Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1 400 са завършващите седмокласници в област Враца

СУ "Отец Паисий" във Враца
Снимка: СУ "Отец Паисий", Враца

Държавният план-прием през учебната 2021/2022 година ще се осъществява в общо 33 училища на територията на област Враца. Това стана ясно на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. В хода на заседанието е разгледано и съгласувано предложението за Държавен план-прием за учебната 2021/2022 година. 

1 426 завършващи седмокласници ще могат да продължат обучението си в 4 обединени и 17 средни училища, 10 професионални и 2 профилирани гимназии. Общият брой на паралелките за следващата учебна година е 60. От тях броят на професионалните паралелки е 46, като 3 от тях са защитени, а с очакван недостиг- 16. В област Враца, през учебната 2021/2022 година, профилираните паралелки са 14, като се запазва тенденцията те да са в 8 средни училища и в 2 профилирани гимназии. Допълнителен държавен план-прием през учебната 2021/2022 няма да бъде обявен, а учениците от обединените училища ще могат да продължат обучението си в професионалните гимназии и средни училища в паралелки от същото професионално направление. 

Новите специалности по професии, които се предлагат за новата учебна година, са в община Враца - СУ “Отец Паисий“ - „компютърна графика“, община Борован - ПГ по транспорт „Коста Петров“ - „спедиция, транспортна и складова логистика“ и в Професионалната гимназия в Мизия - „зеленчукопроизводство“ и „технология на машиностроенето“. 

Училищата, които са подписали споразумения за дуална форма на обучение, са ПГ „Димитраки Хаджитошин“ по специалност „бутикови облекла“ и ППМГ по специалност „приложно програмиране“ във Враца, ПГ по МСС - Мездра за специалностите „автотранспортна техника“ и „локомотиви и вагони“, ПГ - Мизия по новата специалност „зеленчукопроизводство“, СУ “Христо Ботев“ - Оряхово за специалност „машини и системи с ЦПУ“.

Предстои Държавният план-прием за учебната 2020/2021 г. за област Враца да бъде утвърден от Министерство на образованието и науката до края на месец март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безработни в община Ружинци започват работа

Общо 21 души в община Ружинци започват работа от днес, 1 юли. Назначенията са по регионалната програма за заетост , каза кметът на общината  Александър Александров . "Един е събирач местни данъци и такси, останалите са предимно общи работници, за да могат да бъдат използвани по селата и където са необходими..." Кметът е подписал договор с..

публикувано на 01.07.24 в 12:00

Ваучерите за храна стават електронни

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От днешния, 1 юли, преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова ,..

обновено на 01.07.24 в 11:01

Вдигат параклис в болницата във Враца

Седем години след първата копка на параклис в двора на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца отново ще бъде направен опит за изграждането на молитвен дом. Намерението е на ръководството на областната болница. То е съгласувано с митрополията и Общината. Парите за изграждането на параклиса „Св. великомъченик и лечител Панталеймон“ ще дойдат от..

публикувано на 01.07.24 в 10:30

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 09:53

По-висока цена на тока от 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от днес - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

обновено на 01.07.24 в 09:47

Иновативни училища в Монтана представиха добри практики в обучението

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе 2-ро средно училище „Никола Вапцаров". Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Едно от иновативните учебни заведения е Второ средно училище, с множество осъществени идеи, свързани с материалната база и методите на..

публикувано на 01.07.24 в 09:20

Лятното кино в Белоградчик отваря врати с концерт

С голям концерт в Белоградчик официално ще бъде открито реновираното лятно кино. През месеца ще бъдатт излъчени 12 български филма,  каза кметът на общината Боян Минков: „Само след няколко дни, на 5 юли с голям концерт на група „Тангра" ние ще отбележим началото на лятното кино. Ще излъчим 12 български кинопродукции през месец юли. Група..

публикувано на 01.07.24 в 08:59