Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства. Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени места с над 1 000 жители - около 15 000 лв. За целта е необходимо кметовете и кметските наместници да уведомят за какво ще използват определените им средства. 

Получаването на средствата и най-ефикасното им използване зависи основно от активността на кметовете и кметските наместници, подчера на срещата кметът на община Видин Цветан Ценков.

"Тази година за пръв път ние залагаме нашите населени места да разполагат със собствен бюджет. Отделно, ние сме разделили, част от този бюджет е едното перо, в който да имаме за осветлението, за видео наблюдението, и разбира се за капиталово ремонтни дейности и най- вече асфалтиране и баластриране на улици. Администрацията е отделила над 700 000 лв. за тази година, които ще влезнат в селата. Ще видим приоритетно кое е важно, кое не е, според местните хора."

След Видин, Дунавци е най-голямото населено място, със статут на град в община Видин. Там ще се изслушат предложенията на обществения съвет, за какви цели да се използва отпусканата сума и ще се гласуват предложенията на общо събрание, обясни кметът Димо Скорчев

"Всеки кмет по негова преценка ще използва тези средства. Аз лично ще заявявам, че ще ползвам средства така - събирам обществен съвет, вземаме решения в зависимост от сумата, която ни бъде отпусната и това, което сме решили, го предлагам на общо събрание. Ако общото събрание гласува, съответно ще бъдат похарчени парите за това, за което гласува .Аз съм набелязал някои неща. Ще ги предложа, ако ги приемат, разбира се. Гробищният парк в квартал "Гурково" трябва да се обнови, да се огради наново, защото там влизат животни. Имам идея в квартал "Видбол", както направихме наново оградата, беседки направихме, по същия начин искам в квартал "Гурково".

Градец е най-голямото село в общината и би следвало да получи до 15 000 лв. Почти цялата сума ще иска за баластриране на улици, сподели кметът на селото Илия Томов.

"Защото имам 6-7 улици, които са много лоши. Една част ще отделя, около 150 лева за бензин, за косене. Мисля да отделя за културни занимания около 300 лева максимум. Мисля да предложа, в кметството- за архива- прозореца ни е дървен, да го сменим с ПВЦ дограма и да се боядиса. Тук ще са необходими около 500 лв. В тези пари няма да има за асфалтиране и  закърпване. Това е невъзможно. Вече разчитаме на капиталовите разходи най-вече за асфалтиране, но няма да асфалтирам определена улица. Предимно ще изкърпвам улиците. За да се изкърпят нашите улици ще трябват някъде около 60 000 лв. Имаме 37 км. улична мрежа."

В село Цар Симеоново има под 350 жители. Преди да вземе решение за какво да иска отпусканите пари, кметският наместник ще се допита до жителите на селото, от какво имат нужда, сподели Ивайло Томов.

"Има доста какво да се направи в нашето село, но първото, което аз обмислям да направя, е да се консултирам с жителите и да видя какво е тяхното мнение, какво те биха искали да се случи първо в селото, за да можем да се съобразим с бюджета, който ще ни се отпусне и да сме максимално полезни. Все още в нашето село няма магазин, който е много необходим на хората, но средствата едва ли ще стигнат за това."

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища.  Заради горещините от вчера климатиците..

публикувано на 12.06.24 в 15:11

"Любов на хоризонта" във Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин . Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани , които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 15:07

"Къртичини" изненадват пешеходците по ремонтирания тротоар на бул. "Панония" във Видин

Месец и половина след като ремонтираното платно на бул. "Панония" официално бе отворено за движение, видинчани сигнализираха за нередности по прилежащия към него тротоар. В близост до кръговото кръстовище с улица "Гео Милев", асфалтовата настилка е деформирана и се забелязват наподобяващи къртичини образувания. Ето как граждани коментираха..

публикувано на 12.06.24 в 14:20

Кампанията по директни плащания- уравнение с много неизвестни

Видинският съюз на зърнопроизводителите ще направи ритуално зажънване на 20 юни, в землището на село Рупци. Дни преди жътвата в "Земята, която ни храни" с председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски говорим за състоянието на посевите: "Промените в климата налагат все по-чести дъждове, бури и градушки... Тази година..

публикувано на 12.06.24 в 12:17
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00