взаимно. Мери Шели застъпва идеята, че световните лидери и въобще лидерите и управляващите не са в състояние да се справят в ситуация на подобна пандемия. Те нямат ресурса и възможностите да поведат човечеството към някакво спасение. Същата теза застъпва и Едгар Алан По в "Маската на алената смърт". 

Освен пандемията, която обърна света наопаки, през 2020 година се случиха и други събития, които могат да бъдат описани с произведения от световната литература, обясни още Валентина Вълчева:

"За съжаление, 2020 година ни отне много личности - световно известни. Тях можем да ги открием в биографиите им. Марадона почина през тази година, футболната легенда. Тази година се оказа последна за Доналд Тръмп на върха на САЩ, като президент. За него има редица книги. През 2020 продължи да се разраства световното движение "Black Lives Matter", което се бори за равноправие на цветнокожите. Появиха се идеи да се променят основополагащи произведения като "Приключенията на Том Сойер". "Да убиеш присмехулник" също беше обвинено в институционализиране на расизма. Опитват се да променят текста на "Пипи дългото чорапче", "Десет малки негърчета". Темата е болезнена, защото продължават да се случват такива неща по света." 

Много читатели намират спасение в книгата в дните на изолация през пролетта на 2020 година. Тогава и търсенето на книги в библиотеката е най-засилено, обясни още Валентина Вълчева

Повече чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00