Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часовете по физическо възпитание са възможни и онлайн

| обновено на 27.01.21 в 14:27
Снимка: Радио Видин

Часовете по физическо възпитание и спорт са възможни онлайн, доказват в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Учениците имат упражнения за работа вкъщи и спортуват пълноценно дори и от дома. Нямат търпение да влязат отново в новата спортна зала в училище, но засега  спазват стриктно указанията на учителя си по физическо, който е изработил своя програма за работа в електронна среда, тъй като в ръководствата на учителите не пише как се преподава онлайн физическо. Налага се да приспособят заниманията за работа в домашни условия, обяснява преподавателят по физическо възпитание и спорт Росен Ракаджиев:


"Вече работим по утвърдени правила и формули, както ние учителите, така и самите деца и много по-лесно се справяме при обучението тази година. Използваме най-вече общообразователни упражнения. Упражнения, съобразени с работата в домашни условия. Даваме упражнения за координация, упражнения за развитие на различни мускулни групи, т.е работим за качества, най-вече за сила, за координация, по-малко за бързина и за ловкост, защото вкъщи малко са ограничени условията за бягане, тичане и скачане."


В началото на всеки час преподавателят изпраща инструктаж за заниманията от вкъщи, в който напомня, че помещението, където ще се работи в часовете по физическо възпитание в домашни условия задължително трябва да се проветри,  както и да се обособи кът за работа, далече от стъклени предмети, с цел предотвратяване на инциденти.


Дори от дома, часовете започват по познатия начин, разказва петокласникът Мирослав:


"Когато сме вкъщи и сме в час по физическо, първо, когато влезем в самото събрание, се представяме, след това започваме да правим обща загрявка. Понякога сме сами, понякога по отделно. В повечето случаи по отделно. Включваме си камерите и микрофоните и започваме да правим загрявка.“


Получават и домашни, обяснява Тея:


"Правим загрявка първо, после правим упражнения. Учителят ни дава нещо за домашно, нещо като осморки да правим. Не е изобщо трудно."


В часа по физическо възпитание Иван, както и съучениците му, оставят встрани учебниците и клавиатурата: 


"Доста помагат наистина, помагат ми да се раздвижа."


Във времето, през което учениците са у дома, физическата активност е още по-важна, казва учителят:


"Децата са затворени вкъщи, много по-обездвижени са и този дълъг период без контакти и изолираност, най-вероятно се отразява и на тяхната психика. Така че ето тук вече е и ролята на нашите часове, чрез личния пример, да се опитаме да накараме учениците, да ги мотивираме да прибягнат към физически активности в домашни условия, а има какво да се прави."

И учениците, и преподавателите приемат онлайн обучението като подходящо решение в ситуация като тази, заради пандемията, но временно. Когато приключи ще са отново в салона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00