Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В следващите седмици се очаква силен вятър

Климатологът Георги Рачев: Студеното време приключи, Видин ще изпрати уникална зима

Сезоните остават четири

проф.Георги Рачев
Снимка: Ани Петрова

Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни климатологът проф. Георги Рачев.

"Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване. Ако прибавим първите три дни на декември, когато беше студено, това е цялата зима в България. През останалото време наблюдаваме топло време за началото и средата на зимата. Във Видин сутрешните температури докъм събота ще бъдат между -3 ºC и -1 ºC, а обедните максималните ще достигнат до 6ºC. В събота и неделя ще бъде по-топло, но с дъжд. Към 27 януари следва застудяване. Януари е с температурна аномалия, при това положителна за Видин - от 2.4 ºC, въпреки големите студове. С топлото време Видин ще завърши януари с температура три градуса над нормата. Зимата е гореща за вашия регион".

Валежите във Видин през сезона са над нормата, което очертава зимата като топла, влажна и много валежна.

"Валежите са с 150 % изпълнена норма за декември. До този момент сте с 300 % - три пъти над нормата. 110 литра на квадратен метър е валежът. В събота, неделя и понеделник ще вали, както и след 27 януари".


Ако прогнозите се изпълнят, Видин ще изпрати необикновена зима, каза още професор Рачев, който от над 35 години професионално се занимава с изследване на климата.

"Нищо ненормално няма до този момент. По-топло е, отколкото би трябвало да бъде. Такива топли зими се случват веднъж на 5 години. През последните 25 години обаче това са нормалните зими, те са по-топли, сравнени със стария период 1961-90 година на миналия век. Това е новата нормалност за Северна България. По-интересното е, че вали много. Валежите през февруари ще бъдат повече от нормата. Ако се изпълни прогнозата за по-топло време през следващия месец и с валежи един път и половина над нормата, ще се очертае уникална зима. Тази зима ще остане уникална в последните 20 години специално за района на Видин".

Средните месечни и сезонни температури, макар и с малко, стават по-високи. Необходимо е обаче обобщение от 30 години, за да се каже, че има истинска промяна, обобщи още климатологът. 

Излизания над нормата през изминалата година няма. 2020 година се нарежда до 2016-а, която е най-топлата година на Земята - с температура с 1 градус по-висока от средната за миналия век. Лятото и зимата не се сливат, а сезоните остават все още четири. Продължава обаче да се наблюдава тенденция от удължаване леко на зимата в началото на пролетта и дълго и сухо лято.

"Нямаше излизания от нормата. Като време и като климат в България беше подобно на това, което е през последните 15-20 години. Температурите са по-високи през всеки месец. Зимата се измества в ранните пролетни месеци. Това не значи, че през март и април сме студували чак толкова, даже преваля сняг. Лятото вече е с дъждовно начало през юни. Втората част - юли и август - е топло. Лятото се удължава към октомври дори. Това трябва да продължи да се наблюдава още 15 години, за да заключим, че има реална промяна".

Продължителността на сезоните в България не е такава, каквато е в Германия или Франция, а причината е, че се намираме в най-южната част на умерения климатичен пояс. 

През следващите седмици се очаква и силен вятър, който ще разкарва мръсния въздух във Видин. Градът традиционно е сред най-замърсените в България, напомни още професор Георги Рачев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09